Tre poäng vunna när Färjestad nollades

En bortamatch mot Färjestad, Karlstads alldeles egna stolthet, är på förhand en ytterst svår uppgift då kaffepojkarna hittat formtoppen med sju segrar på de åtta senaste matcherna. AIK är inte mycket sämre med elva segrar på tretton försök, och AIK har inte förlorat mot Färjestad denna säsong. Toppmöte är således det rätta adjektivet för att beskriva denna match mellan två lag som mycket väl kan mötas i en finalserie i april. Färjestad kommer ut starkt                             Första perioden kommer Färjestad inledningsvis ut mycket starkt och tvingar Skellefteå att bida sin tid i egen zon. Redan efter par minuter klingar det till bakom Joacim Ericsson och jag och många med mig tror att Färjestad gjort ett tidigt ledningsmål. Lyckligtvis visar det sig på reprisen att skottet tar i ribban, dagens huvuddomare Patrik Sjöberg ringer ändå videodomaren för att lugna de mest uppspelta hemmafansen känslor, och is-rättskiparen kan konstatera att Max Görtzs Färjestad får vänta på kvällens första mål. Trots att AIK har problem med att sätta press på Färjestads väl samlade lag gör Fredrik Lindgren 0-1 för bortalaget. Arvidsjaurssonen plockar upp en  puck strax innanför blå, sen tar han några snabba skär innan han snärtar iväg ett välplacerat handledsskott som letar sig bakom Salak i hemmakassen. Något orättvist kanske den objektive tycker, men den känns ändå som retroaktiv rättvisa för Luleåmatchen för de svartgula. I AIK är så många gånger förut är det fjärdefemman forwardskonstellation som är inne på ett mål framåt. Fler mål blir det inte innan tjugo minuter är spelade i den lilafärgade ”kaffekvarnen”.AIK jämnar ut spelet I den andra perioden är Skellefteå spelmässigt med något bättre, och Färjestad kan inte sätta sig i position att styra matchen efter behag. I antalet heta chanser känns det som att hemmalaget har flest möjligheter till nästa mål i matchen. Farligast blir det när Färjestad har powerplay, en spelform där hemmalaget är livsfarliga i. Jocke Ericsson stiger då fram med ett antal parader som visar med besked varför han är uttagen att representera Tre Kronor i nästa landsslagssamling. Om AIK har vunnit många poäng genom målfester bländade offensiv visar laget nu upp ett välbalanserat spel, där de utgår från bra defensivt spel och offensivt försöker att utnyttja de misstag och slarv som Karlstadlaget tvingas till i sin jakt på en kvitteringspuck. Något mål i andra perioden får publiken inte se trots tjugo avlossade skott totalt.Jocke nollar Färjestad I tredje perioden växlar Färjestad upp och stormar likt allierade soldater anno 1944 - fram mot AIK:s zon. Det hela utvecklar sig till ett ställningskrig mellan ett tillbakatryckt AIK med Jocke Ericsson i spetsen och Färjestads offensiv. Hemmalaget lyckats dock aldrig överlista vår felfria sista utpost. Färjestad plockar Salak med några minuter kvar och såväl kapten Ericsson som mållöse Lindström är sånär på väg att göra 2-0 i tom kasse. Spelet vänderen sista gång och Färjestad kan sätta press på AIK sista 30 sekunderna, men återigen är defensiven vattentät och Fredrik Lindgren blir matchens enda målskytt. Slutord Ikväll vinner AIK med en övertygande defensiv insats som segerstrategi i en match som aldrig nådde någon spelmässig ”top-notch notering”. Offensivt var anfallen lika glest förekommande som krediteringar till mig från Svenska spel, och den kollektiva insatsen är klart godkänd mot ett för dagen ineffektivt hemmalag. För AIK:s del finns en del obesvarade frågetecken. Laget har gjort ett mål på två matcher, och våra två topplinor känns en bra bit från formen. I synnerhet behöver Bud och Jocke komma igång igen innan slutspelet. Så länge laget vinner spelar det ingen roll vem som gör mål, men vi bör inte förlita oss på att  just Fredrik Lindgren kliver fram som målskytt och matchvinnare. Ett utropstecken sätts för Jocke Ericsson som spelade bländande och var planens bästa aktör. Blott 18-årige Arvid Lundberg gör väl sin riktiga elitseriedebut ikväll och gör det med bravur godkänt.Vi ses på Torsdag!!Coach Forsberg leder ett lag som är oerhört svårslaget just nu. Under tiden han grunnar på förbättringsmöjligheterna kan han gott snegla på tabellen och konstatera att Sveriges bästa hockeylag finns i Skellefteå. Nästa match är hemma på Växjö på torsdag 19,00, Kom dit, och dra med dig en eller helst flera personer, oavsett om det är en hockeynovis eller en hockeynörd. AIK förtjänat stödet av 6001 personer, just du och ditt stöd kan vara den lilla skillnaden mellan första- eller andraplats i tabellen som i sin tur kan vara skillnaden mellan guldyra eller silverdepp. Vi ses!addebeckredaktionen@northpower.nu