Segertåget tuffar vidare

När Skellefteå AIK besegrar Modo på hemmaplan med 4-1 är alla kedjorna med i målprotokollet. AIK dominerar spelmässigt stora delar av matchen genom klart övertag i puckinnehav och tid i anfallszon. Som väntat är Modo stora stunder duktiga på att hålla de svartgula ute vid sargerna, vilket också visas genom att bara ett av målen kommer till när ö-viksförsvaret är samlat. Men tack vare ett tidigt ledningsmål, signerat den store ledaren Warg som gör en patenterad och iskall dragning efter en lika tjusig genomskärare från J. Lindström, tvingas Modo öppna upp spelet vilket ger utrymme för AIK:s livsfarliga spelvändningar.Ändå kunde matchen utvecklats annorlunda och inte alls blivit den walk in the park som det nu blev. Momentet innan Forssell ställs ren med Tarkki har Modo ett friläge i slottet. Utan en räddning av Hadelöv där och det hade varit kvitterat och Modo hade kanske fått luft under vingarna. Nu blev det istället tvåmålsledning och det kändes som AIK kunde flyga ifrån Modo som fortsätter kravla i bottenträsket, samtidigt som övriga lag i botten tar poäng, inte minst klyktattarna från Sundsvall norra som springer ifrån till en åtminstone halvstabil åttondeplats.Stora skillnaden mellan lagen uppfattar jag är backarna och deras förmåga att trots trångmål ta fast pucken och spela ut den konstruktivt, alternativt vända hem igen och därigenom behålla pucken inom laget. Modos tunga pjäser blev snabbt stressade av en stundtals intensiv och smart AIK-forecheck och kunde ofta inte göra annat än att spela ut pucken och göra sig redo för nästa anstormning. Det var egentligen bara Josefsson jag tyckte klarade uppgiften något så när bra ibland.

Goda insatser över hela backlinjen således, och först nu kommer jag på att inte Majesky var på plan. Alm gör åter igen en berömvärd insats och ser både stark och snabb ut, och spelar säkert. En bra parhäst till Rundblad alltså. Dessutom vill jag lyfta Adam lite extra, han spelar med sådan pondus att jag aldrig slutar förvånas. Det enda som saknas är väl en större poängproduktion, men det har väl till viss del att göra med att han inte spelar bakom förstakedjan i samma utsträckning som David.Och visst känns det härligt att ha ett sparkapital som Forsberg kvar till slutspelet? För jag väljer att se det positivt. Just nu springer Johan mest runt och smäller på offensiva tackligar och spelar fysiskt så gott han kan, vilket i sig såklart är bra, men han är inte alls vän med pucken. Vilket inte är konstigt efter den långa frånvaron från hockeyn. Kanske blir han ingen skyttekung detta slutspel (man vet aldrig!) men det känns som att han nu borde börja blir bättre och bättre allt eftersom han kommer in i spelet igen. Och Bellemare är värd en hetare parhäst än vad Johan är just nu.Apropå parhästar är Söderström och Jimmie som Bill och Bull...fast smarta. Som powerplayspelare hade jag varit nervös om jag ställts inför dessa två herrar i boxen.

Allt som allt en bekväm vinst i ett något glest SKA som ändå förefaller ha bjudit på en härlig inramning tack vare ett stort jobb från ståplats. Hoppas alla fick igång bilarna i det smällkalla vädret efteråt.Serieledningen är nu vår. Låt oss se till att vi är där, även efter 55 omgångar./schteffe