AIK underpresterade - blev utan poäng mot Cluben

Om det var en reaktion på 6-0-vinsten och propagandahockeyn i torsdags lär vi aldrig få veta. Klart är i alla fall att energin och kvickheten inte fanns där i AIK denna kväll. LHC genomförde matchen närmast perfekt och 5-3-segern var på intet sätt orättvis. Lika bra som AIK var i torsdags, lika lama såg man ut matchens tio första minuter. LHC klev upp till 7-0 (!) i skott och två av dessa gav utdelning – dels i form av en straff som Pär Arlbrandt förvaltade, dels genom ett perfekt avslut av Mattias Weinhandl där AIK-backarna såg mer än lovligt passiva ut.AIK:s första skott på mål kom efter 11.54 och det resulterade också i en reducering. Bud Holloway petade in en retur efter att ha brutit ett LHC-uppspel. Kort därefter hade Tomas Skogs ett skott i stolpen, och fyra minuter senare kunde Jocke Lindström kvittera efter att hans skott gått via Mattias Bäckmans hjälm och in i mål. Oavgjort efter första perioden var inte på något sätt orättvist – LHC ägde första halvan totalt och lika klart gick andra halvan till hemmalaget. Bra känsla inför andraDet var med en bra känsla man satte sig tillrätta för att se den andra perioden, men den innehöll inte lika frejdigt spel som inledningen från något håll. Intensiteten sjönk och båda lagen blev försiktiga. Kort före periodens slut drog Daniel Rahimi på sig en boardingutvisning och AIK fick därmed börja slutperioden med en man mer. Och det förvaltade man på bästa sätt. Jimmie Ericsson parkerade framför mål och styrde in 3-2 på det sätt han gjort hundratals gånger (känns det som) förr. Tyvärr var det roliga slut för AIK i och med det. Mindre än minuten senare såsade man ordentligt och i ett anfall som närmast liknade powerplay kunde Calle Söderberg skicka in 3-3. Kort senare gjorde Niklas Hävelid 3-4 i PP efter ett synnerligen svagt boxplay av AIK. Och hemmalaget lyckades aldrig resa sig i tredje perioden – LHC fick dra ner farten, stängde mittzon effektivt och när passningsspelet dessutom inte alls klaffade som tidigare så underlättade det förstås för gästerna. Eric Himelfarb dunkade in spiken i AIK-kistan tre minuter före slutet, och den där forceringen i slutet som man är van vid kom liksom aldrig. Roger Melin, tränare i Linköping, var förstås nöjd efteråt:-Vi vågar spela bra och inte lägga oss på defensiven här uppe, det är jag väldigt nöjd över. Vi fick en jättebra start men Skellefteå tog över första perioden ungefär mitt i. Efter deras 3-2-mål tar vi oss tillbaka med en kvittering direkt och törs spela konstruktivt hela matchen, det är bra gjort på bortais. Särskilt här uppe, säger Melin.Anders Forsberg höll med:-En helt okej match från oss, ganska bra stundtals till och med. Vi hade nog vår bästa period andra halvan av första. När vi sedan fick 3-2 tar vi några dumma beslut och de gör 3-3 i bytet efter.Vad syftar du på när du säger ”dumma beslut”?-Bytena direkt efter ett mål är så himla viktiga. Man måste inte gå framåt direkt efter ett mål men det är viktigt att sätta defensiven. Det gjorde vi inte, vi måste vara noggranna där och det var vi inte idag.Vad tyckte du om Jocke Erikssons insats i målet idag?-Han var okej. Han kunde ha tagit något av målen men samtidigt räddar han puckar han inte borde. Över en säsong jämnar det där ut sig.Tankar om domarna?-Inga kommentarer, säger Anders.Erik Forssell åkte på en rejäl slashing över ena handen i andra perioden men spelade efteråt, är han okej?-Vi bedövade bort smärtan där men det där kan ha tagit illa. Har vi otur kan han bli borta, säger Anders.Det såg ut som att energin saknades lite i sista perioden, har du någon teori om varför?-Jag håller med om det, om man jämför med matchen i torsdags så hade vi inte alls samma kontinuitet ikväll. Vi gjorde ett eller två bra byten, men efter det lät vi Linköping ta över och få hålla i pucken alldeles för mycket. Vi hade fyra linor idag och två funkade inte särskilt bra.Ingen risk att storsegern i torsdags satt i huvudet?-Det ska inte göra det men visst, det klaffade inte idag och det kanske kan ha spelat in.Erik Andersson var mest irriterad över Linköpings 3-3-mål:-Man är ju som mest sårbar efter ett mål och speciellt mot deras bästa spelare. Det kändes lite onödigt.Hur ser framtiden för din del ut nu?-Ärligt talat vet jag inte ännu, det är en speciell situation och jag tar en dag i taget som det är nu.Bud Holloway gjorde mål på nytt men var inte alls lika framträdande ikväll som i förrgår.-En rätt bra match av oss ändå men vi gav bort lite för mycket. Samtidigt hade vi ju ett par riktigt bra chanser som vi inte satte. Problemet ikväll var att behålla trycket på dem, vi klarade det i torsdags men inte fullt ut idag. Kände du att Linköping kom pålästa till matchen efter er 6-0-seger?-Ja, fast det gör egentligen alla lag. Poängen är så otroligt viktiga i Elitserien att ingen har råd att inte läsa på. Men de gjorde det bra, vi hade inte alls lika mycket puckinnehav och –kontroll idag och även om matchen kunde gått hur som helst så var de värda poängen, inget tvivel om det. Många underpresteradeSnarare än att hänga ut någon enskild så vill jag påstå att större delen av laget underpresterade, en del massivt och en del mindre. Jocke Eriksson gjorde sin sämsta match för året och stannade på 81.5 % och även om Linköpings avslut var bra, och även om försvaret var rätt vimsigt vid ett par av målen, så borde han nog ha motat åtminstone ett par av puckarna.Backparet Styrman/Alm var inne på två av baklängesmålen i spel fem mot fem, och särskilt Styrman agerade alldeles för svagt framför eget mål. Det är klart att Mattias Weinhandl är en av seriens vassaste avslutare, men 0-2-målet kunde ha avvärjts med ett mer distinkt och fysiskt försvarsspel. AIK spelade idag med åtta backar för första gången den här säsongen. Om det hängde samman med att släppa in fem mål får vara osagt, men det har fungerat bra med 6+1 tidigare och kanske bör man fortsätta så.Närmare 5500 åskådare var värda mer än det här. Fem mål i baken tillhör verkligen inte vanligheterna för Skellefteå AIK och det gäller att ruska av sig det här så fort det bara går nu. Förhoppningsvis ser vi Erik Forssell redan på onsdag, lägg därtill att Vesce och Bellemare snart också spelar så förstår var och en att det är lite för tidigt att ge upp och ropa ”det blir kvalserien i år igen”.Klacken, slutligen. Även den var värd ett bättre öde. Frånsett en dipp i tredje perioden (Linköpings 3-3 lade sordin på stämningen en kort stund där) höll man igång storstilat och extra trevligt var det att se att sittplatspubliken faktiskt försökte göra sig hörd under delar av matchen. Det där med ”den sjätte utespelaren” är något som fler och fler klubbar pratar om. Tur då att Skellefteå AIK har landets bästa sjätte utespelare!  /Trolletredaktionen@northpower.nu