Har Skellefteå AIK fått Svullhuvud?

En svällande beundran av de egna prestationerna kan resultera i ett svullhuvud.Uttrycket få svullhuvud betyder ungefär 'att överskatta sig själv'. Uttrycket hörs framför allt i det bildrika sportspråket. Svullhuvud kommer av engelskans swell head.

Under det senaste året har undertecknad sjunkit så djupt ned i psykologins träsk att ljuset från den sol som är Skellefteå AIK knappt har trängt ned genom det grumliga och trögflytande vattnet. Det var inte förrän den totala syrebristen tvingade mig att återvända till ytan som jag insåg att min senaste krönika skrevs innan säsongen hade dragit igång på allvar. Det är helt enkelt för djävligt. Denna säsong som sannolikt kommer att gå till historien som en av AIKs främsta, har jag tvingats till ett okristligt slavarbete i psykvårdens mörka gruvor. Jag har missat inte mindre än 6 matcher, vilket är mer än alla mina tidigare säsonger sammanlagt och jag har aldrig varit så inaktiv på Northpowers forum som i år. Följaktligen känner jag mig inte tillräckligt kompetent eller påläst nog att dra några djuplodande slutsatser om vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom säsongens framgång.  Mina slutsatser innan säsongen om att vi antingen skulle hamna i ingenmansland eller vara guldkandidater tycks i ljuset av lagets prestationer som onödigt skeptiskt. Vi har i min mening uppfört oss som guldkandidater hela säsongen.

Vad som återstår nu är en endast handfull matcher, men måhända är dessa matcher de viktigaste jag någonsin kommer se mitt älskade lag spela. Jag var bara 2 år senast Skellefteå spelade en SM-final, en ålder där mina minnen främst rör avföring, snor och mystiska färgglada klossar som skulle tryckas ned i lika mystiska och oregelbundna hål. Något som uppenbarligen tog så mycket tid att jag inte hade tid att upptäcka lagspelet ishockey.

Nu 33 år senare har jag bemästrat både mina toalettbesök, näsduken och administrerar regelbundet begåvningstest för barn med färgglada klossar och tidtagarur. Jag har dessutom genom åren odlat ett nästan febersjukt intresse för sporten ishockey och en tveklöst sinnessjuk passion för Skellefteå AIK. Bara namnet ger mig i dessa slutspelstider rysningar.

Nu när vi står inför en finalserie där Skellefteå har en, enligt min uppfattning, synnerligen god chans att vinna och göra resten av året till en enda lång julafton. En SM-final är alltid tuff och kommer alltid att vara en stenhård kamp, Det är nämligen två lag som genom 55 matcher och ett tveklöst rättvist slutspelsträd bevisat sig vara de två bästa i Sverige. Bäst av 7 matcher ljuger inte och att vi spelar final är helt välförtjänt. Vilka faktorer kommer då att vara utslagsgivande i denna finalserie och kommer vi verkligen se två lag som spelar på toppen av sin förmåga?

Varje tränares uppgift är att maximera lagets och den individuelle spelarens prestation, detta genom mer eller mindre avancerad inlärningspsykologi. De fysiska aspekterna är naturligtvis väldigt viktiga, men spelarens vetskap om när denna fysik ska utnyttjas och på vilket sätt styrs av mentala scheman eller komplicerade algoritmer där rätt reaktion eller beteende skall efterfölja rätt stimuli. Man tränar in ryggradsbeteende om man så vill. Dessa ryggradsbeteenden existerar i åtminstone två dimensioner, det ena rör lagspelet, hur man ska röra sig och agera i förhållande till det egna laget likt övergripande principer, medan den andra dimensionen är hur man individuellt agerar i en given situation. Dessa flyter ofta ihop till ett avancerat och diskursmässigt flytande begrepp som spelstil. Eftersom dessa är mentala scheman så bygger framgången i dessa på koncentration, stresshantering och fysisk ork. Ju djupare inkodade dessa scheman är desto mer reflexlika är de och desto tåligare är de mot ovan nämnda faktorer.

Så en liten sammanställning och tabeller är väl aldrig fel?

1. Ork - Här finns inte mycket att göra. Den träning som skett under säsongen ska ha förberett spelarna så gott det går och skillnaden mellan Färjestad och Skellefteå bör vara liten. Min uppfattning är dock att Skellefteå som lag är i något bättre fysisk form. Helt enkelt baserat på att medelmåttiga spelare som vi har, förstår att det är genom att vara i bättre fysisk form som man kan konkurrera. Jag tror Färjestad haft större tilltro till talang och stjärnstatus vilket inte gett samma desperation i träningen.

Fysisk status

Skellefteå 5 av 5

Färjestad 4,5 av 5

2. Stress - Jag säger bara ett ord Kvalserien! Om något är stressande så är det den mardrömmen. Stress fungerar i mindre mängder ofta prestationshöjande men i större mängder precis tvärt om. Man kan argumentera för att en SM-final skapar stress, men jag vill mena att det finns en skillnad mellan stress och nervositet och spänd förväntan och att stress knappast kommer att vara en faktor för Skellefteå i denna SM-final. Vi har allt att vinna, till skillnad från Färjestad som faktiskt har en rejäl press på sig och ett för mig tveksamt favoritskap. Här är återigen vågskålen till Skellefteås fördel.

Stresstålighet

Skellefteå 5

Färjestad 4

3. Koncentration - Har vi svullhuvud? Efter en mycket lyckad säsong och en i det närmaste moralisk SM-final mot Luleå så finns möjligen en risk att Skellefteå har fått lite klassiskt svullhuvud.

Tränare Forsberg är av en annan uppfattning. Han säger till David Ekström på Norran:

- De äldre spelarna vi har kanske har sin sista chans nu, så det finns ingen risk att de är mätta. De yngre spelarna vi har är alltid hungriga, de är alltid på. Så spelarna är fullt taggade

Jag är inte lika övertygad. Skellefteå rider på en framgångsvåg och är tveklöst och med rätta, väldigt nöjda och stolta med säsongen, framförallt efter den magnifika kampen om Norrland med Luleå Hockey. Detta kommer tveklöst att påverka, men då ska vi inte glömma att Färjestad i ännu större utsträckning lider av svullhuvud och har gjort det i många år. Det är här Skellefteås största tankefälla ligger. Det är min starka uppfattning att en mycket stor del av Färjestads framgång beror på att deras motståndare vet att det är just Färjestad man spelar mot och då presterar sämre. Myten om Färjestad är större än laget och det är snarare den draken som Skellefteå behöver slåss mot. Loobs pojkar tror att de är Sveriges bästa lag och deras styrka är att det tror allt som oftast även deras motståndare. Skulle Skellefteå istället gå ut och strunta i vilket lag man spelar mot, likt AIK gjorde mot HV71 i kvarten, kommer laget från Karlstad att bli tagna på sängen och i det närmaste förvirrat chockade. Den vågen kan vi rida på ända till det första SM-guldet på 33 år.

Motståndskraft mot svullhuvud

Skellefteå 4

Färjestad 3

Om nu någon mot förmoda orkat läsa ända hit, vill jag tacka för er tid och avsluta med ett stabilt slutspelstips, Skellefteå bärgar Guldet med 4-3 i matcher efter att Färjestad inte längre orkar. Oscar Lindberg, mannen utan nerver, gör 4-2 i öppen kasse i sista och avgörande matchen. Klockan står då på 19.12 i tredje perioden och i Skellefteå stad firas ett SM-guld för andra gången i historien. Det är i alla fall vad jag har drömt om, djupt nere i psykvårdens gruvor.

/Warder