Fjärdefemman visade vägen när Frölunda nollades på hemmaplan

Två formstarka lag drabbar samman ikväll. Gästande Frölunda under ledning av Kenta Johansson mot AIK under Anders Forsbergs ledning. Till skillnad mot Solna har Frölunda insett att det gäller att vara med från start. För ges lillfingret till AIK så resulterar det att laget tar hela handen, och skapar ett målmässigt övertag som oftast varar matchen ut.Frölunda är med från startFrölunda bjuder upp till hårt motstånd. De bjuder inte AIK på onödigt många lägen. Utvisningarna är inte alls många och de får AIK att inse att inget mål kommer utan hårt kollektivt jobb. Hemmalaget kommer inte tll många skarpa chanser i första perioden. Bästa chanserna kommer i spel 5-4 och spel 5-3, alldeles i slutskedet av perioden. Bästa målchansen har Jocke när han snirklar sig fram i slottet men tvingas se Hudacek stå för en kvalificerad räddning, och perioden blir mållös.Oscar Sundqvists första målAndra perioden blir också tight till en början, Frölunda spelar aggressivt med mycket kamp och bidrar till att hålla AIK:s tempo nere och bidra till en jämn match. Det syns att Frölunda inte den långa vägen hit för att entra isen med mössan i handen och hoppas på det bästa. AIK känns ändå som ligger närmast ett ledningsmål. Ledningsmålet görs också av AIK. Junioren Oscar Sundqvists namn är det som noteras i målprotokollet för 1-0 efter en fin styrning. Oscar har på ett utmärkt sätt visat varför han ges förtroendet i A-laget. Ytterligare en i raden av alla talanger från juniorleden. Oscar tycker jag har visat prov på fint spelsinne, bra puckbärande kapacitet, kryddat med bra storlek och en avig rightfattning. Lite Lee Goren light. Målmässigt blir det aldrig mer än ett mål i andra perioden.Hårt jobb av Lundberg lönar sigI tredje perioden syns att det att Frölundas ork börjar att tryta. AIK har fyra femmor som alla är farliga framåt, och tighta bakåt. Hemmaalget ger inte tid och utrymme för Frölunda att skapa något. AIK:s andra mål görs också av fjärdefemman som har en riktigt bra dag på jobbet. Målskytt denna gång är Martin Lundberg som gör ett riktigt bra jobb nere i offensiv zon. Han trycker på nära håll in en retur mellan benen på Hudacek efter ett avslut av Adam Pettersson. Fjärdefemman har verkligen börjat bidra framåt utan att tumma på defensiven.Jocke Ericsson har sista målchansenFrölundas stora chans kommer när Fredrik Lindgren utvisas med fem minuter kvar av matchen. Kenta Johansson väljer då att plocka ut målvakten och gå för en reducering i spel 6-4. Frölunda skapar ett hyggligt tryck i offensiv zon, men kommer inte till tillräckligt heta målchanser under sitt spel i numerärt överläge. Bra backspel och målvaktsspel bidrar till att hålla nollan intakt även i spel 6-5, där Frölunda hade puckinnehavet. Sen är det riktigt nära att mathen avslutats med ett riktigt spekatulärt mål. Jocke Ericsson är inte mer än en fot ifrån att kunna skjuta in 3-0 med ynka en sekund kvar av matchen. Han  plockar ner pucken och föser iväg en lobb mot den tomma buren. Han missade inte med mycket, men får nöja sig med att skicka hem Frölunda med noll poäng och noll gjorda mål.AnalysIkväll var det inte de sedvanliga segervapnen som gav AIK tre poäng. Powerplayet klickade och förstafemman skapade mindre än vanligt, och Bud gick poänglös. Istället är det fjärdefemmans Martin Lundberg och Oscar Sundqvist som går i bräschen. Fjärdefemman visar en oerhört bra kemi, Lundberg och Sundqvist är båda starka på pucken och bidrar till att sätta tryck med långa anfall. Pettersson bidrar med speed och har en potential att göra mer mål, han inte marginalerna med sig i avsluten. Spelmässigt gör AIK tre jämna perioder, i synnerhet andra och tredje. Frölunda hade inte kraften att skapa något, och Jocke Ericsson hade en bra kväll i kassen som sånär kröntes med ett mål.PresskonferensenKenta Johansson nämner framförallt att han är nöjd med lagets defensiva instats, men att de blev för naiva i andra perioden och åkte på spelvändingar, vilket är det som AIK är bra på att untyttja. Spelmässigt är han mycket nöjd med första perioden, men anser att de blev för tunnt framåt.Anders Forsberg gör entre till presskonferensen i sällskap med sin dotter som vill vara pappas side-kick denna kväll. Forsberg är nöjd med matchen, i synnerhet andra och tredje perioden, "första perioden gjorde Frölunda oss sämre", vilket är anledningen till den jämna första perioden säger Anders. Han avslutar med att lyfta fram fjärdefemman som tidigare mest gjort ett riktigt bra jobb hemåt, men nu får de utdelning offensivt, vilket bidrar till att det finns en viktig bredd i truppen.Några ord med Martin LundbergDin syn på lagets insats och din egen insats denna afton?-Till sin helhet gör vi en bra match. Frölunda gör en bra förstaperiod, men sen tycker jag att vi jobbar till oss ett överläge genom att få tryck på dom i ett antal byten med långa anfall. Just en sådan här match passar mig bra. Mycket kamp och ställningskrig där hårt jobb gäller.Hur ser du på din egen formkurva- Jag tycker att det har kännts bra hela säsongen faktiskt. Spelet har stämt bra och jag har kännt mig pigg. I hockey handlar mycket om självförtroende och nu spelar jag med ett bra självförtroende. Sen har det känns lite extra bra nu på slutet. Våran femma har hittat en bra kemi. Kul att Oscar fick sätta en puck, han är stor och stark längs sargerna - och hela femman spelade ganska bra.- Hur är det att spela i laget som leder hela elitserien- Ja nu är det en väldigt bra harmoni i truppen. Det känns bra och det är en positiv stämmning i gruppen. Det är alltid kul att vinna matcher avslutar Martin innan han grabbar tag i ispåsen som kyler hans handled efter en slashing.addebeckredaktionen@northpower.nu