Maratonmatchen slutade lyckligt

6001 åskådare hade letat sig till Skellefteå Kraft Arena denna kväll och de allra flesta lämnade inte förrän klockan tickade mot halv tolv. Efter en mållös första förlängningsperiod och med bara några minuter kvar av den andra förberedde sig de flesta på en ännu längre kväll. Det var då slutspelets gigant i Skellefteå AIK, Jimmie Ericsson, klev fram och avgjorde.Den andra finalmatchen inleddes innan pucksläpp med en nyinspelad musikvideo med den passande titeln ”Det håller på att hända igen” som fick publiken att jubla. När sedan allvaret drog igång dröjde det inte länge innan det tystnade. Efter en lovande inledning var det dock Färjestad som tog ledningen genom en styrning. Skellefteå fortsatte att trycka på för en kvittering och kom närmare i kraft av powerplay. Liksom i resten av slutspelet såg spelet i numerärt överläge halvdant ut med alldeles för få avslut, även med två man mer på banan. Då sköt Tim Erixon ett skott som passerade Nihlstorp tack vare skymning från Fredrik Warg och trots att det var jämt målmässigt var Skellefteå det hetare laget i den första perioden. Dick Axelsson hann med att få ett friläge och i en tidigare intervju hade han deklarerat att han minsann visste var Hadelövs akilleshäl var, men Hadelöv avvärjde.Pausvilan blev extra lång när hela arenan var tvungen att utrymmas då brandlarmet började tjuta. Boven i dramat visade sig vara en överhettad handske tillhörande Emil Kåberg, men någon brand var det inte tal om. Andra perioden blev därför lite sen och Färjestad verkade ha gynnats mest av det längre avbrottet. Efter drygt två minuter tog gästerna ledningen efter ett välplacerat skott av Mikael Johansson. Färjestad tryckte på så pass att Anders Forsberg var tvungen att ta en time out. AIK klarade därefter av ett boxplay på ett mycket bra sätt och efter att man blivit fulltaliga fick Yared Hagos och Martin Lundberg varsitt jätteläge men den förstnämnde fick inte ordning på pucken medan Nihlstorp gjorde än makalös räddning på Lundbergs chans.Pucken dansade på mållinjen vid flertalet tillfällen i den tredje perioden men det dröjde till 7.08 innan AIK kunde sätta kvitteringen. Målskytten Niclas Burström kunde knappast valt ett bättre tillfälle att sätta sitt första elitseriemål och han gjorde det vackert framspelad av Anders Söderberg. Resten av perioden förblev mållös vilket innebar förlängning, något som Skellefteåspelarna börjar blir vana med nu i slutspelet. Inte heller i de fjärde perioden lyckades något av lagen göra mål och när Anders Forsberg skulle summera perioderna och kom till den fjärde blev han fåordig.- Kommer inte ihåg.Den andra förlägningsperioden var inne i de allra sista minuterna då avgörandet tillslut kom. Efter en något tilltrasslad situation kunde Jimmie Ericsson slå in 3-2 och därmed utjämna till 1-1 i matcher.Anders Forsberg summerar matchen- Bra startat i första perioden och vi har bra koll på läget men snöpligt med målet för Färjestad. Andra är en sådär period där Färjestad är bättre. Jag kan inte ta på exakt vad det är men i tredje spelar vi bättre. I den femte perioden har Färjestad spelövertag så därför var det extra skönt att gå segrande ur bataljen. Det var en lagseger och en viktig match för att det inte skulle bli 0-2 som vi hade mot Luleå.Forsberg hade ändrat i formationerna inför matchen och gjorde även så under matchen. Förändringarna lyckades dock inte få fart på Mikko Lehtonen och Joakim Lindström, som är fortsatt iskalla. Lehtonen sprider puckar runt sig och är en säkerhetsrisk i egen zon men trots hans dåliga spel fick han ikväll över 21 minuter i speltid. Fjärdekedjan har verkligen hittat rätt i slutspelet och Oscar Lindberg fungerar utmärkt på sin naturliga position som center istället för som ytter där han huserat när Martin Lundberg centrat. Anders Söderberg stod för en höklassig framspelning till Burström och den sistnämnde gjorde en mycket bra match tillsammans med Fredrik Lindgren som dock Forsberg inte vill berömma allt för mycket.- Vi ska försöka gömma Fredrik Lindgren, annars vill landslaget ha honom. Han har varit fantastisk hela året och jag tror att de har varit på honom men han har tackat nej. Jag försöker spela så mycket folk som möjligt och jag ville ha in Petter Granberg i förlängningen men där blev jag för feg.Forsberg var tydlig med att han försöker rulla  på så mycket folk som möjligt eftersom man riskerar att förlora ”dubbelt” om man spelare vissa spelare för mycket, som det blev i en match mot Linköping. Även Johan Forsberg, som var 13:e forward fick 10 minuters speltid, men när Forsberg tittar på antal minuter för ”Pite-Foppa” rynkar han på pannan.- Oj, där måste jag bli bättre. Underkänt för mig.På frågan om hur man ska spela i matchen på lördag är han snabb på att svara.- Fortsätta att ligga nära. Våga och orka ligga nära.CeciliaL