Forssells fortsatta framgångar och serieledningen

När det offensiva spelet inte betalar sig och kraftspelet med en man mer kört fast likt en 94:as toyota corolla i en västerbottnisk snödriva, då fortsätter han som numera helt felaktigt kallas för en av Sveriges mest underskattade att vara den som klipper till. Erik "Professorn" Forssell avgör kampen på hovet med sina två mål i första perioden, i en match som skulle innebära en hel del ångest från sektion A6.Men om vi backar bandet någon timma först - till arrangemanget Älska 0910, denna gång på hotellet intill globen. En upptakt och en uppladdning som tycks växa i popularitet för varje år som går. Massor med utflyttade och gästande skellefteåbor och likasinnade minglade runt, tippade matchen, köpte souvenirer och lotter samt mumsade på macka med tillhörande bärs. Stämningen var onekligen så trivsam och självklar som bara skellefteåbor kan framkalla. Höjdpunkten var givetvis när Pea och Anders tog tag i mikrofonen och snackade AIK, Skellefteå och A-laget, både utifrån förutbestämda och från allmänheten ställda frågor. Från snacket framkom bland annat hur Forssell, som vi återkommer till, hjälpt Bellemare att lära sig teka - något som han inte alls kunde tidigare enligt Forsberg. Hur Burström fortsatt är den spelare som Anders gillar att lyfta fram som en av de som utmärkt sig under året, och att han om han äter upp sig lite mycket väl skulle kunna bli NHL-mässig (bäst att hålla normala portioner så vi får ha kvar honom, skojade Pea). En fråga från en av de yngre i publiken: varför hade ni inte kvar Hagos? - Vi vill gärna ha kvar Hagos, vi gillar han jättemycket, blev svaret från Forsberg, men att Timrå tydligen gillade honom ännu mer och förmodligen betalade bättre. Pea fyllde i att man fortsätter vara konsekvent när det gäller planerna på hur truppen och olika spelare i truppen ska kosta beroende på vilken roll de ska fylla. Vidare blev det lite taktiksnack inför matchen, och Forsberg menade att man visst skulle försöka ligga på DIF-spelarna, men om man inte hade läge att få till en bra press skulle man backa hem och hålla laget samlat, så man inte skulle bli överspelade av DIF:s långa passningar som de ofta använder sig av. (fler frågor förekom, bidra gärna med era minnen från aftonen i matchtråden)

Över så till matchen.Ett välfyllt Johanneshov, i synnerhet bortasektionen A6 och intilliggande A7 som också gick i stort sett helt i svartgult, mötte spelarna. När matchen startade var det mycket riktigt AIK som tog tag i taktpinnen och satte press på Djurgården. En mycket välspelad period av hela laget, där passningarna satt bättre än många gånger tidigare, och man skapade en hel del. Skottstatistiken talade sitt tydliga språk, och DIF skapade nästan inget. Hårde Hardy dock också mycket riktigt time-out mitt i perioden för att försöka samla styrkorna. Luleådödarn var den som lyckades trycka in två puckar för AIK:s del. Att vara på rätt plats verkar vara Forres gebit, och han lyckas också hitta den del av målet där målvakten lämnar lucka med sitt kvicka skott. Skellefteåfansen var därmed minst sagt vid gott mot efter första P.Resten av matchen blev dock en pärs. Så sakteliga släppte AIK initiativet om matchen och lät DIF mer och mer ta hand om pucken. Bara tack vare ett bra press-spel hölls siffrorna nere i andra perioden. I tredje fortsatte trenden, och även om Jocke E fick släppa en puck förbi sig var han på det hela taget helt strålande matchen igenom - tät och trygg och räddade ett flertal heta lägen, bl.a. en straff.När Jimmie till slut kunde lyfta en tredje kassen i öppet mål med knappa minuten kvar utbröt ett enormt jubel från AIK-sektionen, som för övrigt höll igång bättre än någonsin på Hovet enligt mitt tycke; särskilt under matchens sista fem minuter var stödet bastant och påtagligt.

Anders Forsberg talade under Älska 0910 om att "det känns som att vi är bättre tränade än andra lag", apropå att Skellefteå vunnit så många tredjeperioder. Den här gången gick man -1 i mål, men samtidigt kunde det blivit mycket värre om man inte hade haft orken att fortsätta att ligga nära stockholmarna, att fortsätta att hinna in i skottlinjen och täcka skott. DIF-snurren brukar kunna bli fruktansvärd när laget och Järnkaminerna på läktaren får upp ångan - den här gången kunde AIK:s nyupptäckta aggressiva defensiv och Jocke E:s starka insats i målet bana väg till tre poäng.***Skellefteå AIK nu upp i serieledning, och dessutom med en match mindre spelad än tvåan Frölunda. Inte så många som tippade det inför säsongens start.***Hur man lyckats med detta är ganska märkligt, särskild med tanke på att förstakedjan, som föregående säsong så ofta avgjorde matcher till lagets fördel, i detta års upplaga inte lyckats skapa särskilt mycket offensivt. Lägg därtill att powerplayspelet är ungefär lika farligt som fuktad bomull. Det är fortfarande kärnan av spelare som visar vägen för laget, som är att lita på match efter match. Denna match vill jag särskilt framhålla, så klart, Erik Forssell och Jocke Ericsson, men även Linkan och Burström, Söderström och Bellemare.***Från att ha varit laget som vinner matcher genom offensivt och produktivt spel i 5 mot 5 och power play, trots ett stundtals riktigt skakigt och vekt defensivt spel, har AIK denna säsong fortsatt ett offensivt och puckkontrollerande spel men är inte längre lika giftiga framåt, inklusive (minst sagt) i power play. Det har dock med råge vägts upp av ett mycket bättre defensivt spel och box play. Ett defensivt spel som inte visar några tecken på att bli sämre eller variera särskilt i prestationen. Därför har AIK alla möjligheter att bli ett ännu bättre lag, utifrån logiken att man knappast kommer bli sämre, men sannolikt kunna bli bättre om man lockas få ut mer av Oscar-Oscar-Bud och framför allt - av power play.Med det sagt lämnar jag tangentbordet för denna kväll. AIK vann, AIK leder serien och har alla möjligheter att försvara förstaplatsen på lång sikt.Matchtråden: http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&p=11630&sid=0b21e70ee89fece165653da7cba259d9#p11630/schteffe