Tråkig torsk mot Timrå

Gårdagens bortamatch mot ett i stort sett avsågat Timrå blev en såväl tråkig som nyttig match för AIK. Tråkig i den bemärkelsen att vi blev snuvade på alla tre poäng mot Timrå. Nyttig i den bemärkelsen att AIK påminns om att om att laget måste göra bra matcher även mot på papperet sämre motstånd. Risken är annars att Forsbergs manskap står med mössan i handen när slutsignalen ljuder.I säsongens elfte timma tycks de rödvita örnarna hittat tillbaka till boet. Bortaseger mot Linköping och hemmaseger mot serieledande Skellefteå ingjuter säkert en del hopp om fortsatta elitseriespel, med eller utan kvalserien som omväg. Med gårdagens seger mot AIK har Montens mannar plusstatistik i inbördes möten denna säsong mot AIK. På säsongens fem matcher har dom 3-2 i vunna matcher. Hur var matchen igår då?Firma Holloway Möller samarbetarPersonligen tycker jag Montens manskap spelade riktigt bra stora delar av matchen. Trots att truppens offensiva spets inte ger någon skrämselhicka vid en försa anblick, så lyckas dom skapa och förvalta nog med lägen för att gå vinnande ur striden. AIK tar ledningen i mitten av första perioden efter fint samspel mellan Möller och Holloway. Timrå slutar inte trumma på trots ett inte helt rättvist underläge. Med lite flyt och skicklighet hinner dom både kvittera och göra ett ledningsmål inom loppet av första periodens sista minuter. Det första målet  görs när AIK slarvar/överbelastar bakom eget mål, och Andreas Molinder kan då ensam med Svensson göra 1-1. Sedan fortsätter Timrå att trycka ner  AIK i vår egen zon.  Resultatet av hårt jobb är att Max Friberg kan styra in ett backskott och ge ledningen med 2-1 till sitt lag innan pausvilan när Emanuelsson sitter på botbänken.Timrå untyttjar ett passivt AIK försvarI andra perioden kvitterar John Klingberg relativt omgående på ett välplacerat dragskott assiterad av Bud Holloway. AIK får lite ny luft under vingarna, men spelet är på det stora hela lite för slarvigt och passningssplet är inte som det ska. Varken offensiven eller defensiven sitter som den. När så AIK får spela med en man (bruten klubba) kort i försvarzon blir det rörigt och svårt att räkna in. Till sist spelar Jonte Hedström fram Matt Robinson som i stort sett kan raka in 3-2 i öppen kasse.AIK vaknar försentI tredje perioden vaknar inte AIK till före slutsignalen närmar sig och keepern är plockad. Det blir bra tryck i anfallszon, men Timrå försvar sig under omständigheterna väl mot AIK:s toppspelare. Fler mål blir det inte i denna jämna match som vinns av Timrå med 3-2.......................................................................................För AIK:s förväntade förstafemmor kommer breaket lägligt. formstarke målvakten Joacim Ericsson får tillsammans med utespelarna Jimmie, Oscar, samt Skogs och Burström, chansen till miljöombyte och inspiration till fortsättningen genom landslagsspel. Övriga namn får stanna hemma och ömsom träna hårt och ömsom vila mycket inför slutspelsspurten.*****************************AIK förlorade skotten, tekningarna, och tacklingarna. Samt hade AIK sämre powerplay/boxplay i matchen, då vinner man sällan tre poäng. I synnerhet när den egna filosofin bygger på att spela särpräglat offensivt.*****************AIK saknar sina två centrar Forssell och Bellemare. Våra kanske två bästa tvåvägsspelare som båda behövs i gammalt gott slag. Forsell är även en mycket duktig tekare. Han ligger trea i den totala tekningsstatistiken i elitserien. Den totala tekningsligan toppas av AIK- junioren Lucas Wallmark!!!**********Det känns som AIK har svårt att vända matchbilden när dom är i underläge, i synnerhet mot lag som lever på att göra få mål och släppa in ännu färre. Exempelvis Timrå och Växjö. Många "tyckare" verkar var av den åsikten att en av största Foppas brister är hans brist på coaching och fingertoppskänsla som gör att spelet sällan blir mycket bättre/sämre/annorlunda under en och samma match. Jag delar den åsikten.******Spelmässigt kommer detta uppehåll lägligare för AIK än för Timrå. Truppen har kantats av skadebekymmer, sjukdomar, och avstängningar. Spelet har periodvis varit mer eller mindre haltande under slutet,  och landslaguppehållet blir en naturlig periodpaus för rådande spelmässiga kräftgång.*******************'Passa på och anmäld dig till Luleå bort 23/2, säsongens sista derby!?*******Sverige spelar torsdag, lördag, söndag. Missa inte chansen att se hur den svartgula kvintetten uppför sig i Oddset cup.*******************På återseende senast 19 februari. Då är det hemmamatch mot Solna AIK. Sixteen days and counting...**********addebeckredaktionen@northpower.nu redaktionen