Ojämn klasskamp i Södertälje

Det sägs att motivation slår klass, att den som kämpar hårdast till slut kommer belönas. Nå, jag säger, skit flyter. Grovt formulerat i så få ord som möjligt: Mikko Lehtonen styr fortfarande Elitserien. Det var enstaka blixtar av klass som i kväll gav AIK två poäng borta mot ett hårt kämpande Södertälje i poängnöd, poäng som Södertälje på det stora hela gjort sig mer förtjänta av.Efter bottennappen som var andra halvan av matchen mot Frölunda och den horribla Brynäsmatchen kunde AIK knipa två poäng mot Gnaget efter straffar i en match som inte innehöll något försvarsspel överhuvudtaget. Döm om min förvåning sedan när AIK nollade Luleå matchen därefter (en match som jag til 80% missade). Om ni tänkt ta sms-lån och använda pengarna till spel och dobbel bör ni undvika Skellefteå AIK under januari, ungdomar.Jag ville ha ett styrkebesked av AIK i kväll, särskilt när jag missade matchen senast, men jag vet inte vad jag fick. Spelet var i åtminstone två perioder inte på den nivå där AIK bör ligga, men sättet AIK fick med sig två poäng på var likväl imponerande.Matchen började ju annars så som vi vant oss. AIK loja på bortaplan, inte ens inspirerade av ett tidigt och rätt billigt kraftspel. När AIK:s ungdomskedja gått bort sig i anfallszon skapade SSK, bland annat genom Linus Videll, ett flertal klara lägen. Lurige Yannick Lehoux kunde rida på momentumvågen någon minut senare när AIK:s förstafemma tillät honom att kliva in och ta sin egen retur 6.06 in i perioden. Och så var Södertälje i ledning. Slappt försvarsspel i kombination med att Hadelöv såg fastfrusen ut efter första skottet bäddade för målet.Och perioden fortsatte på ungefär samma sätt. SSK var i rättvis ledning och var närmare 2-0 än AIK en kvittering. Närmast mål var Södertäljes Robert Carlsson med ett jätteläge i slutet av perioden då SSK vänt spelet och utnyttjat att firma Lehtonen och Lindström inte bytt sen årsskiftet. SSK hade även andra målchanser medan AIK i princip inte skapade någonting, ehuru en magisk soloräd från David Rundblad förstås hanns med. AIK vann trots detta skotten med 12-11; samtliga AIK:s skott kom från kanterna.Andra perioden börjar med att Ivan Majesky blir jätteförvånad när han påkommits med att krama en SSK:are med båda armarna. SSK får sitt första PP och Storöviksfoppa slänger in 13:e forwarden Mattias Lindström tillsammans med Martin Lundberg som första forwardsduo att döda utvisningen. Uppfriskande! SSK skapar dock flera bra chanser i sitt kraftspel, där pucken studsar framför mål, direktskjuts från slottet och sedan missar öppet mål efter att ha skjutits av Patrik Carlsson.SSK fortsätter vara numret större och aggressivare än AIK, vars anfallsspel ungefär gick ut på att en gubbe kör med pucken genom mittzon och tar avslut utifrån kanten (ungefär som Rundblads solouppvisning i första perioden fast utan skönheten). Inga samlade trupper genom mittzon, inga långa anfall. Påfallande likt hur det blir när man spelat tv-spel någon timme för länge, man slutar göra kombinationer och passa pucken för att istället endast köra solo med sin bästa spelare och eventuellt söka spela in pucken framför mål och hoppas på direktskott, men där pucken studsar fel eller motståndarbackar norpar den.Hadelöv ger emellertid ett tryggt intryck i AIK-kassen, han håller kvar laget i matchen när Linus Videll vinner en sargduell och enkelt kliver förbi Fredrik Lindgren och skaffar sig ett jätteläge. När David Rundblad ramlar omkull när Yannick Lehoux kommer en-mot-en kliver Hadelöv fram och tv-plockar Lehouxs friläge.Joakim Lindström drar på sig en interferenceutvisning 16.17 in på perioden och minuten senare får Majesky något slags hjärnsläpp och börjar boxa en SSK:are, vilket leder till att SSK får spela 5-mot-3 i en minut. AIK reder upp det och Crips lyckas till och med slita sig till ett friläge när AIK blivit fyra man.Andra perioden slutar 0-0. Liksom i första perioden släpper AIK till klara lägen och även om anfallsspelet inte är speciellt imponerande har de i alla fall lyckats fram några skapliga chanser utöver Crips friläge, främst genom Jimmie och Warg.Så går vi till tredje perioden. ”Kallt de’ va’!” tänkte Mikko och värmde hemmapubliken med att göra 2-0 efter fyra minuters spel. Återigen är det förstafemman som är på isen för AIK och Kalteva kan ganska ostört kliva in i banan och skjuta in 2-0 med ett slagskott. Han fick på en bra träff, men ett distansskott oskymd (tror jag) tar normalt sett Hadelöv.Här kändes matchen ganska avgjord.Två minuter senare blev det dock andra toner när Fredrik Lindgren 6.48 blev skjuten på av Yared Hagos efter en spelvändning. Flyt, kan tyckas, och något av ett skitmål, men samtidigt väldigt bra initiativ av Lindgren vars skridskoåkning var vad som drev på anfallet och det faktum att han som back följde med och drev på mål var vad som gav utdelning.Ryan Lasch drar sedan på sig en utvisning efter 8.25 och Jimmie Ericsson kunde kvittera dryga minuten senare med ett oerhört vackert mål. Det var inget klassiskt PP-mål utan istället en spelvändning, vilken iscensattes när David Rundblad, som blandat och gett hela kvällen, från eget mål hittade Crips på offensiva blålinjen med en magnifik passning; Crips fintade slagskott och hittade sedan in till Jimmie Shelter som kom i fart framför mål och drog bort Pontus Sjögren i SSK-målet.2-2-målet osade klass och det var en känsla av briljans från ingenstans, en sådan kanin som bra lag kan plocka fram ur hatten när det behövs. SSK hade varit bättre hela matchen, så är det plötsligt kvitterat hipphapp.Något oväntat repade sig SSK direkt och gick upp i ledning bara minuten efter AIK:s kvittering. Det var ett anfall som först inte såg mycket ut för världen, en drop till Fredric Andersson strax innanför blålinjen och Andersson fick på ett direktskott som ställde Hadelöv, som tvingades till en sidledsförflyttning och inte kunde hålla tätt mellan arm och kropp.AIK:s jakt på kvittering bromsas upp av en utvisning på Big E Forssell som tvingas ta en hakning på Lasch som var på väg igenom. I slutet av utvisningen rivs Jimmie Ericsson i en kontring och AIK får chansen i PP. AIK börjar skapa chanser i PP, först missar Joakim Lindström öppet mål och sedan sätter andraformationen mycket bra tryck, dock utan att kunna trycka in pucken.17.40 har Fredrik Warg några jättelägen framför Sjögren efter att Lindström slängt in pucken på mål och AIK har etablerat ett tungt tryck under slutminuterna. Avblåsningen därefter, 17.46, tar AIK time out och väljer att plocka ut Hadelöv. Vågat, med tanke på hur mycket som återstår. Mikko Lehtonen får direkt efter nedsläpp i Södertäljes zon på ett direktskott som sånär resulterar, Sjögren viftar bort pucken när den dansar någon decimeter från mållinjen, men AIK:s tryck fortsätter. När klockan står på 19:00 bryter Lehtonen in från sarghörnet och sätter pucken högt i första krysset när Sjögren släpper sin stolpe något. Ett klassmål, inte tu tal om annat.I sudden får AIK spela 1:17 i tre-mot-fem men big up till Big E, Crips och Rundblad som reder ut stormen tillsammans med Hadelöv. Hetaste chansen hade Ryn Lasch som fick ett flertal chanser fri med Hadelöv, men David Rundblad hjälpte till som extra målvakt.I straffläggningen fortsatte klassen. Något oväntat också med hjälp av Södertälje. Mikko Lehtonen inledde med den spegelvända Foppa-fint han testat några gånger tidigare utan resultat, men nu satt den som en smäck. Matthias Månsson följde därefter upp med en Omark-fint med en spinorama i mittcirkeln och skott i mål. Provocerande, tycker amerikanerna. Jag tappade mest hakan över att Månsson kunde hålla balansen efter piruetten. När han dessutom gjorde mål träffade även den andra hakan bordet. Joakim Lindström följde upp med en klockren dragning och lika klockrent högt avslut. Linus Videll svarade med att snärta upp ett handledsskott i krysset. David Rundblad hade därefter inga problem med att lura upp Sjögren på läktaren, så när Hadelöv räddade ett handledsskott utifrån från Yanick Lehoux var segern Skellefteås.Beröm till Anders Forsberg för beslutet att plocka Hadelöv så tidigt. Beröm till Hadelöv för många räddningar i viktiga lägen och ett tryggt agerande. Inte helt klockren på målen, enligt min lekmannamening, men hans spel gav ändå AIK möjligheten att med några blixtrande insatser kunna ta två poäng. AIK hade lika gärna kunnat vara i underläge 0-3 efter första perioden och då hade den här matchen kunnat spåra ur till en ny Brynäs. I övrigt beröm till de spelare som svarade för de individuella prestationer som redogjorts för ovan.Das war alles,C YA DON'T WANNA B YA!/ Hank