Ordningen återställd i Luleå

Luleå-Skellefteå är ingen dussinmatch i serien, vare sig för spelare, tränare, och allra minst för lagens fans. Matcherna innebär fulla hus på läktaren, högt tempo på isen, och ständiga  känslomässiga utspel från båda läger, såväl på läktaren som på isen. Gårdagens match var inget undantag. Den hade det mesta och lite till av de önskvärda  ingridienserna som gör hockey till den mest underhållande sporten alla kategorier att titta på.Gårdagens match spelades mellan två lag som rent geografiskt ligger nära varandra men som hockeyfilosofiskt har parkerat i separata hörn. Det rödgula Luleå bygger sitt spel utifrån elitseriens bästa defensiv, och AIK förfogar över seriens bästa offensiv som utgör  grundbulten i spelet. När dessa två ideologier möts på isen leder det i regel till till jämna och tighta matcher.  Med risk för att låta tjatig så blev gårdagens match lika jämn som förutspått.Luleå kom ut starkare än Skellefteå helt klart. Luleå lyckades stressa AIK spel med puck så att spelet tog stopp i mittzon för det mesta. Tempot är genomgående väldigt högt och även om Luleå har puckdominans känns det inte särskilt farligt för AIK. Luelå skjuter trots puckinnehavet bara åtta skott på mål i en mållös förstaperiod. I periodpaus säger Bert Robertsson att AIK måste flytta pucken mycket snabbare för att undgå att ständigt hamna i tidsnöd med pucken och fastna i mittzonen.Erik Andersson första målskyttAndraperioden är den första lik. Något mer öppen och med fler spelomställningar. Med två bra målvakter bakom två bra försvar är det svårt att göra mål. För att uttrycka det milt är  det inte samma svängdörrar med depåstoppsmöjligheter i Luleås egna zon, som i senaste matchen mot Brynäs. I matchen blir konskevent misstag vid fel tillfälle hårt bestraffade. När så Luleå slarvar på egen blå snappar Jokaim Lindström upp pucken och vrickar sig in i slottet. Skottet räddar Johan Gustafsson, men Erik Andersson har tagit postion i slottet och vispar in 0-1 på returen. Spelmässigt kanske inte helt rättvist, men återigen en påminnelse om att slarv på egna på blå bestraffas hårt. Luleås kvittering kommer relativt omgående sedan Johan Alm missat att rensa ut pucken från eget slott. Luleå tar också ledningen sedan Joonas Vhiko kan stöta in returen på ett skott som Markus Svensson lämnat en givmild retur på. Inför sista pausvilan står det 2-1 och det är relativt rättvist. Men matchen har öpnnat upp sig betydligt mer och det är öppet inför sista periodens tjugo minuter.Möller levererar igenKvitteringen från AIK kommer föga överraskande från den glödhete Oscar Möller. Han och Bud Holloway gör återigen en mycket stark match. Efter fint förarbete av John Klingberg styr Möller in kvitteringen på en backhand som letar sig upp i Gustafssons plockhandskryss, oerhört vackert. Och med ställningen 2-2 är det en kokande arena med två lag och två fansgrupperingar som vägrar stå som förlorare. Vad nog många såg som segermålet kom strax efter AIK blev fulltagliga från spel 5-3. En misstänksam icingpuck avslogs och Luleå kan pakera i offensiv zon och ett bacskott framför en skymd Svensson letar sig in och ger hemmalget ledningen med 3:10 kvar av matchen.AIK vinner straffläggningenKvitteringen kommer med sju sekunder kvar av matchen, AIK har plockat målvakten och Luleå har flera gånger misslyckats med att pricka öppet mål. Hjälteglorian ska denna gång sättas på Pontus Petterström, han lyckats från en position bakom mål valla 3-3 via Gustafsson magplatta. Petterström är värd varenda krona och lite till som Lasse har investerat i honom. Glädejn som bryter ut i AIK-båset är total och vinnarskallen Bert Robertsson vill ge high five till alla. Påföljande förlänging blir mållös, och till skilland från senast drar AIK längsta sttrået i förlängningen. Oscar Möller sneddar in mot Gustaffsson på sin straff och skjuter ett lågt handledsskott på stoppsidan, övriga fem straffar missas. Extrapoängen går till AIK som har haft ett otroligt starkt stöd av North Power undet hela kvällen.Segern gav inte bara två poäng. Det gav ett kvitto på att AIK är respektlösa nog att vinna två av tre matcher mot Luleå på bortaplan. Segern visade också vilket vinnarmentalitet som finns i laget. Trots spel 5-3 i två minuter i slutskedet och trtos ett sent mål för Luleå gav AIK aldrig upp. i laget fanns kraft, energi och tro till ett kvitteringsmål. Med vinnarmålet befäster AIK serieledningen och chansen finns att vinna serien och spela om European Trophy nästa säsong.Ris och rosIndividuellt bör Markus Svensson insats omnämnas. Han är nog årets fynd i förhållande till lönekuveret, och min nummer ett i målet. Han tog tre straffar (inklusive en tv-räddning) och räddade AIK med ett par fina ingripanden precis när det behövde som bäst. Sen går det inte annat än ösa superlativ över Oscar Möller och Bud Holloway som har haft en otroligt bra vecka på jobbet, med gårdagens derbyseger som grädde på moset. På min minussida hamnar Tomas Skogs som inte inte hade en bra afton. Allmänt sölig med pucken enligt min uppfattning. Sen får väl den omdiskuterade #10 Lindström en del ris och ros. Han drog på sig en 2+2 utvisning, missade ett friläge, en straff, och det egentligen bästa kvitteringsläget när han fick sikta och måtta fri i slottet. Men två av tre möjliga assist visar ändå att Jocke  i parti och minut finns som ressigör till målen. Sen ger jag även en del ris till domatrojkan. Winneborgs utvisning på Sevc, den missade puck-outen på Klingberg, icingen som avslogs före Luleås 3-2, osv. Sen bör North Powers stöd och närvaro lyftas upp - det hördes och sågs på TV att AIK hade ett grymt stöd matchen igenom.addebeckredaktionen@northpower.nu