VVVVV

Ovanstående rubrik är en sammafattning av utgången av AIKs 5 senaste matcher, som ni kan se är det en klockren rad med enbart segrar.Första perioden:En avvaktande start på matchen, Lindström får några fina lägen men han har en tendens att överarbeta situationerna. Han kommer till avslutslägen, vilket ändå måste räknas som positivit men att en spelare i hans kaliber inte gjort mål sedan den 8 december 2012 måste ses som klart underkänt.I Modo har det varit tysken Müller som är den stora förgrundsfiguren med två frilägen och ett par farliga skott, han har verkligen varit en frisk fläkt. Lagen får varsitt nummerärt överläge och där visas det vilka som har de mest kompetenta spelarna i den spelformen. AIK spelare runt fint men vad gör det när firma Lindström/Holloway ammunition är lika blöt som en strandraggare under en pågående tsunami. AIK bjuder Modo på några farliga frilägen och första perioden går till hemmalaget på poäng.Peter Andersson intervjuas mellan pauserna och är mest missnöjd på att spelarna måste komma ut i skottlinjen för hjälpa målvakten…..” Annars är han nöjd med det mest, vilket han ska vara eftersom Modo spelar utifrån sin förmåga.Andra perioden:Spelarna börjar den andra perioden väldigt avvaknande och får egentligen bara riktigt press mot Starkbaum när de får powerplay, återigen är det Svensson som är periodens lirare då han bland annat rånar Ritola på ett givet mål med en riktig TV-räddning. I statistiken så leder man skotten men Modo känns betydligt farligare och det offensiva spelet kuggar inte alls i, de gör det enklare för svårt och det grundspelet sitter inte alls.En synonym sekvens med matchen så är långt är när den beryktade förstakedjan kommer 3-1 men inte ens kommer till avslut, mycket svagt. Precis som många trodde så har detta så långt varit en riktig måndagsmatch. Med tio sekunder av perioden kommer tyvärr det första målet för matchen som ett brev på mailen, Lindström schabblar i egna zonen och den tidigare nämnda tysken Müller får ett gyllene läge framför mål, gör inget misstag och får dessutom extern hjälp av Jimmie som skymmer Markus Svensson framför mål.AIK skjuter 11 skott på mål under andra perioden men det är tyvärr mest höstlöv och spelarna har stora svårigheter att få den ordentliga pressen mot hemmalaget,Herr Forsberg tycker offensiven är helt ok… samt nämner att Petterström är skadad, i efterhand skulle det kanske inte vara så dumt om Vesce skulle fått plats på bussen till Örnsköldsvik? Tredje perioden:Domarduon visar med all tydlighet att det är fel att tacklas då Sevce åker 2+10 för Illegal check to the head, Modo-spelarna böjer sig och gör det praktiskt taget omöjligt för AIK-backen att inte trycka honom i huvudet ens om han skulle försöka låta bli.Lindström fortsätter att komma i lysande lägen men om det inte är en Modo-spelare som täcker så går pucken strax utanför. Den tidigare hyllade Modo-målvakten verkar tycka synd om serieledarna och dess offensiv, han gör därför en blunder och släpper in Lindbergs ”inlägg” framför mål. Spelet förbättras och efter ungefär halva den sista perioden står Melker Karlsson rätt framför Modos mål och slår enkelt in en passning från Holloway, det gör att AIK hastigt och lustigt är i ledningen.Modo fortsätter jobba och kämpa efter Melkers mål men är baktunga och ser förfärligt trubbiga ut i de avgörande möjligheterna framför en duktig Svensson. Hemmalaget gör ett sista försök genom att plocka sin målvakt men lyckas inte sätta någon egentligen press på oss, istället får Lindström en suverän möjlighet att göra mål i öppen kasse men bommar och Jocke får nog fortsätta att stanna kvar efter träningarna för att jobba på avsluten.Matchen slutar tämligen oförtjänt med 3 poäng för vårt AIK men det är samtidigt en styrka att fortsätta plocka 3 poängare när spelet inte alls klaffar. Analys av mina tidigare punkter gällande hemmalaget:- Hur såg Modos spelsystem ut?Ganska väntat, de har en riktigt duktig målvakt tillsammans med en 3-4 stabila och duktiga försvarare. De ligger tajt i defensiven framför sitt egna mål och jobbar fram några snabba kontringar och frilägen där Svensson räddar oss.- Hur klarade sig Modos defensiv mot ligans bästa offensiv?De behöver inte direkt förta sig men det sköter det lilla som behöver göras förhållandesvis klanderfritt. Ahnelöv ser ut som en mini-Robocop och firma Cumiskey/Regehr loggar in rikligt med istid. De gör egentligen två fatal misstag under matchen och de visat sig bli ytterst kostsamma.- Är Modos forwards uppsättning som statistiken visar?Müller var en frisk fläkt och Ritola är duktig men att göra 1 mål efter så många öppna lägen är för svagt och det är förmodligen därför som Forsberg kommer välja dem i första slutspelsrundand om ingenting oförutsett sker.Analys av AIK:- Hur såg våra toppspelare ut?Lindström och Jimmie får bära dumstruten efter Modos ledningsmål, de tillsammans med Holloway skördar inga större framgångar i Modos zon. Lindström får ett svagt plus för att han ändå kommer till många avslut i fina lägen. Jag är fortsatt inte orolig utan målen samt poängen kommer, huvudsaken är att vi inte får se detta under det kommande slutspelet.- Var vårt powerplay så dåligt som siffrorna visar?Det har gått troll i den spelformen, det blir en aning barbariskt och enformigt då pucken ska tillbaka till Holloway/Lindström som ständigt skjuter hårda slag – eller dragskott som allts som oftast stannar på en motståndare. Tränarstaben verkar inte vara av åsikten att några radikal förändringar bör ske och vi får hoppas att de sitter på trumf på hand i slutet av partiet.- Blev vårt boxplay synligt sämre när Forssell och Lundberg saknades?Av vad jag kunde se vart det Forsberg, Karlsson, Petterström och Pettersson som var forwardsen i boxplay, de gjorde det som förväntades av dem varken mer eller mindre.- Hur reagerade spelarna efter utklassningssegern mot HV och det kommande derbyt mot Luleå, att spela en mellanmatch alltså?Det blev en rätt sval inställning då Modo inte riktigt hade klassen och kraften att göra det till en njutbar föreställning och AIK lämnade det mesta av inställningen på bussen. Samtidigt som många av spelarna förmodligen fokuserar på kommande hemmamatch mot rivalerna från Norrbotten.AIKs bästa spelare: Markus Svensson: Han räddar oss genom hela matchen och plocken på Ritolas närskott måste en av säsongens snyggaste räddningar, Melker Karlsson: Gör det avgörande målet och arbetar förtjänstfullt i samtliga spelformer.Fredrik Lindgren: Mest speltid i AIK, en osjungen hjälte som gör mycket bra i det tysta.Övrigt:- Visst att våra finska grannar inte är kända för sin utsökta musiksmak men när Lehtivuori glider in på isen till Sean banans nu glider kingen in …… Då är det illa och jag hoppas att han förlorade ett vad och därför blev tvingad att välja just den låten./Tazman redaktionen@northpower.nu