Svackan är ett faktum

Det blev inget trendbrott för AIK denna kväll – heller. Frölunda tog vara på sina chanser, gjorde generande sex mål på hemmalaget och vann därmed matchen med 6-3. Mål saknades alltså inte, men ändå blev den här kvällen en av de värsta för publiken i Skellefteå Kraft Arena på mycket, mycket länge. Och nu börjar det kännas riktigt oroligt inför slutspelet.  Hemmalaget inledde annars inte så tokigt, skotten vanns med 13-4 i första perioden även om många avslut i praktiken var ofarliga. Frölundas 0-1-mål kom som en kalldusch, Fredrik Sjöström stod rätt när hemmaspelarna gick bort sig och Frölundas första skott på mål gick därmed in. 0-2 kom tio minuter senare, AIK grötade åter till det i egen zon och Fredrik Pettersson kunde göra sitt första mål av tre denna kväll. När andra perioden var en dryg minut och folk knappt hade hunnit tillbaka till sina platser med kaffekoppar och bullar var matchen kvitterad. Bellemare drog till direkt på passning från Bud Holloway och bara 33 sekunder senare fick John Klingberg hänga in 2-2 i krysset – hans första elitseriemål och detta dessutom mot sin gamla klubb.-En felträff egentligen men jäkligt skönt att se den gå in, kommenterade Klingberg efteråt.När AIK ytterligare några minuter senare förvaltade ett powerplay på bästa sätt – Jimmie Ericsson höll sig framme och satte 3-2 – var Frölunda verkligen i gungning. Då började raset. Jag ska inte trötta ur er – eller mig själv – med att beskriva Frölundas väg från 3-2 till 3-6. Men ett antal saker kan man i varje fall ta med sig.Åtminstone fem av kvällens mål – och då är jag snäll – är direkta produkter av slarv från AIK:s håll. Spelare som står fel i defensiven, tappar markeringen, slår halvdana passningar. Vid det här laget kan ni det där, för det är precis samma detaljer som fallerar varje gång AIK gör en riktigt dålig match.Frölundas tränare Kenta Johansson tyckte att hans lag gjorde en riktigt stark bortamatch, frånsett de inledande 6-7 minuterna av andra perioden. Han passade också på att skicka en syrlig passning till Anders Forsberg:-Det är fantastiskt bra gjort av oss som spelar seriens omodernaste hockey att göra sex mål på det lag som spelar den modernaste.Forsberg var inte sen med svaret:-Det står jag fast vid, meddelade han.  Dina tankar om matchen idag, Anders?-Frölunda gör det bra, de tar vara på chanserna. Jag är ändå nöjd, jag tycker vi gör en bra match även om det känns konstigt att säga det med sex insläppta mål på hemmaplan.Har du förståelse för att vi på publikplats inte håller med om det där med ”bra match”?-Jadå, och jag är inte nöjd med resultatet men jämfört med Växjömatchen i tisdags var vi mycket bättre idag. Vi slarvar alldeles för mycket, står fel i defensiven och lyckas inte bryta passningsvägarna för Frölunda när vi pressar dem. Sedan ser jag en match på ett annat sätt från mitt håll än vad publiken gör, säger Forsberg och fortsätter:-Nästan alla målen idag beror på misstag. När jag bryter ner en sådan här match, tittar igenom den och separerar misstagen från resten så tycker jag att vi gör 55 minuter riktigt bra, fem minuter dåligt. Vi har åtminstone tre skott i ramen idag och är inte så långt ifrån att sätta de där puckarna. Det är inte så att motståndarna har läst sönder Skellefteå AIK:s spel nu, lagom till slutspelet?-Jag tror inte det, vi spelar enligt ett ganska strikt spelsystem och när vissa bitar inte fungerar så faller vi hårt. Men det är det där med farten, håller vi den uppe så går det lättare, när vi tappar den så tappar vi massor.Andreas Hadelöv räddade bara 14 skott av 20 idag, vad tyckte du om hans insats?-Han har haft bättre kvällar, men han kommer att studsa tillbaka.Hade du några tankar på att byta målvakt under matchen?-Jag kanske borde ha gjort det en sån här kväll.Du tog heller ingen timeout trots att matchen svängde så pass mycket, varför?-Det är det där med tempot igen, jag vill inte tappa det i en match där jag tycker att vi är bättre nästan hela tiden.Vill du dela ut någon särskild spelarkritik?-Nej, jag nöjer mig med att säga att några var bra, andra dåliga.Jag kan tycka att en spelare som Erik Forssell har varit ganska osynlig ett bra tag nu, vad tycker du om honom?-Erik är på väg åt rätt håll, han är inte på topp men där vet vi att vi har ett sparkapital. Han är nyttig på så sätt att han vinner många tekningar och sliter bra i boxplay, han är sällan inne på baklängesmålen i den spelformen. Men det finns att ta av där, det håller jag med om, säger Forsberg.  Trist stämning efteråtDystra miner i omklädningsrummet efter denna match och de flesta spelare försvann snabbt efter slutsignalen. Vi hann få en pratstund med Bud Holloway, som bland annat åkte på en utvisning (2+2) för roughing. Med en nästipp så röd att den mest liknade en clowns, och en sydd skada på överläppen, så undrade förstås undertecknad om han fått stryk.-Haha, nej. Det där var inte mycket till fight, han slog till mig över hjälmen och skadorna kom av visiret. Det blev tre stygn, sammanfattade Holloway den delen.-Annars tycker jag vi spelade ganska bra, vi jobbade på men Frölunda fick ju väldigt bra utdelning på sina chanser. Det är ganska solida misstag från vår sida som ligger bakom deras mål.Några tankar inför matchen borta mot Brynäs på lördag?-Det blir ingen glamourhockey, så mycket kan jag lova. Vi ska ner, kämpa till oss tre poäng och åka hem igen. Vi har ändå en bra energi i laget och ser positivt på situationen, och det var ett stort steg framåt ikväll jämfört med i förrgår, avslutar Bud.  Slutanalys och kritikMin syn på kvällens match är inte fullt så positiv. Det är förstås bra om laget kan hålla en bra attityd uppe även i motgångar, men det var jobbigt många delar som inte fungerade alls ikväll. Andreas Hadelöv gjorde en monsterräddning vid 2-2 men det var nära nog den enda riktiga räddning han gjorde också. Jag vill inte lasta honom ensam för målen för han sattes i otacksamma situationer flera gånger, men han fick inte vågskålen att tippa över åt AIK:s håll i varje fall. Backsidan oroar mest, Niclas Burström är långt ifrån den landslagsmässiga back han var i höstas. Petter Granberg och Johan Alm har en bit upp till stabil elitserienivå och Pikkarainen blandar och ger som vanligt. John Klingberg gjorde visserligen mål men också några rejäla missar, och där får man innerligt hoppas att han hittar stabilitet i spelet och det kvickt. Nu är det åtta matcher kvar tills slutspelet börjar. Åtta matcher att hitta stilen, självförtroendet och att slipa bort misstagen på. Vinst på lördag och måndag (Timrå hemma) så är den här svackan fort glömd, men ikväll går man och lägger sig med en klump i magen. För helt bra känns det inte nu.  /Trolletredaktionen@northpower.nu