Brynäs gladast i Gävle

Gladhockey, alltså sådan som är offensivt lagd och med chanser åt båda håll - en viktig distinktion gentemot Jarkko Glad-hockeyn som bara ger chanser åt det ena hållet - jag antar att det kan kallas så, det som vi bjöds på i kväll, vi tappra dryga fyratusen som tagit oss till Läkerol Arena. Det var chanser nåt så in i helvete. Och det började som en explosion också, pang bara, Crips , blood in blood out och 1-0 efter 18 sekunder. Jag höll som bäst på att plocka upp mina grejer och missade målet, men jag lovar det var snyggt, ok? Tyvärr blev det inga mål för AIK under de resterande 59 minuterna och 42 sekunderna, och så kunde hemmalaget Brynäs vinna med 3-1, det sista målet gjort i tom kasse.Som sagt, mål efter arton sekunder och direkt efter efterföljande nedsläpp svarade Silfverberg för ett ganska tungt skott som Joacim Eriksson fick sträcka ut rejält för att ta. Möller bra läge från kanten efter en minut, mer chanser för Brynäs etc. Kvitteringen efter 4:43 var inte ologisk. Styrman missade att stöta bort pucken i egen zon och Lauritzen kunde fri med Eriksson lirka in pucken. Det såg inte otagbart ut för Eriksson, som å andra sidan blev satt på pottkanten av sitt försvar. Antos är därefter igenom och försöker lura Lill-Honken med ett backhandavslut i femte hålet men det ville sig inte. Free Goren frispelade Lundberg som skulle skarva in pucken, men han fick inte riktigt träff. Det hade inte ens gått åtta minuter. Vid åtta minuter spelade gör Alavaara ett riktigt katastrofbyte som resulterar i en fem-sex riktigt giftiga lägen för Brynäs och massiv press mot AIK under en och en halv minut.Ja, det var chanser än hit och än dit, fram och tillbaka. Mina anteckningar slutade där men resten av perioden fortsatte typ likadant. Kanske vill du kalla det Hawaii-hockey, det är upp till dig.Man kan fråga sig om det vilda chansbytet, som för övrigt pågick även i andra perioden, var ett resultat av två offensiva lag, eller av smårisigt försvarsspel. Du vet, om glaset är halvfullt eller halvtomt sådär. Jag har själv aldrig riktigt förstått varför det skulle vara negativt om det var halvtomt, eftersom det är då man fyller på. Liksom att det inte finns något bra väder, utan bara bra kläder.Eller för att tala klarspråk: nog kan man ha synpunkter på detaljer i spelet, på hur mycket man släpper till, och så vidare, men personligen har jag gäspat mig igenom tillräckligt många serielunkmatcher för att hellre ta ett rivigt och flängigt chansbytande än två lag som tråkar ut varandra, där man ”gör bra bortamatcher”. Vi lär vinna några, förlora några hur som helst. Nu var det tråkigt att det var tredje raka förlusten efter uppehållet och att man kanske kan skönja en negativ trend, men jag tror att vi är för bra för sådant nojjande och rädsla för att hamna i en spiral som inte går att ta sig ur. Det fanns de som gjorde poänger i fjol av att AIK aldrig förlorade mer än två matcher i rad. Nähä? Jag menar…Nä, nu tappar jag fokus. Matchen ja.Forsberg kastade om i kedjorna till andra perioden, in med Mustonen, ut med Melker, in med Goren som center med monarkerna. Jag tyckte inte det gjorde någon större skillnad. Styrman tvingades utgå i andra perioden, tydligen magsjuka eller liknande, och efter det fick AIK rulla på fem backar, varav tre födda 1992.Det fortsatte med chanser åt båda håll, men om det var något att kalla gladhockey så kändes det som att Brynäs var något gladare och det lag som trots allt styrde matchbilden. Bland annat tog de sig snabbare och mer samlat genom mittzon i sina attacker. Målvakts-Eriksson fick svara för några riktigt kvalificerade räddningar inför sin gamla hemmapublik.Fortsatt chanser åt båda håll och gladhockey, även om det känns alltmer som att gladhockeyn är på Brynäs villkor. Jocke har fått svara för några riktigt kvalificerade räddningar. 2-1 till hemmalaget kommer efter kaos i AIK-zonen och Jonas Nordquist kan slå in pucken i tom kasse efter att Eriksson blivit helt överspelad. AIK tog som snabbast över taktpinnen just efter målet med starkt tryck två byten i rad, dock utan resultat. Bellemare visade i boxplay återigen vilken klasspelare han är då han först gav Tomas Skogs öppet mål efter att ha erövrat pucken, men Skogs sköt i ribban, och därefter vinna tillbaka pucken igen, kämpa sig till ett friläge och sånär kunna slå in sin egen retur.Tredje perioden kändes som att den följde ungefär samma princip som de två första, möjligen med något mer sansat spel. Men jag orkar inte skriva något mer om den hur som helst.Om jag ska komma till några slutsatser så känns det nog som att Brynäs vann rättvist. Trots det skapade AIK tillräckligt många chanser för att man skulle ha kunnat vinna matchen. Det var inte någon ”taktiskt väl genomförd bortamatch”; det var en underhållande hockeymatch. Nästa gång sätter vi dit puckarna också. SAGT EFTER MATCHEN:Anders ForsbergHank: Hur tycker du er matchplan stämmer överens med hur ni genomför första perioden?Forsberg: Ganska bra, vi gör några riktigt bra byten, blir lite att vi drar ner temot ibland och backar undan och det är då de får sina lägen, men när vi ligger på hårt och sätter press, då såg det riktigt bra ut.Hank: Det kändes lite grann som att det var mycket av allt, från båda håll.Forsberg: Så blir det när det är två lag som vill spela och som vill ha pucken. Då blir det att man byter chanser med varandra och väldigt öppen hockey. VI är vana att möta lag som backar hem och försöker stänga till, men det gör inte Brynäs, utan de kör ju.Hank: Det var någon som sa i pausen att det kunde varit 4-4 efter några minuters spel.Forsberg: Ja det var min känsla ocksåHank: Var det anfallslustan eller brist på försvarsspel?Forsberg: Jag tror det var anfallslustan. Båda lagen gick med med lite extraspleare och övertag 4.mot-3 som man inte riktigt är van. Ofta blir det 3-3, 22, men här hopar man med med extraspelare och då blir det den typen av spel.Hank: Du nämnde (på presskonferensen) 92-backorna och ni fick rulla på lite folk, bland annat fick Alm och Granberg spela mycket. Hur tycker du det funkade?Forsberg: De sköter sig kalasbra, det kommer bli toppbackar i framtiden som vi kommer ha extremt stor nytta av. Vi försöker skola in dem snart men vi får hela tiden jäkta på lite eftersom de sköter sig bättre än förväntat. Lee GorenHank: Vad är dina tankar om matchen?Goren: Vi måste göra mer än ett mål för att vinna matcher, vi behöver skapa offensiv och hålla pucken borta från vårt eget mål.Hank: Men ni skapade många chanser?Goren: Chanser räknas i mål... Eller, det är bra att få chanser, men vi måste sätta dit dem. Det är en besvikelse att vi förlorat tre raka matcher efter uppehållet och jag tror inte vi gjort mer än ett mål i någon av matcherna, så vi måste verkligen lyfta vårt spel och göra saker bättre.Hank: Vad tycker du om spelschemat, med först uppehåll, sedan två matcher och därefter nästan en veckas vila igen?Goren: Ja, vi vilar inte speciellt mycket här, utan vi tränar hårt… Men schemat är som det är och vi försöker bara jobba hårt för att vinna matcher, även om vi har resultaten emot oss just nu. Vi får ändra på vissa saker, ta tillvara på våra chanser och spela bättre i egen zon. Erik ForssellHank: Vad känner du såhär efter matchen?Big E: Jävligt bittert förlora såklart. Vi skapade ganska mycket lägen i dag, det var mycket lägen åt båda hållen, tyvärr kunde vi inte sätta dit våra.Hank: Mina lekmannaögon tyckte det var lite Hawaiistuk.Big E: Ja båda lagen tänkte framåt, så det blev ganska mycket ytor bakåt.Hank: Å andra sidan ganska roligt att se på.Big E: Vi försökte i alla fall i dag, tyvärr sätter vi inte chanserna och så blir vi väl lite yra ibland i egen zon men det är som det är.Hank: Tredje raka förlusten nu, hur spelar det in?Big E: Jag tycker inte det har någon större betydelse för hur vi spelade i dag att vi förlorat två matcher tidigare. Det är bara att fortsätta att göra så bra man kan./ HankDu kan kommentera matchen på vårt forum.http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=300