Svag insats i Göteborg

AIK föll med 1-4 mot Frölunda i en match där AIK i princip hela tiden var skäret efter. Frölunda hade 3-0 efter femton minuters spel och AIK bjöd inte upp till tillräcklig kamp, men så var också sista striden klart närmare för det i tabellen utsatta Frölunda än för AIK. I AIK får Andreas Hadelöv, som byttes in till andra perioden, plusbetyg, liksom kedjan med Söderberg - Lundberg - Lindberg, som jag också tycker borde fått större förtroende av Anders Forsberg. Joacim Eriksson hade förstås ingen bra kväll med tre insläppta mål på nio skott, men de som verkligen ska bära hundhuvudet i den här matchen är förstafemman: de spelade inte försvarsspel, var inne på baklängesmål, drog på sig onödiga utvisningar (2 x Fredrik Warg, 1 x Joakim Lindström) och deras allmänt dåliga attityd upplevdes som ett sänke för hela laget.Joacim Eriksson fick som sagt ännu en gång en tuff matchinledning, det tog bara 24 sekunder innan Christian Bäckman kunde kliva in i banan och med ett tungt skott skjuta 1-0. Bottenlaget Frölunda fick därmed den energi ett lag i kris behöver och fortsatte rida på den vågen med stenhård checking och skridskoåkning. Första minuterna gick klart till hemmalaget. AIK började emellertid lyfta upp sitt spel allt eftersom. Efter sex minuter hade Johan Alm ett bra läge efter snurr från förstafemman och minuten senare var det Erik Forssell som hotade Holmqvist i Frölundamålet med en styrning efter inspel från kanten av Adam Larsson.Det blev dock ingen kvittering för ett AIK som såg ut att vara på väg upp, istället kunde Frölunda utöka sin ledning när AIK:s försök att rensa bort pucken inte resulterade i bättre än att Frölunda kunde komma in i zonen i en andravåg. Christian Bäckman testade återigen lyckan, pucken gick utanför och Jesper Mattsson fick öppet mål då Joacim Eriksson inte var med i sidledsförflyttningen.Mikko Lehtonen kom i tolfte minuten i en två-mot-en-situation mot Holmqvist, men läget slutade i att han träffade en täckande Christian Bäckman. Fredrik Warg tog sedan en onödig crosscheckingutvisning efter 12.29. Frölunda skapade inga jätteheta chanser i sitt PP, men satte ett visst tryck, bland annat efter att Bellemare kladdat med pucken. När AIK väl blev fulltaliga höll dock Frölundas tryck i sig och trean hänger i luften. Till slut hittade också Nicklas Lasu rätt  efter 14.56 med ett skott utifrån.AIK fick chansen att svara i PP efter 16:07, men förstafemman spelade alldeles för omständligt. Andraformationen lyckades något bättre och Tim Erixon fick en jättechans, men vinkeln var snäv och pucken gick längs med mållinjen.Till andra perioden bytte Forsberg in Andreas Hadelöv i mål. När Martin Lundberg drog på sig en utvisning i början av perioden svarade Hadelöv för en monsterräddning på en dubbelchans och visade direkt att åtminstone han var på spelhumör i kväll, vilket förstås innebar en viss stabiliserande faktor för laget.6.20 in i perioden reducerade AIK genom Martin Lundberg efter magnifikt förarbete av Anders Söderberg, som vann pucken av Frölundabacken John Klingberg, slog tunnel på en annan frölundait för att sedan servera Lundberg som nöp direkt.Frölunda klev upp i åttonde minuten och tryckte fast AIK:s förstafemma ordentligt. När spelarna bytt checkade Crips bra på Christian Bäckman i Frölundas zon, vilket resulterade i att publiken började skrika på utvisning och att AIK fick ett nedsläpp i offensiv zon. Kedjan med Söderberg, Lundberg och Lindberg kom in och gjorde ett grymt byte med snurr i Frölundas zon, med resultatet att Joel Lundqvist fick ta en utvisning. Publiken var fortfarande arg efter Crips checking. Förstafemman klev in för att ta första stinten i PP, men spelade otroligt nonchalant och blev tillbakatryckta i egen zon och Fredrik Warg tog ännu en onödig utvisning, även om publikens skrikande kan ha spelat in i Sören Perssons bedömning.Efter en solorusch av David Rundblad  spel 4-mot-4 kunde Frölunda vända spelet och komma i ett 2-mot-1-läge med Nicklas Lasu efter 10.51, men återigen klev Hadelöv fram och visade klass med att lugnt plocka skottet. Tim Erixon, som ensam försvarare kvar, var vansinnig, han slog klubban i isen och lär, enligt kommentatorerna, ha sparkat upp båsdörren. Inställningen hos hans lagkamrater gick alltså att ifrågasätta, i vart fall avseende hemjobbet och försvarsspelet.Pebben Axelsson kunde sånär komma förbi Johan Alm och hota Hadelöv efter 12.35. Sedan följde en minut av gung ho-hockey från båda sidor, vilket slutade med att Tim Erixon återigen var sista man hem; den här gången knästående och utan klubba, så han fick dra tag i Johan Sundströms sticka och sedan vila sig i två minuter, men AIK klarade ut boxplayet.AIK fick chansen att krypa närmare i periodens slutskede när Niklas Andersson åkte ut efter 17.19, men återigen var AIK:s första PP-uppställning loja. Den här gången var inte heller andraformationen mycket hetare.I tredje perioden hade Tomi Kallio tidigt en möjlighet när han kom fri från kanten efter ett missat uppspel av Alm, men Hadelöv räddade återigen. Därefter var det länge rätt händelselöst fram till 7.02 då Joakim Lindström visades ut för hög klubba. I det efterföljande kraftspelet punkterade så Frölunda matchen när Joel Lundqvist kunde styra in 4-1. Ridå.C YA DON'T WANNA B YA!/ Hank