Onödigt, AIK

Så kom den då, käftsmällen som plockade ner oss gulsvarta på jorden igen. Hela AIK agerade under normal standard men kontrollerade trots det matchen i två perioder. Men i hockey går det snabbt och när krutröken skingrats stod det 2-3 på tavlan. Nu är det liv igen i den här kvartsfinalserien. Som AIK-fan blir man alltid en smula orolig när det går ”för bra” en period. Inför den här matchen skrev jag att bara svullhuvuden kunde stoppa AIK från att gå ifrån till 3-0 i matcher. Jag vill inte gå så långt som att kalla dagens insats för underskattning av motståndet, men det blev plågsamt tydligt att Modo inte är ett lag man kör över på halvfart. Från början till slut då. Första perioden blev mållös men lutade mer åt hemmalaget. Modo kom ut ungefär som i första kvartsfinalen men tappade tempot snabbare ikväll, och AIK kunde ta över mer puck och etablera sitt snabba spel. Modo gjorde sitt bästa för att riva isär matchen med ideliga gruff efter avblåsningar, något som förstås leder till spelavbrott, ett delvis brutet momentum för AIK och en temposänkning överlag. Periodens skönaste kommentar kom från den äldre mannen på raden under, då Fredrik Lindgren och Rob Schremp just fått varsin tvåa och Schremp skrek åt ”Linkan” över sekretariatet.”SITT NER OCH HÅLL KÄFTEN!”, bättre kunde det inte sägas.Fredrik Lindgren ville inte gå in i detalj på vad Schremp skrek:-Det var något rejält barnförbjudet i alla fall, säger Lindgren och flinar. Desto skönare var då inledningen av andra perioden. AIK inledde i powerplay sedan Petter Granberg gått en match mot Mattias Ritola, där den sistnämnde åkte på 2+2 medan Granberg klarade sig med en enkel tvåa. Bud Holloway lock-and-loadade sin bössa, prickade ribban så att målställningen skulle behöva röntgas efter sprickor, och på returen var Jimmie Ericsson framme och petade in ledningsmålet.Perioden igenom ägdes sedan av AIK men fler mål blev det inte. Den uppvisning i powerplay som man hade i slutet av perioden, där man i stort sett hade pucken i anfallszon två minuter i sträck, resulterade i sju-åtta skott på och utanför mål men ingen puck letade sig in. Mycket tack vare Tellqvist i Modokassen, han gjorde sin bästa match på bra länge och räddade kvar sitt lag i matchen i ett extremt pressat läge. Tredje blev sedan en rejäl kalldusch. Niclas Burström slarvade i egen zon och Per-Åge Skröder fick fritt spelrum. Skottet letade sig in mellan benen på Jocke Eriksson och plötsligt var det match igen. Snopet för AIK som inte alls kom upp i det tempo man är van vid, benen såg sega ut och man spelade rejält förvirrat.Ändå var det enormt synd att 1-2 kom på det sätt det gjorde. Mattias Ritola drog iväg ett skott som smet ovanför benskyddet på Jocke Eriksson, och det skottet tyckte många att han borde tagit.-Ja, jag borde inte ha släppt det där. Han får till ett bra skott i precis rätt höjd men det ska ändå inte gå in.Vad kan du berätta om första målet?-Den går in mellan benen, sånt som händer men jag tycker att jag borde haft den också, säger en mycket dämpad Jocke Eriksson efter matchen. I en sista kraftansträngning fick AIK till ett powerplay efter att Dick Axelsson åkt ut på en rätt så billigt dömd utvisning. Första halvan av powerplayet var bedrövlig, men när Bud bombade mot mål högg Erik Forssell och Oscar Möller som kobror på pucken och den sistnämnde petade in kvitteringen. Förlängningen blev dock inte den succé man hoppades på, känslan inför fjärde perioden var inte alldeles bra i och med att Modo fått självförtroende och tempo i sitt spel. Och mycket riktigt, efter fyra minuter kom Tollefsen fri och revs – kanske – ner av Fredrik Lindgren. Domarkuben visade korslagda armar ovanför huvudet och på den efterföljande straffen kunde Rob Schremp avgöra. Fredrik Lindgren, vad tyckte du om straffsituationen?-Jag försöker sträcka mig så långt jag kan, om det tar på handskarna, klubban eller någon annanstans vet jag inte. Sen om det ska vara straff eller inte är svårt att svara på, jag vet inte om han var riktigt så fri.Dina tankar om matchen i övrigt?-Vi kommer ut bra men har några dippar som de gör sina mål på. Vi bjuder dem lite på det också och det här är ingen lätt matchserie, vi vet att de är bra.Annars var känslan att ni kunde gått in i andra pausvilan med en större ledning än 1-0?-Jo, vi hade ju ett riktigt bra powerplay i slutet och hade vi hängt ett mål där så hade det nog blivit en annan match. Vi blev lite passiva och rädda om ledningen och så ska det inte bli.Hur går ni vidare inför fredagens match?-Det är bara bra att det är match varannan dag, det här skakar man av sig fort.Emellanåt ser det ut som att Modo tänjer på gränserna mer än ni. Hur upplever du domarnivån?-Jag vill inte skylla på det, man får spela på de regler som sätts upp. Vår idé går ut på att spela med fart, vi ska inte behöva spela grisigt och dra ner tempot i matchen. Pierre-Edouard Bellemare klev av nästan direkt i första perioden och ersattes matchen igenom av Oscar Lindberg. Lagets läkare Karin Granberg ville inte säga mycket om hans status:-Pierre är kvar i huset men jag vill att ni respekterar att han ska lämnas ifred ikväll.På frågan om Karin kan bekräfta eller dementera att Bellemare varit iväg från arenan blev svaret artigt diplomatiskt:-Pierre är kvar i huset, i övrigt vill jag inte kommentera hans situation. Jimmie Ericsson höll humöret uppe trots förlusten.-Modo chansar mer i sitt spel efter att vi får 1-0. De ligger kvar högt i banan och får utdelning på det sättet.Du var framme hos domarna ett par gånger och diskuterade, kan du berätta vad det handlade om?-Jag ville bara fråga om vad som var tillåtet och inte. Vi hade en situation i powerplay där det stökades på rejält framför mål, jag ville höra om den. John Klingberg har hunnit med tre slutspelsmatcher och fick alltså uppleva sin första förlust.-Kul med slutspel med mycket känslor men tråkigt att förlora, förstås.Vad är det som händer idag som inte hänt i de två första matcherna?-Vi gör en bra förstaperiod tycker jag, delvis även i andra men vi har lite dippar. Och så gör vi en del misstag, jag slog ju en diagonalare rakt in när jag borde ha chippat ut pucken.-Vi måste vända spelet mycket snabbare och inte slarva så mycket som idag. De får energi av att känna att de har chansen.Hur deppig är du efter förlusten?-Ingen fara alls med det, vi har varit mentalt förberedda på sju matcher och nu ska vi åka ner på fredag och göra en bra match där nere. Sammanfattningsvis var detta AIK:s klart sämsta match i årets slutspel. Många spelare kom inte upp i nivå och målvaktsmatchen vann Mikael Tellqvist utan tvivel. Men Jocke var inte ensam syndabock idag, Goren var osynligare än på länge, Jocke Lindström har inte kommit upp i fjolårsnivån ännu, Burström svarade för en ordentlig tavla vid 1-1 och när Bellemare försvann så rycktes en av lagets viktigaste spelare bort. Inget ont om Oscar Lindberg som jobbade hårt idag, men det är klart att Bellemare ut – Lindberg in är en dålig affär.Ett plus till Fredrik Hynning som faktiskt ser rätt bra ut på plan nu. Han gör fortfarande inga poäng men självförtroendet har vuxit i takt med att han fått mer istid, det syns. Domarna då? Med risk för att upprepa mig – det tråkiga är egentligen inte vad som tillåts, det tråkiga ligger i att bedömningarna är så groteskt olika. Inte bara från match till match, utan även inom matcherna. Nu fick Modo också sin beskärda del av den biten i och med två boxplays som AIK förvaltade till mål, men det är enormt mycket efterslängar och fulspel i gränslandet som domarna borde stävja mycket tidigare. Sätt nivån direkt i matchen så slipper lagen åka omkring och fundera på vad man får och inte får göra!Varför dömer jag inte ut de svartvita hårdare? Nja, jag tycker att dagens förlust kunde ha undvikits ändå. Den här matchen kunde stått 3-0 efter 40 minuter spel och att man kommer ut så statiska som i tredje perioden är inte domarnas fel. Fast det tyckte inte alla, Bud Holloways far (!) hörde av sig med följande meddelande:”I have watched and played hockey for fifty years and I’ve never seen a one-sided fuckin’ ref like that” Innan vi letar upp en tillräckligt hög bro eller ett tillräckligt snabbt tåg för att ända våra dagar, så ska vi komma ihåg att vi leder matchserien med 2-1. Modo måste fortfarande vinna tre av de återstående fyra matcherna, de måste alltså ”breaka” igen och vinna i Skellefteå Kraft Arena. Och jag törs lova ett mer taggat AIK på söndag, helt oberoende av om det står 2-2 eller 3-1 i matcher då. Med en dåres optimism väljer jag ändå att se den här insatsen som en kanske ofrånkomlig ögonöppnare. Räkna med att spelarna framöver tar det här på allvar i ännu högre grad än hittills. Man ska också komma ihåg att efter nio spelade perioder har AIK ägt sju av dem, kanske åtta. Det är ganska långt därifrån till att tappa greppet om kvartsfinalserien. För övrigt förlorade Luleå Schackklubb mot AIK från Solna med 2-3. Vi får se i morgon om resultatet överklagas till Riksidrottsnämnden.  /Trolletredaktionen@northpower.nu