Stridsparskamraternas kamp!

Skadeläge:HV:Jesper Fasth – Ledbandet i knäet gör att han troligtvis blir borta resten av säsongen. Sex veckors rehab gäller tills vidareAndré Petersson – Ryggproblem, Finns risk för att även han missar resten av säsongenJohan Davidsson – Knäoperation, tillbaka 17 februari om allt går enligt planenJukka Voutilainen – har haft problem med en fot och har saknats tidigare i veckan. Enligt den senaste rapporten missar han mötet.Lance Ward – obestämd frånvaro av familjära skäl.AIK:Adam Larsson – Ljumskar, olika uppgifter finns när det gäller Larssons skada, men troligtvis finns han inte med förrän efter landslagsuppehållet.David Rundblad – Klev av mot Solna efter en lite otäck smäll mot knäet. Säkerhetsåtgärd enligt Foppa, men medverkan får anses vara osäker.Fredrik Lindgren – Klev även han av mot Solna, men där känns ”säkerhetsåtgärd”-motiveringen lite säkrare än Rundblads dito.Hett:AIK:

  • ”The Box Play Bros”, dvs. Ericsson/Söderström. Viktigare än Lindström/Lehtonen enligt tränare Anders Forsberg. Starka både offensivt och defensivt, dessutom stundtals briljanta mot Timrå i måndags. Båda två ligger top 20 i plus/minus-statistiken över hela serien, och kompletteras fint av Erik Forssell. Bästa kedja både mot Timrå och Solna, även om det var andra som stod för fler poäng.
  • ”The double team death squad”, alltså skarprättarduon Lindström och Lehtonen. Spelarna som har en förmåga att skapa någonting ur ingenting, gång efter gång. Duon har sammanlagt stått för hela 94 poäng fördelat på 47 mål och 47 assist. Detta på 45 matcher vardera. Lindström svarade senast för ett hat-trick, medan Lehtonen hade lika många assist.

HV:

  • Äldst och yngst (bland backarna i HV i alla fall) - Louma och Almquist. Där har ni även namnen på de två av de tre första namnen i plus/minus-ligan. Louma har dessutom lyckats hålla sig under 10 minus-mål (8 st på 23 matcher). Backparet Louma-Almquist känns lite grann som fjolårets succé-backpar i AIK: Skrbek-Larsson, med en gammal rutinerad defensiv back och en ung, lovande offensiv back.
  • · Hemmaspelet är tveklöst en stor styrka för HV 71. Senast laget gick poänglösa från Kinnarps Arena var den 2 november. Hela 10 av de 13 matcherna sedan dess har dessutom varit 3-poängare. Övriga 3 matcher har dock slutat med övertidsförluster mot Frölunda, Brynäs och Modo. Under säsongen har man bara förlorat sex matcher i Jönköping, varav tre efter förlängning/straffar. I övrigt har man vunnit 13 matcher efter full tid, 2 efter förlängning och 2 efter straffar.

Kallt:AIK:

  • Vi har alla sett det, vi har alla hört om det. AIK har på senaste tiden haft stora problem med svackor under matcherna. Den stora frågan är bara vad det är som orsakar svackorna, för alldeles uppenbart är att det måste fixas till innan slutspelet kommer, om inte sortin ska bli obehagligt snabb och brutal. Det märkliga är bara att svackan kan vara som bortblåst mellan en period och en annan, men vem sade att hockey var logiskt å andra sidan...

HV:

  • Boxplay är HVs riktiga sorgebarn i år, och man är nästan överraskande svaga i spelformen. HV är faktiskt sämsta lag i hela elitserien för tillfället, med klena 77.20 %. HV kompenserar dock i viss mån genom att ha seriens näst bästa powerplay, och kommer ändå upp i 99.6 i total special-teams-effektivitet. HV är också laget som drar på sig flest utvisningar som resulterar i numerära underlägen, och har dessutom släppt in flest mål av alla lag i BP-spel.

Matchsnack:Spelare att se upp med i HV är Martin Thörnberg och Teemu Laine. Den sistnämnda är faktiskt en personlig favorit för undertecknad, då han är så oerhört rapp och har riktigt fina handleder. Laine ligger trea i skytteligan med 19 mål gjorda, gentemot Jockes 23 och Lehtonens 24. Dessutom är han inte direkt någon glaslirare heller, utan har snarare lite av en gris i sig.  Laine skulle nog passa bra i AIK också, så vi får väl hoppas på Lasseman till kommande säsonger, tycker jag! Thörnberg vet vi sedan tidigare att han kan hitta på allt möjligt, både med och utan pucken.För AIK gäller det att komma ut med mycket fart, vara ordentliga i mottagningarna och framför allt se till att spela i 60 minuter. HV71 är nämligen statistiskt sett starkare ju längre matcherna går i hemmaborgen. Mot ett så pass bra lag som HV är det också livsfarligt att bjuda på lägen, då de är seriens målgladaste lag framåt (144 gjorda mål, AIK är tvåa i diciplinen med 139). Om både Davidsson och Voutilainen är borta skulle jag tro att den kedja som kommer att bli absolut farligast är Laine-Beech-Bremberg, även om HV har en sådan bredd att alla kedjor har kapacitet att kliva fram när det behövs. Även vi har en riktigt bra bredd i laget, klart jämförbar med HVs, även om de har lite ”finare” namn i sitt lag.Givet är att matchen har hög potential att bli riktigt bra, och att den kommer att bli viktig inför fortsättningen. För det första kommer vinnaren i matchen att ha ett bra utgångsläge för seriesegern, och sedan ser jag det inte som alldeles otänkbart att lagen kommer att mötas i slutspelet. De två sista matcherna i grundserien lagen emellan kan då naturligtvis vara väldigt relevant för både egna självförtroendet och respekten från motståndarna. När dessutom HV är första laget AIK möter efter uppehållet ger det troligtvis vinnaren i lördagens match lite fördel till den nästkommande matchen också. Efter de båda HV-AIK-matcherna kommer HVs 8 kvarvarande matcher att vara mot de sju lägst placerade lagen (risk att tappa poäng till desperata streckstridslag?), plus Färjestad, medan AIK möter fyra av lagen på den övre halvan innan grundserien kan läggas till handlingarna. Nu satsar vi stenhårt på att göra så bra avslut som möjligt inför LGHG-uppehållet! NU JÄVLAR KÖR VI!!/Markman