Uddamålsförlust hemma mot Leksand

Nykomlingarna Lekand gästar för andra gången sedan återkomsten till högsta serien Skellefteå.  Det gör laget som femma i serien,  vilket är ett anmärkningsvärt bra resultat.  De två matcherna som laget spelat under första hälften av grundserien har slutat med två segrar för AIK. Om AIK kan inte mer sägas än att laget leder serien på ett komfortabelt sätt. Sedan förra torsdagen har det blivit en hel del skriverier om Berts känslomässiga utspel mot media och Anders Forsberg, men det är inget som laget låter sig påverkas av enligt Jimmie Ericsson kommentar till Norran. Förstaperioden blir ett mållöst sömnpillerFörstaperioden är i sin helhet odramtisk och relativt ointressant. AIK  är inte kvicka med pucken ur egen zon, uppspelen tar för lång tid och Leksand hinner med marginal samla sig i det defensiva arbetet. När passen inte sitter på bladen och pucken spelas back-back i ett långsamt tempo bjuder AIK in Leksand i matchen. Fjärdefemman tillsammans med Jocke Lindström är dom enda som får godkänt i en både mållös och utvisningslös period.  Helt klart måste AIK höja sig för att rubba Leksand. Gästerna får aldrig något tryck i anfallszon och har ett defensivt tänkande som genomsyrar spelfilosofin, men så länge det står 0-0 behöver dom inte blotta sig och kan vänta på rätt lägen att gå framåt.Leksand tar ledningenI andra perioden öppnar AIK något piggare och söker sig mer på mål med fler avslut. Avsluten är dock för uddlösa för att de ska ge resultat mot en storspelande Oscar Alsenfelt i bortakassen. Uddlös är däremot det minsta Patrik Hersley kan beskrivas som. Leksands back har fram till dagens match gjort tretton mål, fler än någon gjort i AIK hittils. Det fjortonde målet gör han i början av andra perioden på ett hårt direktskott strax  innaför blålinjen. Målet föregicks av att AIK spelat fast sig i egen zon två gånger om genom Erik Andersson, som åkte tillbaka med till båset med tunga skär och sänkt blick. Särskilt mycket mer händer inte i andra perioden. Det syns att AIK är frustrerade. I periodpaus pratar Jimme Ericsson med en av huvuddomarna och av hans mimik och kroppspråk att döma är han inte alls nöjd med deras insats vid ett eller flera tillfällen. Tredje periodenSkadade Pontus Petterström pratade i paus om att Leksand skulle komma att backa hem ännu mer än vad dom gjort första fyrtio minuerna. Han hade fel. Med AIK på hälarna öppnar Leksand offensivt och hinner med ett stolpskott innan dom gör 0-2 målet strax därefter. När så Leksand drabbas av en utvisning tar AIK chansen att utjämna matchbilden. Bud Holloway dubblerar sin målskörd genom att lägga in ett dragskott från blålinjen som Alsenfelt inte kan ha sett mycket av. Resten av perioden är en kraftmätning i kämpatakter av båda lagen. Leksand har en uddamålsledning att gå på medan AIK vill framåt. Hemmalaget skapar ett antal bra lägen men kombinationen av att de förlorar kampen runt kassen och spelar mot en stekhet målvakt gör att det inte blir fler mål i matchen.SlutkommentarIdag var knappt något positivt i matchen sett ur ett svartgult perspektiv. Första två perioderna är spelet underkänt, snudd på uselt. I tredje perioden är farten bättre och viljan att gå på mål finns där. Men Leksand är ett lag som förvaltar sina chanser, och förlitar sig på ett tätt och tight försvar och genomför "en heroisk kämpainsats" för att citera deras videocoach intill mig. Dalmasarna gör en klockren bortamatch och avancerar med tre vunna poäng en placering i en haltande tabell.En missnöjd kaptenJimme - dina tanka spontana tankar och känslor nu så här efter matchen ?- Det är för dåligt. Vi vinner inte kampen runt kassen, vi spelar ett alldeles för dåligt spel i egen zon, passningarna sitter inte på bladet, de slås vobblande pass och vi får ingen möjlighet att bygga upp farten. Speluppbyggnaden tar alldeles får lång tid helt enkelt. Leksand får det alldeles för lätt att backa hem och vi får möta ett samlat försvar på fem man.Är det ni som är dåliga eller Leksand som är bra om vi ser svart eller vitt på saken ? - Leksand gör det absolut väldigt bra. Dom backar hem men tar ändå vara på det chanser som de får, vilket vi inte gjorde. Vi får hela tiden möta fem man när vi ska anfalla och med den dåliga farten blir det för svårt och det blir jobbigt att möta dom i 60 minuter.Är du frustrerad över domarinsatsen idag  ?  Ni såg ut att diskutera en del i andra periodpausen..- Det var faktiskt han som kom fram till mig. Jag hade "skällt" lite på honom för att han stod ivägen vid ett tillälle när jag skulle transportera in pucken, pucken tog på hans skridsko och gick ut ur zon. Han tyckte inte om min ton när jag sa åt honom, kanske har han rätt, sånt händer i stridens hetta. Sen håller jag med dig om att jag borde haft en utvisning i slutminuten när jag får en klubba mellan benen på väg i i zon, men det var absolut inte domarna som gjorde att vi förlorade denna match.Vad säger du om din egen kedjas insats idag ? - Ja om jag säger såhär "den har funkat bättre". Du kan förvänta dig att det ska bli bättre till på lördag. Men då måste vi höja oss kollektivt. Vi måste upp i tempo och upp i passningsspelet rejält om Linköping ska få sota för denna förlust. Nu ska vi träna bra imorgon sen kan ni förvänta er fullt drag på lördag, vi måste upp i prestation och kan vi sätta varandra i bättre lägen än vad vi gjorde idag.Ett snack  med Bellemare Du ser besviken ut Pierre ....- Ja  jag kan inte svälja det här. Jag kan inte vara nöjd med mig själv efter en förlust. Vi spelar inte så jättebra idag. Vi skapar  med chanser men inte tillräckligt för att vinna.Vi måste upp med passningspelet och upp med kommunikationen för att vinna. Vi har många skickliga spelare i laget och vi kan göra det här betydligt bättre.Hur ser du på din egen form och självförtroende ?- Jag tycker det börja gå bättre och bättre nu. Men idag har jag chanserna att sätta dit pucken ett antal gånger och jag tycker att jag borde ha gjort ett mål varje fall. Men deras målvakt var riktigt bra och kom ut stort och täckte bra flera gånger.  Han fick även hjälp av ett hårt spelande försvar som gjorde det svårt att göra mål för oss.Du säger att ni ska vara hungrigare på lördag. På tal om hunger, du framställs som en bra kock i matchprogrammet ..vad bjuder du helst Petter (som sitter bredvid) på för gott om du får välja ?- Ja det vet jag inget om. Jag är intresserad av att laga mat, men jag vet inte om jag är en bra kock för det. Det är två skilda saker att gilla något och att vara bra på det. Men jag tycker om att laga mat, men jag kan kan inget om dricka, det får min sambo stå för hon ska bli sommelier. Petter skulle jag bjuda på ett ankbröst, det skulle han säkert tycka om.//addebeckredaktionen@northpower.nu  -