Vänta, en liten stund till!

AIK vann final 4 i Gävle efter sudden death och en riktig kämpainsats. Trots underläge två gånger om i en till synes omöjlig uppgift gick AIK aldrig ner sig, utan fortsatte trycka på och vara det överlag spelförande laget. Bäst i AIK var återigen ungdomskedjan, vilka också fick avgöra i sudden genom Oscar Lindberg efter genialt pass bakom målet från Melker Karlsson. Första periodenAIK inledde oväntat piggt de första två bytena, vilket inte resulterade i mer än att Bellemare åkte ut på en till synes billig tripping efter 2.19. Det var svårt att inte se det som ett omen - de sista dödsryckningarna straffas direkt med en skitutvisning. Strax efter Bellemare var det Söderströms tur att bli utvisad - en extremt onödig tripping i anfallszon - och Brynäs gjorde mål direkt på nästföljande tekning i spel 5-mot-3, där AIK-spelaren interferades bort från att komma ut på skytten kunde Silfverberg dunka in 1-0. Brynäs tog alltså ledningen igen.Hade vi inte lärt oss någonting?AIK höll dock moralen uppe även efter målet och var det spelförande, och bättre, laget. Det visades också tendenser att gå hårdare på mål än tidigare matcher. 1-1 föll så efter 14:08 efter en spelvändning där AIK visat fint passningsspel genom framförallt Ericsson som gav Forssell öppet mål.Brynäs lyfte upp spelet något efter AIK:s kvittering och utjämnade det spelmässiga förhållandet i matchen. Med knappt tre minuter kvar av perioden brann det för Bellemare, som åkte ut på en mycket odisciplinerad utvisning efter tjafs med Granström i Brynäs. Det var upprörda känslor sedan bytet tidigare då Bellemare gett Bertilsson en rejäl körare som Brynäs ville ha till tackling i ryggen, alternativt mot huvudet. I det läget var dock ansvaret på Bertilsson själv.I det kraftspel som följde Bellemares onödiga utvisning sköt Silfverberg återigen mål - en målvaktstavla där Jocke helt enkelt inte var tät. Andra perioden:Andra perioden blev en svängig historia där AIK lade undan de flesta taktiska direktiv och körde framåt - med tillhörande blottande bakåt. Både Jimmie och Silfverberg hade bra lägen tidigt i perioden.2-2 kom efter 7:23 efter det att Holloway snappat upp en passning när Brynäs skulle vända på AIK i mittzon. Bud gjorde därefter en bra prestation då han ensam tog in i pucken i Brynäs zon och spelade in den mot mål - och på den andra returen dök Antos upp och slog in kvitteringen.Även Brynäs skapade en del chanser, bland annat då Lars Jonsson fick kliva in fri i slottet och testa Jocke, som kom ut bra på ett förvisso lamt avslut. Kort därefter hade också Brynäs ett långt, långt byte i AIK:s zon där fjärdekedjan var fullständigt utmattade. På något sätt lyckades målet fredas.  På det stora hela fortsatte dock fjärdelinan sitt furiösa spel och fick också ett jätteläge när Lindberg och Emanuelsson slet till sig ett två-mot-ett-läge, men Svedberg klarade Oscars skott.Matchbilden handlade om slit och släng, mycket hjärta och vilket lag som klarade att skapa något efter individuella prestationer. Och det kändes som att AIK hade något fler av dem, även om Mats Lavander visade prov på stort hjärta när han trots tappad handske fortsatte i en närkamp med två AIK:are och även dribblade av en av dem och skapade en farlighet. Och det svider att ge den gamle Lövenkaptenen beröm.En till synes onödig utvisning på Jocke Lindström visade sig sedan bli guld värd för AIK. Brynäs fick Silfverberg utvisad några sekunder senare, och när Jocke sedan kom på isen igen blev han friställd med Svedberg och gjorde inga misstag. Minst sagt ett viktigt mål med 33 sekunder kvar av perioden – och faktiskt första gången AIK var i ledning i en match under denna finalserie. Tredje perioden: Brynäs satte press direkt och AIK visade dålig skärpa i de lägen som ändå gavs att antingen ta ut pucken ur zonen eller kontra. Brynäs fick chansen i PP efter 2.13 men det blev inte mer än några halvchanser. De fortsätter dock att ligga på och efter 5:25 var det kvitterat genom Ryan Gunderson. Ännu en gång skott efter tekningsvinst och en målvaktstavla.Direkt efter målet hade Bud-kedjan ett bra byte där Niclas Burström till slut fick ett jätteläge som han inte kunde utnyttja. AIK fick också chansen i PP, men man kunde enkelt konstatera att förstaformationen har kört fast i den spelformen.Matchen gick därefter in i en fas av nervöst ställningskrig med mycket nerv och litet chanser. Petter Emanuelsson har dock ett läge där han skjuter klockrent i stolpen. Det började bli grinigt på isen - och för all del i båset med Bert Robertsson också. Spelmässigt var det abnormt mycket missade puckar och dragningar, felstudsar… Bud Holloway och Oscar Möller är bara två av de normalt skickliga spelarna som tycktes ha ström i klubborna. Det gällde för all del även Brynäs. Den elektriska boogien gav heller inga fler mål i perioden - utan matchen gick till förlängning.ÖvertidDet blev action direkt i förlängningen. Tre minuter in på sudden hade Emanuelsson och Antos båda haft jättechanser för AIK  - och Silfverberg hade prickat stolpen två gånger, varav en gång på straffslag.Istället blev det Oscar Lindberg, kanske AIK:s bästa forward så här långt i finalspelet, som kunde avgöra i powerplay efter 6.35 då Mattias Ekholm satt utvisad för puck out. Melker Karlsson hade pucken bakom mål och spelade snyggt pucken på den stolpen han lämnade, där Lindberg fanns fri och med liten vinkel hittade rätt. IntervjuerErik ForssellHur summerar du matchen?- Det var ganska jämnt. Första perioden var vi väldigt bra även om vi drog på oss onödiga utvisningar, så att de fick göra två mål i powerplay. Sen tycker jag det är hyfsat bra kontroll… eller kontroll kanske man inte kan säga, men jag tycker vi spelar ganska bra, ligger på bra utan att släppa till för mycket lägen, men det är klart att det hade kunnat gå hur som helst.Vad hade ni snackat om före matchen, det var ju ganska trist läge, och det blev en tuff start, men moralen såg aldrig ut att gå ner?- Snacket var att vi ändå känner att vi spelat ganska bra, så vi har ju trott på det hela tiden och gör det fortfarande. Sen så gäller det att få in pucken och ibland får man det och ibland inte. I dag satt puckarna och då vinner vi.Hann du tänka något under Silfverbergs straff?- Nja, det var väl lite nervöst, men vi vet att Jocke är bra på straffarna.Hur går ni vidare nu då, det är fortfarande ett tufft läge?- Absolut, men det gäller att ta en match i taget, så nu är det bara ladda om för match på hemmaplan på tisdag. Pea IsraelssonJa, det blev nervöst det här…- Ja, men det är ju så i slutspelstider, det pendlar mellan himmel och helvete.Hur är det planeringsmässigt när man inte vet om det blir en till match eller inte?- Det är ju klart allting, det är bara att trycka på knappen, vi har så fantastiskt duktig personal som har koll på allt det där. Vi måste förbereda för att de kommer upp med representanter, guldbucklor och sånt där för Brynäs. De har ju möjlighet att vinna guld uppe i Skellefteå men vi ska göra allt för att förhindra det, så blir det ny match här i Gävle på torsdag.Det är ju skaplig tändvätska, kan man tycka?- Ja, det är ju så att om de har läge att ta SM-guld så måste du planera för det och det ger tändvätska till det andra laget.Hur var din bild av matchen i kväll?- Jag tycker det var en fullständigt rättvis seger. Men det är klart, straffen där på slutet, då tittade jag ned som vanligt när det är straffar. Den här gången gick det vägen, men jag tycker vi har haft ganska mycket stolpe ut och jag tycker det har grinat lite emot oss, men i dag fick vi igen med råge och det känns fullt rättvist.En fråga som kommer tusen gånger varje slutspel, men vad betyder en till hemmamatch ekonomiskt?- Det är X antal hundra tusen, men jag har inte riktigt tittat på det. Det är ju så att en charterresa hit ner drar ju iväg några hundra tusen också, men visst blir det över pengar till föreningen när vi ska bygga ny träningshall och nytt större gym. Vi vill gå vidare i vår utveckling och det kostar att driva verksamhet på den här nivån, så det här möjliggör ytterligare satsning framöver. Så man är glad, samtidigt som när man är i final så handlar det om äran - och vi ska landa bucklan i Skellefteå. Stefan KlockareHur ser du på matchen?- Jag tycker vi gör en bra match. Självklart har Brynäs sina perioder stundom där under matchen, men jag tror vi vinner skotten i alla perioder och totalt sett tycker jag att vi vinner rättvist. Vi har mycket mer box än vad Brynäs har och ändå tycker jag att vi för spelet stora delar i fem-mot-fem.Jag blev imponerad av den moral ni kom ut med, med de förutsättningar som var och även tidig motgång trots bra start, men att man reser sig?- Ja, men det har varit vår styrka hela säsongen, att vi har en GRYM moral, det visar vi återigen och det är det vi kommer behöva nu även på tisdag.Var de taktiska direktiven förändrade eller lagda åt sidan den här matchen? Mina lekmannaögon tyckte det var mer ”slag”?- Njae, kanske inte från vår sida, det upplever jag inte, jag tycker att vi hade samma game plan som vi haft . Vi har ändrat lite i PP och diskuterat lite. Det är en viktig spelform och vi kommer fortsätta det inför tisdag och se om vi behöver mer korrigeringar i vårt spel.Det känns som PP har stannat lite sedan första hemmamatchen med tre mål? (min kommentar:  spelmässigt i alla fall, rent tekniskt var ju Jockes mål i PP även om det var mer BP-karaktär... och även avgörandet kom ju där, till slut)- Vi hade ju några bra lägen hemma senast, sedan förra bortamatchen hade vi ett PP, så det är tufft. I dag vet jag inte hur många PP vi hade, men fick väl göra två mål, så det var viktigt.Är det någon spelare du skulle vilja lyfta fram?- Det är många i det här laget, i den här matchen tycker jag det är ett kollektiv som vinner, men visst beundrar man Niclas Burström som återigen gör en bra match i slutspelet. / Hank