Borta - bra, hemma - ??

Skadeläge:AIK:Enligt EP har Söderström en okänd skada, men jag är benägen att tro att det baseras på att han inte har spelat mot varken LHC eller VLH. Troligtvis inga skador som förhindrar spel i laget alltså.HV71:Jukka Voutilainen har haft problem med en axel, men spelade mot Luleå senast.Jesper Thörnberg har problem med ryggen och missade Luleå-matchen, status är oklar för mötet med AIK. Hett:AIK:

  • AIK har fyra kedjor som samtliga går in och kör stenhårt. En sak som är synonym med alla kedjor är att de bygger på hög fart. Första kombinerar det med tekniska färdigheter, andra och fjärde med hårdhet och tredje med ännu högre fart!
  • Joacim Eriksson har förbättrat sitt spel från förra säsongen ordentligt. Visserligen har han bara spelat två matcher än, men 97,78 i räddningsprocent är icke desto mindre än imponerande siffra, inte minst när båda matcherna varit på bortaplan mot LHC och VLH. Holm och Eriksson har jobbat ordentligt med grundspelet, och det syns!

HV71:

  • Efter en knackig inledning har nu Jönköpingslaget kommit igång, precis som AIK har gjort. Tre inledande förluster har nu följts av två vinster, varav en efter straffar. 6-2 mot FBK och 3-2 (PS) mot Luleå är två tunga skalper. På de två matcherna har man dessutom höjt sin totala målskörd från 3 till 12 mål framåt.

 Kallt:AIK:

  • Ärligt talat inte mycket just nu. Powerplay har väl inte briljerat direkt, men å andra sidan är det tidigt på säsongen och allt som oftast tar det ett par matcher in i säsongen innan det sätter sig. Klockare sa efter matchen senast att man knappt hunnit jobba på det, så att det inte funkar fullt ut är kanske inte så konstigt.

HV71:

  • HV har inte direkt rosat marknaden i säsongsinledningen. I de tre inledande matcherna blev det bara ett mål framåt i vardera. När man dessutom har dragit på sig ÖVERLÄGSET flest utvisningsminuter (60 fler än närmast bakomvarande) och hittills spelat BP 34 gånger på 5 matcher. Dessutom har de släppt in flest mål i numerära underlägen, nämligen 7 st.

 Matchsnack:Mötena mot Jönköpingslaget har av hävd blivit väldigt laddade matcher sedan ett par år tillbaka, bland annat med tanke på Martin Thörnbergs stundtals fula tilltag. Nu har visserligen Thörnberg d.ä. lämnat laget, men Thörnberg d.y. finns kvar och Per Ledin vet vi sedan tidigare vad han kan göra, och nyförvärvet Jesse Joensuu lär inte heller vara helt utan fysiskt spel. Lägg därtill tungviktarna i defensiven: Karlsson, Louma, Rahimi och Welch, som tillsammans väger in strax under 400 kg. Detta borgar naturligtvis för att det kan bli en hel del fysiska inslag i matchen.HV som lag ser dock trubbigare ut än på länge. På backsidan är förlusterna av pålitlige Pasi Puistola och offensiva Juuso Hietanen riktigt kännbara, inte minst då ersättarna heter Karlsson, Trygg och Welch. Dessa namn kompenserar inte alls den offensiva kapacitet som förlusterna bidrog med. Även på forwardssidan känns läsningen ganska trist med HV-mått mätt. Jesse Joensuu känns visserligen som en bra spelare, men någon poängmässig ersättare till Martin Thörnberg är han inte.Det namn i HV71s ”inkorg” som får mig att höja på ögonbrynen i positiv bemärkelse är dock Jason Krog. Hans bästanotering poängmässigt kom säsongen 07/08 i Chicago Wolves i AHL – på 80 grundseriematcher skrapade han ihop inte mindre än 39 mål och 73 assist. Båda noteringarna visade sig vara oöverträffade det året, och det är ingen liten uppgift att vinna både skytteliga, assistliga och således även poängligan samma år. I slutspelet samma år blev det även där en hel del poäng (38 p i form av 12+26 på 24 matcher, även det oöverträffat på samtliga tre punkter), något som föga överraskande resulterade i en Calder Cup-pokal och utmärkelserna Calder Cup MVP, AHL MVP samt ovan nämnda trippel i grundseriepoängmakandet.För att komma runt problemet med Jönköpingslagets viktfördel (i genomsnitt 3 kg per spelare) måste AIK se till att hålla uppe rörligheten. Om även normalstora backar har problem att hänga med i vändningarna när Antos snurrar igång, vad kommer då inte 100 kg stabbig Daniel Rahimi att ha? Lägg därtill att våga låta pucken göra jobbet så kommer HV att kunna få det riktigt jobbigt. Något som dock kommer att bli väldigt jobbigt och sannolikt smärtsamt är att komma in och bli stående framför målet. Även där kommer rörligheten att bli viktig, då räknefel och platsbyten bland annat kommer att kunna skruva huvudet av vilken spelare som helst. Att tvinga backarna att komma ut och sätta press på puckföraren för att sedan en annan spelare smyger in i utrymmet som skapas, inte alldeles olikt Johan Forsbergs målkavalkad mot Färjestad i slutspelet 09/10. Därav tror jag att kedjan med Forsberg-Bellemare-Söderberg kommer att kunna ha ordentlig lekstuga om de bara utnyttjar den oerhörda speed och ”gubben-i-lådan”-målskyttet som finns i kedjan. Diskutera matchen här: http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=191 /Markmanredaktionen@northpower.nu