POWERplay - Linköping - Skellefte aik, matchreferat

Inför matchen skrev jag om att det var svårt att sia om matchens underhållningsvärde, räknade dock med att Linköping skulle ställa upp med en offensiv spelidé. Så blev även fallet, men skellefte var laget som tog tag i taktpinnen från början och visade varför man är laget som låg på övre halvan av tabellen och inte Linköping.Överlag var det en riktigt underhållande match där bägge lagen bjöd upp till dans, och jag måste säga att skellefte hade sin taktik väldigt klar inför denna match. Dom hade oftast 1-2 backar kvar utanför offensiv zon, för att undvika eventuella kontringar. En taktik som lyckades riktigt bra då man ofta satte stopp på Linköping, antingen efter sargerna eller tidigt i offensiv zon. Efter period ett så stod det 2-0, ett resultat som inte kändes helt rättvist. Det som var mest intressant från första perioden var dels Poweplay, där AIK gjorde 2 mål på 2 möjliga lägen. Det första ”powerplayet” blev bara bli 11 sekunder gammal när Söderberg blir vackert framspelad av Bellemare. Även om AIK inte spelare speciellt länge i Powerplay så kändes det som ett helt annat lag än det som för 10 matcher sen knappt kunde få in pucken i zon i powerplay. Efter lite drygt 13 minuters spel åker AIK på sin andra utvisning, dock så behöver man bara spela lite drygt en minut i Boxplay innan Albrandt drar på sig en utvisning för tripping i anfallszon. Efter att Petter Granberg suttit av sin utvisning och AIK blivit fulltaliga tar det inte mer än 19 sekunder av efterföljande Powerplay för AIK att göra mål, och 2-0 är ett faktum. 2-0 görs dessutom av ingen mindre än Rasmus Edström, som spelat helt fenomenalt sedan han kom tillbaka från sin skada. Underbart att han får kröna ett par matcher riktigt fint spel med sitt första elitseriemål!2-0 står sig hela perioden ut och även om Jocke stod upp bra så känns det som att skellefte var närmare 3-0 än Linköping var 2-1, en konstig känsla med tanke på att Linköping var långt ifrån chanslösa.Även i början av andra perioder så drar AIK på sig en utvisning, denna gång var det Burström som syndar och får 2 minuter för hakning redan i första minuten. AIK spelar dock fruktansvärt bra i BP, hela hemmaklacken skriker ut sin frustration när de skriker ’våga skjuta’ åt det egna laget, som dock inte har en susning till skottchans på hela Powerplayet, intressesant nog så var skottstatistiken 3-0 till AIK, dock med 2 utanför.När andra perioden är ganska exakt fem minuter gammal bestämmer sig Hlavac för att vila i 2 minuter och tycker att en tripping är bästa sättet för att undvika största utskällningen av sin tränare, säcken. I det här läget så ställde sig nog de flesta Skellefteå supporters fråga; Vågar man hoppas på ett hattrick i Powerplay. 3 av 3 är lite för mycket att ens önska med tanke på det spelet som laget visat upp under första halvan av säsongen, men med kvällens spel är inget omöjligt. Men med tanke på att 3-0 kommer redan efter 7 sekunders spel hinner man knappt tänka tanken innan mållampan lyser, och jag upplevde det som att mer än halva hallen skrek ut sin glädje över målet.Linköping reducerar i mitten av 2a med ett Powerplay mål krönt av junioren Bäckman som även han gör sitt första Elitseriemål. AIK hade dock inga planer på att ge Linköping så mycket som ett lillfinger utan avslutar sista perioden med ett oerhört vackert mål, i alla bemärkelser. Underbart vackert mål i såväl själva målet men om möjligt ännu vackrare framspelningar av Forsell och Holloway. Efter andra perioden står det 4-1 då AIK gjort 2 mål och Linköping bara lyckas göra ett, om än det målet var lite av en bjudning av Jocke i målet.Inför tredje perioden så kastar LHC-keepern in handduken och Norrena får ”äran” att avsluta matchen. Norrena får dock ingen härlig start på matchen utan får vittna nätet redan efter lite drygt 2 minuter efter att ha gjort en följsam kvalificerad räddning på Hynningsfriläge, men tyvärr fick Hynning behålla pucken och kunde väldigt lätt göra en halvlobb där Oscar har öppet mål och jag tror inte ens jag skulle ha missat den pucken. (dock ska vi inte försöka sätta den teorin i praktik)I och med att tavlar visar 1 till hemmalaget och 5 till bortalaget så känns matchen helt avgjord och mina tankar börjar glida ifrån matchen och gå mot en mer analyserande nivå på spelet. Men jag rycks väldigt fort från mina drömmar då LHC reducerar efter bara 30 sekunder från AIKs mål, 2-5 är ett faktum och man måste fokusera lite vad som blir effekten av det här, kommer Linköping att få trycka på och kommer AIK att börja spela sarg ut? Det blir faktiskt riktigt spännande när gästande AIKs nr 82 drar på sig sin andra utvisning för kvällen och hemmalaget får faktiskt chansen att knappa in till ”bara” 2 målsunderläge. Skellefte är dock fullständigt skoningslösa ikväll och sätter 2-6 i Boxplay, efter ännu ett vackert hockeymål(AIKs 6e vackra ikväll).När det återstår lite drygt 5 minuter av matchen drar sig Alavaara på sig en oturlig(billig?) utvisning för hakning. I efterföljande boxplay så upplevs inte AIK riktigt göra jobbet fullt ut och en puck ramlar ner bakom Jocke. Dock så när man leder med 4 mål det är mindre än 5 minuter kvar så får man kanske slappna av ett par sekunder? 3-6 är alltså målet som stänger en väldigt målrik och rolig hockeymatch!Om man ska återkoppla till min förhandsanalys, där jag hade följande förhoppningarAIK ska spela med fart och med bra passningsspel – Check, inte många felpass och riktigt bra fart under grillorna!Laget ska åka PÅ mål – Check! Riktigt bra spelat.Samspelet mellan backarna och forwards – Check! Även om det fortfarande finns mycket utrymme för förbättringar på den biten fortfarande!JAA på läktaren – Nej, han blev räddad av en skadad Skogs, men har svårt att se vem som annars får stå över när skogs är tillbaka. Jag bedömer Skogs, Burström, Lindgren och Edström som bästa backar just nu utan inbördes rakning sinsemellan. Granberg mellan dem och Pikkarainen, JAA bedöms helt enkelt som sämst för näravande.Tipsade även målskyttar, fick ett rätt av 5, vilket får ses som underkänt! Bättre lycka nästa gång!Sista tankar efter matcherAIK är som bäst i PP, de första 30 sekunderna! Sen händer det ofta inte mycket.Alla i laget gör en bra match, går ge individuella spelare kritik men överlag gör alla en bra match.Matchens lirare, Bellemare, Shit vad bra han är iår! /Lidlund, Redaktionen@northpower.nu