Ungfåglarna testade sina vingar

Ett fulladdat Skellefteå hade med sig glöden från andra halvan av Brynäsmatchen, upp till norrbottniska residensstaden ikväll. Tog kommandot redan i första bytet med snabb press i anfallszon. Sedan dröjde det inte länge innan ettan låg bakom Johan Gustafsson. Det blev "ungtupparnas kväll" denna torsdag.  Petter Emanuelsson och Viktor Arvidsson anförde de svart-gula med bländande skridskoåkning och stenhårt arbete.Det kunde dock ha börjat sämre, då laget i sitt första powerplay, som kom redan efter 1:11, drar ner tempot och slavar med passen varpå Luleå kommer i en kontring där Joonas Vihko får till ett bra skott som Marcus Svensson gör en ypperlig plockräddning på. Detta följs av ytterligare en målchans för LHF innan AIK lyckas samla sig i den halvminut som återstår av pp. Strax därpå exploderar bortastå när Jimmie och Petter E, i en trasslig situation framför mål lyckas få trissan i nät. Målet tillskrivs Emanuelsson, men jag är inte säker på om Jimmie var sist på pucken, som var över linjen när Petter pushade på. Strunt samma, 1-0 till AIK efter bra förarbete av Viktor Arvidsson bland annat. Knappa minuten senare snappar denne Arvidsson upp ett dåligt lule-pass och lurar ner Gustafsson grundligt innan han lekande enkelt lyfter in pucken. Rivstart av Skellefteå.  När så Luleås tredje utvisning verkställs, vispar  Bellemare in trean, mycket vackert framspelad av Emanuelsson. Fint förarbete av Klingberg och Arvidsson där. Då återstår fem minuter av första och norrbottningarna ser något vilsna ut. "Fötterna ska gå" sa Viktor Arvidsson när Wikegård i pausen frågade,  - Vad tänker du när du åker ut på isen? Och visst gick fötterna på Viktor. Ja på hela laget faktiskt.Andra perioden blir spelmässigt jämnare, men Skellefteå har inga direkt svårigheter att freda sig. Dessutom verkar man inte anstränga sig lika intensivt att anfalla. Vilket kanske inte är så konstigt då man sitter ganska "lugnt i båten" trots en del spelövertag av LHF. Försvarsspelet ser betydligt bättre ut än på länge. En period som handlar mest om kamp och byte av chanser. Det mest spännande var väl om Erik Andersson skulle komma ut i tredje perioden, efter att ha fått Klasens klubba strax under ögat. Vilket denne Per Mårts "trollgubbe" klarade sig undan utan utvisning. I övrigt bra domare missade denna incident plus en jätte-interfeerence mot Johan forsberg i första perioden, vilket i sig är lite trist.Tredje perioden börjar likt den andra, men strax innan mitten av densamma så höjs plötsligt intensiteten från Luleå. Tacklingarna börjar smälla i varje närkamp och Skellefteå ledda av Tomas Skogs svarar upp. Det ger dock inte Rönnqvists manskap någon fördel och perioden spelas av med mycket bra försvarspel av AIK. Det är uppenbart att Skellefteå AIK väljer att spela på säkerhet resten av matchen.Sammanfattningsvis var segern rättvis. Första målet ville Luleå ha till att skellefte-spelarna stör målvakten, men där skipades rättvisa oavsett, sett till det omdiskuterade målet i förra mötet i Skellefteå. Tilläggas ska att Luleå s spelare såg ovanligt sega ut i benen. Befann sig ofta närmast förlupna puckar, men var däremot oftast två på dessa.Plus till Viktor Arvidsson. I mina ögon kvällens lirare. Både grovjobbare och lirare. John Klingberg. Var detta hans första match? Såg både stark och listig ut. Kan bli en joker till slutspelet. Tomas Skogs. Härlig att se när han använder kroppen. Marcus Svensson mycket lugn och bra i målet. Några "blixträddningar". Bör vara förstavalet framöver.  Ingen direkt dålig denna kväll. Joakim Lindström blixtrade till i andra perioden, var annars rätt så "mänsklig". Inte ett "fall framåt" för laget, men väl ett rejält skutt.Rampa // redaktionen@northpower.nu