Slutet gott, allting gott

Tredje raka trepoängaren blev det inte. AIK behövde 65 minuter plus straffar på sig att placera Växjö i förlorarfacket, i en match där Växjö ledde två gånger, AIK kvitterade, tog över, och spelmässigt trampade ifrån främlingslegionen Växjö Lakers mot slutet. Och där Jocke Eriksson bjöd på någon form av indiandans efter den avgörande straffräddningen!  Baklängesmål inledde igenFör sjätte gången på tio hemmamatcher gjorde bortalaget första målet och det är hemmapubliken inte riktigt van vid. Mönstret börjar vara tydligt – de första minuterna börjar starkt, sedan följer en svag sekvens på allt mellan fem minuter och en hel period. Inget undantag ikväll heller, Brad Moran fick iväg en lös isare som letade sig in mellan benen på Jocke Eriksson. Målet tillskrevs Mikael Eriksson men Jocke Eriksson var inte lika säker.-Jag tror inte det var någon styrning, det kan jag inte skylla på. Men det är ett svårt skott trots att det inte är så hårt, jag letar efter pucken hela tiden men ser den aldrig. Precis när jag ska gå ner och täcka så sticker den förbi mig, det var retligt. Man ska alltid täcka isen så det där kunde jag gjort bättre, sade Jocke efter matchen.Målet var inte oförtjänt, Växjö kom i våg på våg med sina forwards och drygt halvvägs in i perioden stod skotträknaren på 3-13. När hände det senast i Skellefteå Kraft Arena? AIK jobbade sig in i matchenNåväl, AIK arbetade sig tillbaka och när Martin Lundberg och Josh Soares fick vila sig två minuter var för en uppgörelse bakom mål klev Pierre-Edouard Bellemare fram. Han gjorde som han brukar den här säsongen – mål. Den här gången via en handplockning av en hög puck från Lee Goren, och Bellemare gör som bekant inga misstag i de lägena. Felaktig handpassning tyckte Växjö. Mål, tyckte domarna, och 1-1 stod sig sedan perioden ut. Rättvist till slut, skotten hamnade på 14-13 i hemmafavör. Dyster inledning av andra periodenAndra perioden började dystert. Niklas Burström åkte på en rejäl smäll i första bytet och spelade inte mer i matchen efter det. Befarad hjärnskakning talades det om och AIK tvingades gå ner på fem backar resten av matchen.-Jag har ingen medicinsk rapport på Niklas men han var glad och uppåt i andra pausen i alla fall. Det var nog inget oschyst i tacklingen, men lite taskigt av Växjö som fick låna honom ett helt år, sade Anders Forsberg med ett skratt efter matchen. Dystert var det ja. Efter att de svartklädda hittat en slashing på Joel Mustonen, en sån där det i ”den moderna hockeyn” utdelas ungefär 30 st per match av, väntade PP-spel för gästerna. Inte blev det bättre av att Mike Iggulden blev liggande på isen framför eget bås efter en situation 50-60 meter från pucken. Spelet blåstes av pga skada men efter att domarna konfererat färdigt fick Martin Lundberg göra Mustonen sällskap i båset. Highsticking var rubriceringen.Elva sekunder tog det sedan för Växjö att återta ledningen. Ett vackert PP-mål där Liam Reddox bara behövde hålla klubban vid isen för att valla in Brad Morans eleganta passning.-Det går fort där, jag kunde kanske flyttat mig snabbare men å andra sidan ska det nästan vara mål i fem mot tre, det är otroligt svårt att försvara sig då, tyckte Jocke Eriksson. AIK tog över matchenFrån det målet och framåt tog AIK över matchen och kvitteringen kom också, även den signerad Bellemare. Oscar Möller drog på ett slagskott i powerplay som Oscar Alsenfelt inte kunde hålla. Det tackade Skellefteås bäste fransos för genom att sopa in 2-2.Tredje perioden blev mål- och utvisningslös och det syntes ganska tidigt att Växjö var nöjda med oavgjort. Det slogs horder med icingar och sarg-ut i slutperioden, och trots att Oscar Möller och Bud Holloway gjorde en enormt stark period tillsammans uteblev alltså målen. Möller var ändå inte missnöjd efteråt:-Det känns bättre och bättre. Det är skoj att spela mot Växjö, de försöker verkligen anfalla och spelar mycket på chans. Ofta skickar de upp två eller tre killar i sina kontringar och de gör det bra, sade Möller.Du och Bud såg ut att ha roligt ihop?-Ja, vi hittar varandra allt bättre. Vi spelade inte i samma kedja i Nordamerika eftersom vi båda är högerskyttar men det funkar bra här.Powerplayer ser ut att stämma bättre och bättre, vad har hänt där?-Jag tycker det sitter mycket i att vi har blivit bättre på att vinna andrapuckarna. Tidigare blev det svårt att få till ett bra tryck när vi tappade de där puckarna, det gör vi bättre nu och då kommer också självförtroendet och tempot, säger Oscar.Hannu Pikkarainen, som spelat upp sig från en minst sagt svag inledning, höll med om powerplayet.-Vi har ändrat på detaljer kontinuerligt under säsongen, tränat in småsaker, testat och gjort om. Det tar lite tid att få till i ett lag med så många nya spelare, kommenterade Pikkarainen.Du spelade över 27 minuter idag, var det slitsamt?-Nej, tvärtom. Det är enklare att spela när man får vara på isen utan långa avbrott. Jag är dessutom van vid mycket istid, i tidigare klubbar har jag spelat 20-25 minuter per match.Anders Forsberg var inne på samma linje:-Våra backar ska klara av den speltiden och är bra tränade, det är inget problem, de gillar det. När vi spelar på sju-åtta backar vill alla ha mer speltid.  Skandalen som uteblevI förlängningen såg Lee Goren ut att ha avgjort matchen och stora delar av publiken lämnade sina platser. Till allas förvåning dömdes målet bort efter en riktig cirkus, där domaren kommunicerade lite väl glatt med den vansinnigt upprörda publiken inför videogranskningen. Det var wash out-gester, tummar såväl uppåt som neråt och ett flin som nog mest bidrog till ännu mer kaos på läktarna. Men ”Kuben” hade faktiskt rätt, pucken var aldrig inne och det bekräftade även sportchefen Lasse Johansson redan under videogransningen.-Det där var inte mål, jag är bombsäker, meddelade han.Lee Goren höll med:-Första intrycket var att det inte var mål, men sen jublade alla och på reprisen såg det faktiskt ut som att den var inne. Årets första seger på straffarStraffläggning väntade och i den grenen var AIK kraftig underdog mot Växjö. Smålänningarna hade nämligen vunnit samtliga fyra shootouts hittills, medan AIK som bekant förlorat sina tre.Men vad brydde sig Oscar Lindberg om det? Han har egentligen bara en straffvariant på repertoaren – en backhand mellan benen på målvakten – men den räcker fint. Lindberg blev ensam om att göra mål på straffarna och när Jocke Eriksson motade Tomi Kallios sista straff och säkrade extrapoängen brast han ut i en märklig hoppdans. Fast han såg lycklig ut.-Jag vet inte vad som hände där, jag blev bara så sjukt glad. Jag var riktigt sur efter att vi förlorade på straffar förra gången det blev så, det här var enormt skönt.Du måste vara nöjd med din insats så här långt i år?-Absolut, det känns mycket bättre i år. Jag spelar längre in i målet och det har gett mycket för mig, spelet blir lugnare och säkrare. Men jag måste även säga att kommunikationen med spelarna funkar bättre nu, de vet var de har mig och tvärtom.Ditt kontrakt går ut efter den här säsongen, har du funderat på nästa säsong redan nu?-Jag har inte tänkt så mycket på det men det fungerar perfekt här. Stan är bra, laget och publiken är fantastiska och klubben gör allting rätt. Så jag stannar gärna, meddelade Jocke. Uppehåll väntarNu väntar ett uppehåll för landslagsspel på knappt två veckor. Joel Mustonen försvinner med finska J20-landslaget och Bellemare ska spela dubbellandskamp mot Norge. Övriga blir kvar i Skellefteå för att träna.-Bert kommer mosa oss, han är extrem. Nu när vi dessutom har ett uppehåll lär det inte bli lättare träningspass, säger Lee Goren och skrattar.-Samtidigt finns det en tydlig anledning till alla övningar han kör med oss, han gör det bra, fortsätter han.-Vi måste bli bättre. Vi är bra, riktigt bra, redan nu men det går inte att slå sig till ro. Alla andra lag kommer att vara bättre än nu framåt våren och det är viktigt att vi fortsätter utvecklas hela säsongen. Vi vill ju vinna SM-guld, och har tänkt göra det, avslutar Goren. Det är onekligen långt till slutspelet en (vädermässigt) trist novemberlördag som denna. Men Gorens ord gör i varje fall livet lite bättre för alla med ett svartgult hjärta. /Trolletredaktionen@northpower.nuDiskutera gärna vidare härOfficiell Game ReportOfficiell Player ReportOfficiell Shots & Face Off Report