Hårt arbete lönar sig

Det var inte lika vackert som igår, men en riktig arbetsinsats renderade i tre precis lika sköna poäng. Modo gjorde ingen dålig match, men efter 31 omgångar kan vi konstatera att AIK är bra i år igen. Riktigt, riktigt bra! Mardrömsveckan kallade många det som nu avslutats – ”kul att spela mycket” har det låtit från spelarnas håll. Fem matcher på åtta dagar orsakade inga som helst orkes- eller motivationsproblem och det är bara genomklappningen mot Timrå i torsdags som hindrade AIK från full pott. Det här var ett bra bevis på vilket fysiskt vältränat lag AIK är i år, och det blir nyttigt i slutspelet.Nu stannade poängskörden på tolv pinnar, vilket innebär serieledning med fyra poäng ner till tvåan HV71, efter 31 rundor. Det betyder att AIK precis som i fjol får fira jul som serieledare! AIK började bästTill matchen. Första perioden var bra, AIK:s bästa skulle det visa sig. Man ägde det mesta av spelet även om Modo hade en sekvens på några minuter där man stack upp med ett par vassa anfall.Första målskytt blev Jimmie Ericsson som snurrade upp tre Modoförsvarare på egen hand och lade in trissan bakom Anton Forsberg. Ett riktigt klassmål, Freddie Meyer blev så grundlurad att hans mardrömmar i natt kommer att ha Kapten Jimmie i huvudrollen, det kan ni lita på.Fjärdekedjan med Petter Emanuelsson som vikarie för Oscar Lindberg skötte sig lysande, gång på gång skar man igenom Modoförsvaret som en kniv genom varmt smör och skotten 6-14 speglade perioden bra, även om AIK var närmast ett andra mål. Sämre insats i andra0-2 skulle dock komma tidigt i andra perioden. Johan Forsberg har ett bra skott som han fick tillfälle att lufta direkt efter tekning. Bellemare vann den, petade till #19. Pang, 0-2, och Modo undrar nog fortfarande vad som hände där. Då hade vi spelat 20.54 av matchen och det skulle visa sig vara AIK:s bästa del.Modo tog över spelet och kunde reducera några minuter senare. Fredrik Lindgren hamnade lite snett i markeringen av Mattias Ritola, som direkt fick en lysande passning av Tollefsen. Fri med Hadelöv lade Ritola in en backhand i nättaket och hemmalaget hade kontakt igen. Fortsatt ModopressModo fortsatte pressa och även om spelet böljade fram och tillbaka så var puckinnehavet i kraftig övervikt till hemmalaget. Kvitteringen var inte orättvis men den föregicks av en mycket märklig situation.Per-Åge Skröder gav sig på Goren framför mål, Goren blev förbannad och de två gick in i en vanlig (fast numera ovanlig) fight. Skröder hade inte mycket att sätta emot och något riktigt slagsmål blev det inte, men när alla väntade sig varsin tvåa för roughing tyckte domarna att Goren ensam var skyldig till bråket.Goren har fått mycket kritik för att inte vilja ge sig in i fighter, men när man ser situationer som den här så förstår man att han tvekar.  Abuse från AIK-båsetBert Robertsson sade några väl valda ord från båset till domarna i samband med situationen. Det skulle han inte ha gjort. Två minuter lagstraff för abuse utdömdes direkt och det tog bara 15 sekunder för Modo att dunka in 2-2 i fem mot tre.Då klev han fram, Kung Boxplay av Frankrike! Lee Goren snappade upp en puck vid sargen och drev den hela vägen in i anfallszon. Lojt försvarsspel från Modo – de såg ut att vänta på en dumpad puck och AIK-byte – gjorde att Pierre-Edouard Bellemare lämnades helt ren i slottet. Och där missar han inte ofta – 2-3 på tavlan, 1.16 kvar av perioden och någon sorts rättvisa var skipad efter de tufft tagna utvisningarna.  Turmål av Chrippe räddade tredjeTredje perioden inleddes i powerplay efter att Nicklas Danielsson tagit en slashing på Niclas Burström i frustrationen direkt efter 2-3. Och visst blev det mål, säsongens kanske fulaste men vad gör det? Christian Söderström sköt, pucken gick i sargen, studsade tillbaka vid stolpen och stöttes in av målvaktens skridsko. Målet tände Modo och resten av perioden får AIK inte godkänt för. Modo tog över och AIK försökte spela på resultatet hela perioden. Chanser fanns, bland annat var Fredrik Lindgren centimeter från att punktera matchen, men Modo ägde spelet.Rob Schremp sköt i stolpen och Danielsson i ribban och Modo var värda en reducering. Som tur var dröjde det till 15.32 innan Dick Axelsson kunde lägga in 3-4 och trots stark hemmapress på slutet kunde AIK hålla undan. Efter 31 omgångar har AIK fortfarande inte släppt in mer än tre mål i någon match! Efterlyses: mer fartEn arbetsseger var det, en produkt av fyra jämna och starka femmor. Man skulle dock gärna ha sett mer fart och mindre sarg-ut de två sista perioderna. En tvåmålsledning i hockey är skör och efter att ha tappat 0-2 till 2-2 borde nog AIK inte ha fallit in i samma spelmönster och bjudit in Modo. Hemmalaget vann skotten i period 2 och 3 med 30-17 och var egentligen värda mer än att spela 3-3 där. Individuell kritikOscar Möllers plats togs av Fredrik Hynning denna kväll men han har det jobbigt och åstadkom inte mycket. Hans kontraktssituation och ålder gör att jag inte tror på utlåning, men hur han ska platsa i truppen som han spelar nu begriper jag inte. Idag hade han chansen att visa vad han går för med kompetenta kedjekamrater i form av Bud och Forre, men istället blev hela den kedjan sämre.Petter Emanuelsson är inkallad från utlåningen till Piteå och gör i stort sett allting bättre än Hynning. Tuffa ord men det är också tuff konkurrens. I övrigt var det härligt att se Bellemare så bra igen. Han har ju haft lite måltorka innan målet mot DIF igår men gjorde nu en ruskigt stark match, liksom hans wings Antos och Johan Forsberg. Även kedjan med Chrippe – Goren – Jimmie stämmer det bra för.Fjärdekedjan gör på nytt en helgjuten insats, det är bara synd att utdelningen uteblir. Framför allt Melker förtjänar att få göra lite mål snart. Bland annat stressade han Freddie Meyer till en puck-out sent i matchen vilket gav AIK andrum och möjlighet att samla ihop sig. Två veckors uppehåll väntarJuluppehåll nu och nästa match är på annandagen, då Färjestad tar emot i Karlstad. Två dagar senare är nästa hemmamatch. HV 71 kommer på besök och allt talar för att Jocke Lindström gör hemmacomeback då. Att han går rakt in i laget förstår var och en, men vem måste lämna plats för #10?Angenäma bekymmer att fundera på över hockeyjullovet! Från soffan, /Trolletredaktionen@northpower.nuDiskutera gärna vidare här