AIK rånade Färjestad

AIK:s andra stopp på bortaturnén var i Karlstad och med 5 Forwards, 2 backar och 1 målvakt borta såg det här på förhand ut som en match där AIK inte skulle vara favoriter till att vinna. Matchen blev också en av de tuffaste som AIK utkämpat i år med 44-20 i skott till Färjestad. Dock hjälpte inte det hemmalaget, som dog en plötslig död signerad Nicklas Burström, 1-2 efter förlängning och dito i poängfördelning,

Första perioden inleds avvaktande med Färjestad som det mer spelförande men anfallen är korta. AIK kommer å sin sida inte till någon farlighet förrän efter dryga åtta minuter. Nu gjorde det inte så mycket för Oscar Lindberg behövde inte mer än ett kalaspass från Jocke Lindström för att noteras i målprotokollet genom ett stenhårt slagskott som ingen ens hann se vara in i mål och vända. Målet gav AIK en bra start och man håller jämna steg med FBK i perioden. Färjestad skjuter mer men AIK är vassare när läget bjuds. 0-1 och 14-6 i skott. Målet Lindberg (Lindström, Holloway)Andra perioden inleds med två boxplayspel under första tredjedelen. FBK kan dock inte skapa något av vikt och värde utan istället kan Arvidsson så när sätta 0-2 men pucken tar på knoppen på Salaks klubba. AIK håller Färjestad stången perioden ut men försvarsspelet mattas oroväckande under sista fem minuterna av perioden. FBK har en puck i mål men det döms bort eftersom man körde på Joacim Eriksson för att få in den. 0-0 och 15-5 i skott (29-9).Tredje perioden fortsätter med intensiv hemmapress och med AIK:are som avlöser varandra i utvisningsbåset. Två gånger reder man ut anstormningen men tredje gången håller det inte längre utan Wallin kan skjuta in pucken under armen på Eriksson, hans enda mänskliga ingripande i matchen, 10:54 på klockan och de återstående nio minuterna blev en ren kamp för överlevnad men AIK står emot den massiva hemmapressen och kan till och med skapa några bra lägen i slutminuterna. 1-1 står sig och förlängning får avgöra matchen. I det här läget är skotten 44-18 och det får ses som ett under att AIK fortfarande lever. Mål: 1-1 Wallin (Johansson, Nygren).Förlängningen blir sen en kort historia, Färjestads målsumpare Sanny Lindström bommar pucken i fritt läge framför mål och i anfallet efter skjuter Holloway på Färjestadspelare, Lindgren snappar upp pucken vid blå, trampar in och serverar pucken till en helt ohotad Niklas Burström framför mål. Burström är sen desto effektivare i avslutet och en backhand i nättaket tar död på matchen och AIK tilldelas bonuspoängen. Mål 1-2 Burström (Lindgren, Holloway).Matchen som helhet får väl sägas bli ungefär som man kunnat vänta sig. AIK spelar med tydlig defensiv fokus, som man bör göra med så många borta och dessutom på bortaplan. AIK är det på papperet svagare laget i den här matchen men man förvaltar sina resurser väl och håller den isyta som är viktigast, den framför eget mål. Majoriteten av Färjestads skott kommer utifrån och utespelarna hjälper sin målvakt på ett föredömligt sätt. Det bli inte förrän sista fem i andra perioden som försvarslinjerna börjar svikta. Det känns som att spelarna tröttnar mot slutet och försvarsspelet är inte lika intensivt som i inledningen. Överlag så är det en exemplarisk match taktiskt sett och Joacim Eriksson är femstjärnig, målet till trots, han är den viktigaste orsaken till segern ikväll med 43 räddningar.Lindberg och Arvidsson är de som står ut offensivt. På minuskontot hamnar återigen utvisningarna, 14 minuter totalt och 6 minuter under första halvan av tredje är för mycket. Nu ska det i ärlighetens namn säga att Färjestad nog fått sin kvittering hur som helst men AIK måste bli mer disciplinerade. Holloway och Lindström ganska anonyma men till deras försvar ska sägas att det var ganska lätt för Färjestad att lägga fokus på att plocka bort dem, de var ju de enda stjärnorna i AIK.En sådan här match är det dock poängen som räknas och AIK fortsätter att hänga med i toppen trots manfallet.//ZimmeRedaktionen@northpower.nu