Råttfångaren i Hameln

Alla som minns de gamla tyska folksagorna och är pålästa när det kommer till bröderna Grimms alster minns den gamla historien om mannen som trollband råttorna genom sin flöjt. Historien utspelar sig i staden Hameln, en stad som har stora råttproblem, en dag kommer en man till staden som tillsammans med sin flöjt trollbinder råttorna och lurar i dem till floden Weser, där de såklart dör.När mannen med flöjten vill ha sin betalning vägras han dock betalningen och lämnar staden i vredesmod, han återvänder dock till Hameln efter några dagar. Denna gången är den vuxna befolkningen i kyrkan och han lurar iväg stadens barn med sin flöjt, dessa följer med till ett övergivet stenbrott och försvinner där spårlöst.En hemsk historia såklart, och kopplingen till hockeyn kan göras då äldre herr Forsberg måste lura råttorna från södern till vattnet och där tydligt visa vem som bestämmer. Nu skedde detta inte i kvällens match men vi har fortsatt hemmaplansfördel och i vår borg förlorar vi inte.Speakern som presenterar laguppställningen och ropar upp Kent McDonells namn utan att han åker ut på isen, förvirringen är total men till slut blir det rätt och de lyckas presentera fem utespelare tillsammans med tillhörande målvakt.Första perioden:Solna börjar bättre, starkt framhejade av sina egna fans. De får med sig en något billig utvisning och gör mål på det efterföljande powerplayet. I princip direkt efter ledningsmålet så utökar hemmalaget till en två målsmarginal. Déjà vu från förra bortamatchen för AIK och värsta tänkbara starten.AIK får numerärt överläge och utnyttja detta genom en spelvändning där Bellemare serverar Möller som är fortsatt stekhet och sätter en studspuck bakom Fasth. Kul notering kring firandet av målet är att Bellemare åker förbi hemmabåset och häcklar hemmaspelarna.Våra motståndare ser ut som duracellkaniner på speed medan AIK-spelarna ser tagna ut av stundens allvar. Solna vinner första perioden och spelmässigt är det klart bättre ut.I periodpausen sjunger Adam Tensta sin nya singel, den är inte i närheten lika bra som 12 segrar eller min personliga favorit, originalet, det håller på att hända igen.Andra perioden:Det är helt klart en grinigare match än de tidigare drabbningarna och vid många avblåsningar ska det småbråkas och diskuteras, frågan är om inte Solnaspelarna är det som får mest energi av. Lagen fortsätter att följa varandra, och målet är på något sätt synonymt med de båda lagens främsta kvaliter. McD gör ett mål genom att spela fysiskt och forcera in pucken, därefter så leker Holloway med Solna-försvararna och serverar Bellemare som sätter pucken i krysset bakom en bortlurad Fasth. Ett riktigt snyggt mål, säsongens snyggaste?Andrakedjan fortsätter att producera, de kommer i flygande anfall och Holloway får ett kanonoläge mitt slottet. Ett drömläge som kanadensaren inte missar och matchen är återigen helt jämn målmässigt.Efter kvitteringsmålet så uppmanar speakern publiken att inte kasta in mynt på isen, Sveriges bästa publik? Jag ställer mig alla fall tveksam till detta uttalande på Hovet. Bäst på burop och busvisslingar men knappast på så mycket annat.En klart jämnar period, där Bellemares kedja visar klass och delar broderligt på de tre målen som gjorts. Solna känns tunga på ett positivt sätt och är starka framför målet. En spännande och oviss match som kan sluta med vinst åt båda hållen.Tredje perioden:Solna äger i princip hela perioden och vinner de flesta närkamperna, de får en mycket välförtjänt ledning då vår kapten sitter utvisad. Rosén får hur enkelt som helst bara vandra in framför en försvarslös målvakt och enkelt sätta det avgörande målet. Spelet fram det egna målet är under all kritik och vad Burström tillsammans med Skogs sysslar med kan man verkligen fråga sig.Laget måste sluta med dessa svackor, större delen av första perioden samt i princip hela sista perioden är riktigt dåligt genomförda. Spelarna ser stressade ut, förlorar allt för många dueller och positionsspelet lämnar mycket övrigt att önska.Undra vad kvällsblaskorna kommer att skriva efter kvällens match, kommer AIK gå lika enkelt till finalen?

• Målvaktsspelet: Det är såklart jobbigt att skriva att Jocke är vår bästa spelare när vi förlorar med 5-3, men det är han faktiskt. I första och tredje perioden blir vi tidvis överkörda och vår målvakt gör några makalösa räddningar.
  • Spelet framför båda målen: Där känns Solna klart starkare, AIK vill istället använda sig av flygande anfall och avsluta snabbt. Spelare som Goren och Jimmie kommer inte till sin rätta framför hemmalagets mål och vinner knappt någon närkamp.
  • Bellemare: Jag har en förkärlek för spelare som pucken på något magiskt sätt dras till, vår fransman är en sådan spelare men vad är det med honom och skador? Hans mål är klass rakt igenom och det är svårt att veta vem som ska lyftas fram mest. Holloway och hans framspelning eller Bellemares distinkta avslut.
  • Gnuggarna: Det fortsätter att vara tungt poängmässigt för spelare inte är lagets stjärnor, Forssell missar öppet mål och det är på något sätt synonymt för hela den kedjan. Om jag vore Forsberg så skulle jag slänga in den revanschhungriga Hynning och ge honom några byten istället för Söderström som inte presterar tillräckligt bra. Inte heller backarna kommer till så många avslut, i första delen av match ser förvarsspelt riktigt beige ut och i stora delen av tredje perioden så ser det virrigt ut, tur att Jocke kommer upp stort och göra några viktiga räddningar.

Efter matchen:                                     Stefan Klockare: Vi spelar bra under perioder i matchen men under början på matchen och större delen av sista så spelar vi för dåligt, samtidigt så ska man inte ta någonting från motståndarna som gör en bra match.NP: Funderade ni någon gång på att ta en timeout i tredje perioden?SK: Ja, funderar gör man alltid men samtidigt ville i spara den, i fall vi skulle plocka Jocke i slutet men då de gör sina PP-mål så får vi det tufft.NP: Hur gick det med Lundberg, det såg inte riktigt bra ut?SK: Nja, jag vet inte. Martin är verkligen inte den som gnäller och jag har ännu inte hört någonting. Tog även ett snack med Erik Forssell, som var märkbart besviken efter kvällens förlust:NP: Hejsan Erik, hur kändes det idag?EF: Inte alls bra, vi kommer inte alls upp i normal standard och jag är besviken över vår insats.NP: Det har inte riktigt lyckats för din kedja än så länge, vad är det som saknas?EF: Vi måste jobba hårdare helt enkelt, vi tillbringar allt för mycket tid i den egna zonen och då går det inte att göra mål.NP: Hur ska ni göra för att vinna nästa match?EF: Vi måste förbättra egentligen allting, vara starkare runt sargerna och framför båda målen. Jocke fick inte mycket hjälp ikväll. Sedan har vi också våran publik med oss på tisdag, det är viktigt att ha dem i ryggen.***Det var endast Bellemares kedja och till viss del Lundbergs kedja som fungerade ikväll. Både våran tilltänkta förstakedja och Forssells kedja är helt under isen. Där måste bättring ske, undra om Forsberg funderar på att göra några förändringar till nästa match, spelare som Hynning och Forsberg visar i alla fall härlig energi när de spelar.Helt jämnt i matchserien igen alltså, allt kan i princip bli bättre till nästa match och jag hoppas vi får se ett kokande och elektriskt Skellefteå Kraft Arena, där ni fans sjunger fram våra svartgula hjältar.http://www.youtube.com/watch?v=7d3OK6RkjTQ/Tazmanredaktionen@northpower.nu