Styrkebesked i seriefinalen. AIK-HV71 4-2

Lördagens seriefinal skulle bli en av de mest sevärda matcherna som spelats i årets Elitserie. Den innehöll bländande anfallshockey, heta känslor och en rejäl fajt. Allt som karaktäriserar en bra hockeymatch. Hemmalaget kunde ganska enkelt spela hem segern genom sin sedvanliga förstaperiodsanstormning. Det började dock inte speciellt bra för AIK:arna.

Efter bara 1:07 spelade kan Jesper Fasth sätta 0-1 bakom Joacim Eriksson efter en grötig och tilltrasslad situation. Det förefaller som att HV får den star man vill ha och de följande fem minuterna är det ett ställningskrig där lagen försöker få grepp om varandra. På en minut vänder så AIK på steken, 1-1 kommer 7:34 när Johan Forsberg driver på mål och serveras ett bra pass av Adam Pettersson, Forsberg kommer igenom ganska enkelt och från 2m håll så kan han slå pucken förbi Wesslau i HV-målet, 57 sekunder senare är det Petter Emanuelssons tur, helt ren framför mål får han slå in sin egen retur efter ett bra pass av Holloway. Efter målen är det total dominans av hemmalaget och fjärdekedjan har ett magiskt byte efter 10 minuter där man skapar 3-4 riktigt vassa lägen. HV försöker svara men åker på ett box-play efter 13.16 när Lundberg får läppen spräckt av Rakhshani. AIK behöver sen prick en minut innan 3-1 sitter, Joakim Lindström skjuter från blå och Bellemare petar till returen som rinner in mellan benen på Wesslau. AIK är klasser bättre och HV börjar visa tecken på mer och mer frustration. I första periodpausen blir det gruff mellan bla Andreas Jämtin och Johan Alm, Det är dock ingenting mot för vad som komma skall.Period två är tre minuter gammal när fjärdekedjan kommer i ett drömanfall, Johan Forsberg slår ett makalöst pass från bakom förlängda mållinjen till en framrusande Martin Lundberg som kan klippa till direkt och sätta 4-1 målet. HV kommer ingenvart och börjar mer och mer tappa greppet om humöret. Man försöker spela hårt och fult men får inte AIK:arna att tappa fokus. Inte ens ett fem mot trespel i dryga minuten får HV in i matchen. Period två handlar mer om tuppfäktning än om skönspel och publiken njöt verkligen. Det muckas i varenda avblåsning och när perioden är över brakar så allt lös, Marcus Nilsson åker på Joacim Eriksson långt efter avblåsning och med alla spelare på isen blir det ordentligt med gruff. Martin Lundberg ser till att Nilsson får betala för pååkningen och de två går en rejäl boxningsmatch som slutar med att båda lämnar isen kraftigt blödande, Lundbergs läpp slås upp igen medan Nilssons ögonbryn spräcks av ett par rejäla rallarsvingar från Lundberg. Match penalty på båda två och i skymundan har Bellemare och Per Ledin gjort upp på egen hand, vilkets belönas med 5+game på båda. Lundbergs matchstraff innebär att han fullbordar sitt Gordie Howe hattrick.Tredje perioden blir mer avslagen och en ren transportsträcka, AIK misslyckas med att utnyttja sitt inledande fem mot treläge men man håller enkelt reda på HV:s anfallsförsök. HV plockar Wesslau med fem minuter kvar men kommer ingen vart. Inte förrän 19:51, i spel 4 mot 3 kan man reducera. Jason Krog kan skjuta 4-2 från blålinjen. Ingen bryr sig dock nämnvärt om det utan AIK kan inkassera en ny trepoängare och rycka i toppen. Sex poäng ner till tvåan HV nu med 14 matcher kvar att spela.I omklädningsrummet är det glada miner och spelarna är överens om att det var en kul match att spela. ”-En skön vinst, lite grinigt men vi försöker hålla uppe farten och hålla ett högt tempo” säger Pontus Petterström och får medhåll av Holloway: ”-En bra seger, tufft spel och lite fajt, det är för lite slagsmål i den här serien så det är kul att se Lundberg stå upp för oss.”Sammantaget en mycket sevärd match som de 5803 besökarna fick bevittna och AIK visade att man var numret större än HV. HV:s backar hade stora problem och det känns som att det är lagets stora akilleshäl. Dessutom tappade man humöret när man försökte få AIK ur balans. AIK:arna å sin sida höll sig kalla och genomförde matchen helt enligt planen. Matchen var viktig inför slutspelet där det gäller att skaffa ett mentalt övertag på HV, som är en huvudkandidat till att göra upp om guldet. AIK vann den mentala matchen på knock-out när HV tappade konceptet helt i andra perioden. Liksom i tidigare matcher av slutspelskaraktär kliver fjärdekedjan upp och är en av de bästa i laget. Tre mål från deras sida och deras sätt att stå upp för laget när det hettar till kan bokstavligen bli guld värt. Jag är inte förvånad om det är den trion som blir tungan på vågen i slutspelet. AIK är klassen bättre än alla andra i serien när man spelar som idag och man har inte blivit mindre guldfavorit efter ikväll. /Zimme.