Så göra vi när vi krossa ...

… Gnaget igen. För kross var precis vad saken handlade om, varken mer eller mindre! AIK var totalt överlägsna i varje disciplin och hade siffrorna haft betydelse hade den här matchen mycket väl kunnat sluta 8-0. Ja, noll-åtta alltså, med gnagarsiffror först. Slutspelets första utsålda match var det och när AIK drar på som man gjorde från första nedsläpp ikväll är det gåshud och en ren fröjd att bevittna. Det kändes som två helt andra lag jämfört med i måndags och nu har råttpacket anledning att vara rejält oroade. Men vi tar det från början.  Mållös förstaperiod, men sedan small detFörsta perioden blev mållös trots ett 5-mot-3-spel i över en minut. Trots det infann sig aldrig den där oron man emellanåt kan känna när AIK dundrar på utan att få in pucken. Det var helt enkelt inte en sån kväll. Och även om vi fickvänta 31 minuter på 1-0 så kändes det logiskt och väntat när det väl kom. Extra kul också att fjärdekedjan fick leverera offensivt, Martin Lundberg stod för ett enormt starkt förarbete och Melker Karlsson hade bara att styra pucken förbi Viktor Fasth. Lundberg har ju annars haft det tungt den här säsongen.-Det sätter sig lite i huvudet när det inte blir några poäng och därför var det skönt att starta på noll i slutspelet. Jag tycker det har gått mycket bättre för mig där även offensivt, säger Lundberg.  Punkterade råttor efter måletMålet tog luften ur Gnaget ordentligt men man lyckades ändå jobba sig fram till ett powerplay sent i perioden. Men istället för en kvittering kom Jimmie Ericsson fri och fick benen kapade. Straffslag utdömdes – igen! – och återigen skrinnade Oscar Möller fram. Möller agerar med ett enormt självförtroende för dagen och drog in 2-0 mellan benen på en allt mer frustrerad Fasth.-Jag tänkte mest att jag skulle skjuta tidigt innan han hann ner, berättar Möller.Du har ju haft tre frilägen mot Fasth nu, varav två straffslag, är det svårt att möta samma målvakt gång på gång?-Nej, jag tänker inte på det. När jag åker fram och ska lägga straffen så tänker jag bara på vad jag ska göra, inte vem som står där borta.Tvåmålsledningen stod sig perioden ut och, som sagt, den här kvällen var man aldrig orolig.  Frustrerat i råttboet mot slutetAIK trummade på bra i tredje och Gnaget blev allt mer frusterade och lät sin ilska ta plats i matchprotokollet i form av utvisningar. Stefan Johansson passade på att slå upp läppen på Bud Holloway med sin klubba och fick för det sätta sig i båset i fyra minuter. Tack för det sade AIK, och minuten senare kunde Lee Goren trycka in 3-0. Du såg nästan lättad ut efter målet?-Ja men alltså, hur många matcher har vi spelat nu, åtta-nio? Det var verkligen på tiden att få trycka dit ett mål, säger Goren.Och det var bara början för cirkus Goren. Tre minuter senare var det 5-mot-3-läge efter att Viktor Fasth fått för sig att yxa ner Jocke Lindström. Goren fick nära nog öppet mål vid bortre stolpen och lade in 4-0 ackompanjerad av en ljudorkan som jag inte tror vi har upplevt i Skellefteå Kraft Arena den här säsongen. Viktor Fasth, enormt ur balans och förbannad, lämnade målet efter 4-0 och lät kollegan Markus Svensson ta över lidandet. Gnaget fick också ett reduceringsmål efter rejält slarv av Jimmie Ericsson, och hade en puck till inne men den dömdes bort.För vad, Anders Forsberg?-Jag vet inte, antingen var det sparkmål eller spelare i målgården. För mig kan det nog ha varit båda, berättar huvudtränaren.Gnaget kom förvisso in i matchen en aning efter reduceringen men saknade kapaciteten att lyfta laget mer, och med två minuter kvar fullbordade super-Goren hattricket med ett mål i öppen kasse. Vågen rullade runt arenan och lyckan var total.Har du gjort ett sånt här hattrick någon gång, tre mål i rad och i samma period?-Jag tror inte det, tre mål har jag gjort någon gång men aldrig på det här sättet, säger Goren.Du drog iväg en rejäl verbal salva mot Blomdahl i samband med hans utvisning?-Ja, jag fattar inte vad han gjorde när han satte sig på Jocke (Lindström). Det är mitt jobb att skydda våra spelare och jag berättade för Blomdahl att han inte kommer undan med det beteendet.Kände du att ni bidrog till att få Fasth ut balans idag?-Nja, alltså, Fasth är en bra målvakt, han tog väl säkert 40 skott i matchen och gjorde några bra räddningar. Men jag tycker vi ”broke their back” över 60 minuter, vi gör en bra match från början till slut. Martin Lundberg tog en rejäl fight med Oscar Steen i slutet av matchen och för en gångs skull lät domarna uppgörelsen fortgå. Det blev mer brottning än slagsmål och när stridstupparna till slut skildes åt var det bara Lundberg som fick matchstraff!-Det var väl på grund av handskarna, säger Lundberg.Kastade du dem eller slets de av?-Jaa … Vi kan säga att de trillade av, säger Lundberg och flinar.Var du förvånad att domarna inte ingrep?-Jag hörde att den ena linjedomaren sa ”låt dem gå”. Skönt att få markera fysiskt mot dem, han fick tag om nacken på mig så jag kom inte riktigt runt. Anders Forsberg hade all anledning att vara nöjd efter matchen.-Vi spelade med fart och passion idag.Vad hände idag som inte hände i måndags?-Det var en konstig match i måndags, idag hade vi fullt påslag från början.Jag upplevde att Gnaget såg trötta och sega ut från början?-Det är vårt jobb att få dem trötta och sega, men jag vill inte hålla med om att de var det från början, där var det snarare vi som var bättre. Vi är inställda på en lång serie och om vi jobbar hårt så kommer vi att trötta ut dem.Bellemare spelade inte i slutet av matchen, vilades han eller var han skadad?-Han vilades. Jag vill inte ta några risker med honom.Han fick en knätackling tidigt i matchen, hade han några känningar av den?-Nej, det gick bra, han spelade vidare utan problem.Pikkarainen stod utanför truppen idag, var han petad?Forsberg ser lite finurlig ut och säger:-Jag petar inte spelare. Vi kan säga att det var en förkylning som drog förbi där. Han hade kunnat spela idag om det hade behövts, jag fick ett nej av det medicinska teamet i slutändan.Kände du att Gnaget höll på att komma in i matchen i samband med deras bortdömda mål?-Nej, jag tycker inte det. Vi tappade skärpan en kort period där och vi kan inte ge dem det.Tankar inför söndagen?-De kommer att komma ut riktigt hårt på söndag, det måste vi vara beredda på. Martin Lundberg gjorde en av sina bättre matcher på länge.-Det gick bra idag, skönt att få vara med och göra poäng också.Tycker du att det är någon skillnad på fjärdekedjan i år och förra året?-Det har väl låst sig för oss i år, det blir att man tänker en del på det och då är det som sagt skönt att få starta om på noll i slutspelet.Är det tuffare att hitta flytet igen i en fjärdekedja, där man kanske inte har samma möjligheter att börja göra mål igen?-Nja, man spelar ju mindre och sen blir det förstås ofta så att första- och andrakedjan får spela när det är spel i anfallszon. Men man vill ju mer än att spela 0-0 också, säger Martin. Jocke Eriksson hade inte så mycket att göra men fick inte hålla nollan.Hur irriterad var du på Jimmie efter hans slarv som ledde till 4-1-målet?-Haha, inte så sur alls faktiskt. Vi spelade så bra idag och det kändes tryggt hela vägen, säger Jocke.Är det så svårt som det påstås att stå i mål när man har ganska lite skott på sig?-Det är annorlunda och lite jobbigare, man måste hålla fokus hela tiden.Viktor Fasth kom rejält ur balans idag. Tittar du på motståndarnas målvakt när AIK anfaller?-Jag tittar ibland men i de lägena gäller det att försöka förutse vad som kan hända. Det kan vara någon spelare i deras lag som ligger och fiskar på blålinjen, eller att de försöker pressa upp oss i spelet. Det är mer Holms jobb att kolla in deras målvakter, berättar Jocke.Hur kunde ni komma ut så starkt idag jämfört med i måndags?-Vi fick enormt med energi av segern där nere och sen är det grymt kul att spela en sån här kväll. Publiken trycker på enormt och alla blir verkligen motiverade när det är fullsatt och bra stämning.  Sammanfatting och framtidssnackVi ska nog ha klart för oss att Gnaget inte presterade på topp idag, åtminstone inte på den högstanivå de haft förr. Det var uppenbart att de var märkta av styrkeprovet i onsdags, om det sedan är mentalt mer än fysiskt går att diskutera men det var sega ben på gnagarna tidigt denna kväll.Jag skrev inför matchen att förarsätet är bästa platsen och AIK har verkligen intagit den sitsen i och med den här segern. Samtidigt lär Gnaget komma med en sista krafttömning på söndag och där har de uppåt 8000 åskådare i ryggen. Ännu är alltså ingenting klart, men vi leder den här matchserien på poäng, vi leder den fysiskt och vi leder den definitivt mentalt. 6 down, 6 to go. Vi är halvvägs mot målet. Sug på den!  /Trolletredaktionen@northpower.nu