Göteborgarna kommer på besök till Västerbottens stolthet!

Skadeläge:AIK:Senast var Jimmie Ericsson febersjuk, troligtvis tillbaka mot FrölundaÄven Fredrik Lindgren saknades mot Modo senast, men det ska enligt uppgift endast vara en säkerhetsåtgärd.Larsson förväntas vila som en säkerhetsåtgärd, med anledning av ljumskarna.I övrigt är det första gången på väldigt länge som hela laget finns tillgängligt till spel.Frölunda:Har varit matchlediga en vecka, men till den matchen hade man Christian Bäckman (knä) och Andreas Karlsson (ljumskar) på skadelistan. Bäckman förväntas vara tillbaka på torsdag, och Karlsson i slutet av Januari. Således inte helt omöjligt att båda medverkar, men troligtvis är i alla fall Karlsson kvar på skadelistan.Hett:AIK:

  • Efter senaste matchen är det inte särskilt mycket som förtjänar epitetet ”hett” i AIK. Hadelöv har dock motsvarat förväntningarna och har de senaste två matcherna en räddningsprocent på 94,55 att jämföra med hans 92,41 över hela säsongen.

Frölunda:

  • Åldermännen i laget, Niklas Andersson, PJ Axelsson, Jesper Mattson och Tomi Kallio är några av de som ska leda laget, och har också gått i bräschen på senaste. Andersson och Kallio återfinns, precis som större delen av decenniet, i toppen av interna poängligan. Andersson ligger faktiskt bara två poäng bakom Lehtonen för tillfället, trots Frölundas kräftgång inledningsvis under säsongen.

Kallt:AIK:

  • Här skulle rätt mycket kunna nämnas, så som spelet, power playet mot Modo, pucktempot och så vidare. Det finns dock ingenting i AIK som ens kan mäta sig med hur fruktansvärt iskalla förstakedjan är för tillfället. Två poäng totalt sedan juluppehållet är katastrofalt dåligt av vår leading-line!

Frölunda:

  • Tre raka bortaförluster sedan juluppehållet. Frölunda är på åttonde plats i bortastatistiken, och har dessutom minusstatistik i varje enskild period på bortaplan. Svagast på bortaplan är man i period 2 och 3, där man har 12 resp. 11 förluster på 19 försök.

Matchsnack:Inför match känns detta som att det borde vara tre relativt enkla poäng för AIK. Frölunda är statistiskt sett svaga på bortaplan, AIK starka hemma. Frölunda har inte lyckats göra mer än 3 mål mot AIK, mot för AIKs 11 i motsvarande statistik. Poängfördelningen hittills är således 9-0 i AIK-favör. Kommer AIK också upp i den nivån man ska ligga på, ja då kommer med största sannolikhet den siffran att vara 12-0 på fredag morgon. Fortsätter man som mot Modo i lördags, så känns det mer sannolikt att Frölunda hämtar in någon eller några poäng av försprånget istället.Nycklarna i matchen för AIKs del är att matchen igenom spela med högt tempo, både på skridskoåkning och på pucken, samtidigt som man är ordentliga i puckhantering. Det kan tyckas vara självklara saker, men sett till matchbilden senast kan det inte betonas nog. Nu är förhoppningsvis Lindgren tillbaka efter sin mjukdelsskada, samt att Erixon också spelar. Därav kan vi ställa upp med minst 5 A-lags-backar (Burström är inte riktigt A-lagsback än, i mina ögon, även om han gör det riktigt bra på isen), vilket jag anser vara viktigt för att vi ska våga gå ordentligt i offensiven. Granberg och Edström gör det bra när de är inne, men det känns ändå som att forwards vågar gå lite mer när det är en mer rutinerad back som täcker upp bakåt.Defensiven har ändå fungerat relativt bra, med 7 spelmål, 2 straffmål och 1 i öppen kasse på de 5 senaste matcherna totalt, vilket ger 2,0 mål per match. Det är främst på offensiv planhalva som förbättringarna behövs, eftersom man under samma period bara snittat samma siffra framåt, alltså 2,0 mål per match, att jämföra med snittet på 2,97 över säsongen. Eftersom 3 av de 5 matcherna har slutat med uddamålsseger för motståndarna (jag räknar även Modo dit, eftersom de gjorde sin sista i öppen kasse), hade det där extra målet verkligen gjort stor skillnad i poängskörden. Två av matcherna har dessutom krävt straffar för att kunna avgöras, vilket bara visar skillnaden ännu tydligare./Markman