Magic Number Seven!!

Ja, för oss som såg matchen kan det väl inte råda något som helst tvivel om vem som var planens gigant i afton. Hans 1-0-mål var ögongodis av hysteriskt hög klass, och lägg därtill att han får med sig utvisningar, skapar lägen för sina medspelare, gör två assist, och dessutom spelar dryga tre minuter i sträck i PP (!!!!) i andra perioden innan han passar fram till Lehtonens PP-mål. Rundblad har verkligen inga som helst gränser!Dagens match visar på något som är signifikativt för ett topplag i Elitserien. AIK har på det stora hela högst ett ok spel sett över 60 minuter, men ändå vinner man tämligen komfortabelt i slutändan. Det är Timrå som kommer ut starkast, och äger helt klart spelet i första perioden, men icke desto mindre har vi 0-0 på tavlan efter 20 spelade minuter. För ett par-tre år sedan hade en sådan här match blivit blodig strid på kniven hela matchen igenom, men nu hänger Timrå inte med hela vägen när AIK börjar trampa igång. Naturligtvis bidrar det också att Timrå har många skadade spelare, och AIK har lite marginaler på sin sida idag, men sett till hela matchen är det inget snack om vilket lag som förtjänade tre poäng i slutändan.Slarviga passningarDet som dock alltid är lika irriterande att se, är att spelarna inte verkar ha insett vikten av att jobba tillsammans. Liksom Småkronornas två första perioder i semifinalen mot Ryssland såg AIK i mångt och mycket ut som ett gäng individualister de första 20 minuterna. När det dessutom slarvas med passningarna något ohyggligt och man stundtals försöker passa spelare som har en motståndaren en meter från sig i defensiv zon, jag då ska man vara riktigt glad att man inte får ett par mål i baken. Sämst på den fronten i kväll skulle jag tveklöst påstå att Lehtonen var, med både indianare rakt upp i mitten i egen zon, bortslagna passningar och tappade puckar. Även Koistinen, som i övrigt gjorde en bra match, skickade iväg ett par kompispassningar till medspelare som redan innan de tar emot passningen var satt under press.Äntligen - ett powerplay!Någonting som det verkligen har varit en distinkt avsaknad av den senaste tiden är powerplay-spel av kvalité. Det är något man lyckas bra med i kvällens AIK, både med spelet och med utdelningen. Kvällens första PP spenderas, med undantag för en omedelbar rensning, uteslutande i Timrås zon, där förstakedjan spelar runt pucken riktigt bra och sätter press i ca. 1.40 minuter. Man kommer också till ett par lägen, men inget mål. När då Timrå är så vänliga att de tar en utvisning när de är en sekund från att bli fulltaliga, ja då orkar de inte hålla emot längre. Förstafemman får åka ut och vila 20-30 sekunder efter sitt två-minuters-byte. Ja, alla utom Rundblad då. Han stannar glatt kvar och fortsätter att dominera, och inte heller byter han när övriga förstafemman kommer in igen, nej då! Då går det också som det går, och efter bra pucktempo kan Rundblad lägga fram pucken till Lehtonen i favoritpositionen i vänster tekningscirkel, och 2-0 sitter i nättaket. Då hade Rundblad alltså spelat inte mindre än 3.19 i sträck, utan annan paus än avblåsningar. Och folk har mage att klaga på att Lehtonen tar långa byten!I tredje perioden kan AIK fortsätta att trampa på, och vinner till slut komfortabelt med 4-1 efter mål av Rundblad (kvällens tveklöst snyggaste enskilda händelse), Lehtonen (PP-mål), Koistinen (PP-mål) och slutligen Forsberg. Även om AIKs spel inte var bättre än medelmåttigt sett över matchen, fanns det ändå flera glädjeämnen i matchen. Bland dem finns bland annat Rundblad, som ”bara” spelade (med hans senaste matcher i åtanke) löjliga 22.41, ett genomgående fint powerplay samt att samtliga av Lehtonen, Koistinen och Forsberg fick näta igen. Den sistnämnde gjorde, för att stjäla hans eget uttryck, en omänsklig målgest, och det syntes verkligen hur glad han var efter målet.På det individuella planet (min egen högst enfaldiga bedömning):Hadelöv riktigt stabil och kan inte lastas för målet.Lindström ser frustrerad ut. Naturligtvis jobbar han, men han saknar det där sista lilla som var så bra i början av säsongen. Två missade frilägen är INTE likt honom!Tredjekedjan var de som skapade mest regelbundet tryck i offensiv zon genom matchen, och fick till slut göra mål också.Lehtonen var riktigt bra, om man bara ser till fåtalet situationer. Sett till helheten var han rent av anskrämlig.Koistinen gör en riktigt bra match. Visserligen ett par mindre misstag här och var, men överlag riktigt bra./Markman