Jimmes comeback visade vägen mot Solna

Inledningen av årets elitserie kan väl bäst beskrivas som lite trevande för AIK:s del, klart godkänt men inte mer efter tre spelade matcher.  Ett facit med två uddamålsvinster och en strafförlust ger ändå serieledning redan efter tre omgångar (Linköping och Solna har två matcher spelade).  Strafförlusten mot Örebro senast vittnade dock om att AIK som svenska mästare inte kan slappna av i en endaste match denna säsong. Örebro visade att de landar inte på Falmark med mössan i handen och en godispåse i handen, och ger en signal till andra lag om att AIK går att besegra med rätt arbetsinsats när dom inte är på topp.Rockader i lagetMot gästande Solna har AIK stuvat om en del i uppställningarna. Kapten Ericsson är tillbaka efter sin rehabträning, och Möller är åter i spel. Två spelare som givetvis tillför anfallspelet oerhört mycket. På backsidan får Rasmus Edström chansen till speltid, och längst bak får Stefan Steen chansen från start för första gången i elitserien, eller det som nu officiellt ska nämnas svenska hockeyligan (SHL).  Dessa rockader i uppställningen vittnar om den bredd AIK har i truppen och att ledarstaben vill ge alla chansen i säsongsinledningen. Tacksamt för Steen att få spela igen, jag gissar att en räddniningsprocent på noll (efter ett insläpp på ett skott i inhoppet senast)  inte smickrar honom nämnvärt.Jimmies vägvinnande karaktärPå tal om smicker bjuder inget av lagen på något skönspel i första peioden. Hemmalaget har tempoproblem, och bortalaget har inte särskilt stora problem med att samla sitt lag i mittzon och försvåra för AIK. Efter en ganska sömnig inledning av matchen kan Erik Forsell åtmionstone ge AIK ledningen på ett skott som Daniel Larsson såg lite eller inget av. I matchminut sjutton avbryts perioden för montering av nytt plexiglas och omspolning. Ganska snabbt efter omstarten kvitter Solna genom Fredrik Svensson som får på en pärla som går rakt upp i Steens plockhandskryss. Vore det inte för karaktären och fightingspiriten i Jimmie hade första perioden slutat 1-1. Omgiven av fyra svarvita utespelare och en målvakt lyckas han ändå forcera 2-1. Målet kommer knappast vevas på higlightsen, men målet säger oerhört mycket om Jimme Ericssons sätt att leda laget och visa vägen.AIK tar hela handen i andra perioden I andraperioden börjar Solna bra och har flera chanser till att kvittera, när dom inte tar chansen utlöser det frustration och bristande vilket AIK tar tillvara på. Jimmie Ericsson gör sitt andra mål, återigen fickparkerad i slottet. Sedan viker Solna ner sig och bjuder in AIK till att ta hela handen när väl lillfingret är blottat. Pontus Petterström gör 4-1 och Oscar Möller 5-1. En 5-1 ledning känns kanske lite i överkant, men Solna har inte råd med att spendera tid i utvisningsbåset eller missa klara målchanser om de vill rubba hemmalaget.Tredje perioden blir en transportsträcka Tredje perioden känns mer som en transportsträcka än någoting annat. Solna har en mikroskopisk chans att hämta igen underläget och AIK känns sådär ljummet intresserade av att utöka ledningen. Ljusglimtarna åt något håll lyser inte med sin närvaro. AIK får varje fall i spel 5-4 när Esa Pirnes visat lite för mycket sisu och crosscheckar Holloway framför ögonen på domaren. Gnaget får avsluta sedan chansen att avsluta matchen i numerärt överläge, men lyckas inte skapa något som får Steen att kapitulera en andra gång. Matchen slutar därmed 5-1 och serieledningen är fortsatt intakt.En dag på jobbet för hemmalagetDet är blev en dag på jobbet för hemmalaget denna eftermiddag. AIK är det bättre laget, men gör egentligen inte mer än en riktigt bra period och två mediokra ur min synvinkel. Nu fanns det ju ingen anledning att förta sig efter 5-1 efter andra perioden. Individuellt sätter jag plustecken för Jimmies comback, Forssells smarta tvåvägsspel och Steens första ligamatch från start. På minuskontot känns Bud Holloway under isen, inte vän med klubba och puck nu. Jocke Lindström kan betydligt mer och Jonas Frögren känns inte snabb nog i spelet med puck. Den kollektiva insatsen och betyget blir klart godkänt men inte mer. Jag tror AIK kan ta flera snäpp upp innan toppen är nådd, och underligt vore det annars då endast fyra av femtiofem matcher har spelats av grundserien.Jimme Ericsson är nöjd med comebacken- Hur kul var det här Jimmie- Ja det var sjukt kul att vara tillbaka ute på isen. Jag har ju inte spelat match sedan maj månad. Det kändes faktiskt bra där ute, timingen fanns där. Det som jag känner saknas är reflexerna. Att jag inte stannar en halvsekund när jag tappat pucken utan instinktivt jagar tillbaka direkt, sådana typer av reflexer som man har ute på isen.- Det känns som ditt första mål var vägvisande för laget idag...- Ja men nu vet jag inte säkert om jag var sist på pucken. Jag tror måldomaren ska kolla på det där. Jag tror Bud kan ha varit sist på pucken, jag blir crosscheckad i samma moment som det blir mål så jag är liksom inte säker på vem som gjordet det, men det spelar mindre roll.- Du ser ut att trivas ihop med Erik Forssell- Ja jag trivs egentligen bra att spela ihop med alla i det här laget, men Erik trivs jag absolut bra att spela med. Vi har spelat rätt mycket ihop de senaste åren till och från. Han vet var jag vill ha pucken, och vi har spelat många matcher ihop, så det funkar bra ihop med honom.- Vad säger du om lagets prestation idag ?- Ja vi inleder trögt tycker jag. Det är först i andra perioden vi höjer vårt spel. Vi börjar vinna närkamper och blir agressivare genom att ta tillbaka pucken fortare. Vi kan utnyttja att de blir lite frustrerade efter att de inte fått någon utdelning på sina chanser. Som helhet är nöjd med min och lagets prestation.Stefan Steen- Hur kändes det att göra debut från start i elitserien ?- SHL menar du säger Stefan med ett glatt leende. Givetvis, ränderna har svårt att gå ur svarar jag. Jo det var jättekul fortsätter Stefan. Jag har ju varit med ett tag nu och tränat och matchat med truppen. Så det var jättekul att få göra min första match från start i serien. Jag var faktiskt inte så nervös, trots att jag fick reda på det igår så sov jag gott under natten mot denna lördag. Kvitteringspucken vill jag ha, jag vill ha alla puckar, men han fick på en bra träff. Vi van trots allt, nu har jag två vinster, och räddningsprocenten borde ha förbättrats..- Vilka är de största skillnaderna gentemot att spela med J-20 laget?- Ja det är som ett "snäpp upp på varje moment", lite snabbare spelare, lite tyngre spelare, samt att det går fortare.- Vilka är dina styrkor respektive svagheter som målvakt och hur känns det att konkurrera med Markus Svensson och med Henrik Karlsson - Min styrka tycker jag är att jag är snabb i målet, jag hittar stolpe-stolpe fort och håller mig inom ramarna. Min svaghet är väl att jag är ganska orutinerad, varje fall på den här nivå av elithockey. Jag känner att det sporrar att bli en bättre målvakt att få konkurrera med Henrik och Marcus. Varje träning blir det som matchfokus på. Det gäller att göra bra ifrån sig och kriga för att få spela.Till sist - vad tycker du egentligen om countrymusiken som ständigt ljuder i omklädningsrummet, och hur ska du fira denna lyckade "från start -debut" och seger. - Ja vad ska man säga, jag är nog så illa tvungen att gilla musiken som spelas. För egen del blir det nog att avrunda kvällen med lite mat häruppe och sedan hem och fortsätta med lite lördagsmys............................................................................................................................................addebeckredaktionen@northpower.nu