Pyrrhusseger när jumbon besegrades?

Säsongens sista matcher är en transportsträcka för både AIK och Rögle som i praktiken har sina placeringar klara redan innan dagens möte. AIK bärgar en pliktskyldig uddamålsseger och raderar därmed den teoretiska chansen att mista förstaplatsen. Eftersnacket kommer dock mest att handla om den skada Jimmie Ericsson ådrog sig i slutet på första perioden, hur illa är det med kaptenen och ser vi honom i slutspelet?

Matchen inleds ganska tempofattigt. Det händer inte speciellt mycket innan Rögle får ett Powerplay när Johan Alm åker ut för holding efter 3.39. AIK börjar boxplayspelet bra och dödar tid men sen släpper forwards slottet fritt och Fredrik Warg kan vandra in och skjuta ett svårt skott just ovanför Svenssons högra benskydd. 1-0 till Rögle efter 5:06. Det är för övrigt första gången den här säsongen Rögle är i ledning mot AIK. Målet får AIK:arna att ta tag i sitt spel och kommer relativt lätt över anfallsblå och kan skapa halvbra skottlägen i nästan varje byte.10.42 åker Sondell ut och AIK får powerplay. Man börja bra men slarvar och släpper till ett friläge för Alexander Barta, Svensson klarar dock och AIK kan fortsätta att äta sig in i matchen. Man skapar långa anfall på Rögle, som har svårt att få ut pucken, och i ett sådant anfall kan Jimmie Ericsson sätta kvitteringen efter att Petterström grävt fram pucken bakom mål och skickat in en backhandpassning. 16.59 står klockan på och AIK hinner med ytterligare ett mål innan paus. I Powerplay snappar Arvidsson upp ett skott som täcks av en back och skickar in pucken i femte hålet på Gerber. 1-2 och det känns både logiskt och rättvist. AIK kontrollerar matchen och Rögle kan hoppas på att utnyttja misstagen, som förvisso har varit frekvent förekommande från AIK:s sida men Rögle har svårt att få utdelning på dem.Det mest intressanta är Kapten Ericssons uttåg i slutet, en röglespelare ser ut att falla över benen och Ericsson haltar med rejäla smärtor till båset och vi kan bara hoppas på det bästa när det gäller hans medverkan i slutspelet. Period två inleds med att Bellemare ordnar två hakningsutvisningar med ca en och en halv minuts mellanrum. AIK får 36 sekunder i fem mot tre men det ser ganska okoncentrerat ut och målen uteblir. Istället kan Rögle kvittera genom Aaltonen sedan Johan Alm frispelat honom och med ett slagskott från tre meters håll är det inget Svensson kan göra. Rögle är nu på väg in i matchen och får ett powerplay just efter kvitteringen. AIK kan dock döda utvisningen och från utvisningsbåset kan Oscar Lindberg hämta puck i egen zon. Han trampar igång och Rögleförsvaret öppnar sig likt Röda Havet för Moses. Ett inte alltför hårt dragskott smiter in mellan benen på Gerber och AIK är åter i ledning. Mycket svagt agerat av både försvar och målvakt. 33.08 står klockan på och så mycket mer händer inte i perioden. Holloways kedja har lite snurr i anfallszon men det är allt.Den tredje perioden finns i ärlighetens namn inte speciellt mycket att skriva om. Lagen krigar på i mittzon och byter några halvchanser med varandra men AIK känns ha bra koll på läget och spelar av perioden utan att ta ut sig. Den 34:e trepoängaren är ett faktum och därmed slår man ett av de rekord man jagade. Med HV och FBK:s förluster är nu försprånget maffiga 12 poäng med 2 matcher kvar. Nu återstår bara att se om det blir Brynäs eller Gnaget som får äran att ställas mot AIK i kvartsfinalen.Överlag är det en match som är svår att dra några större växlar på. Den ser ut som förväntat med två lag som inte riktigt är beredda att offra den sista hörntanden för poängen. AIK visar dock i nästan varenda närkamp att det finns en anledning till att lagen håller till i var sin ände av tabellen. Man mot manduellerna vinns till 90% av AIK:arna och ett halvhjärtat kämpande Rögle har inte så mycket säga till om i slutändan.  Nu väntar vi bara på miljonchecken och rapport om hur illa det är med kapten Ericsson./Zimme.