Oh Captain, My Captain!

AIK var rejält illa ute i eftermiddags. Modo hade 1-0 efter två perioder och AIK:s spel var fruktansvärt ineffektivt.Men slit och möda lönar sig. Efter en enastående vändning gick AIK segrande ur striden efter ett avgörande mål av kapten Ericsson. Nu är AIK rejält i förarsätet igen!  Ja, de två första perioderna kan egentligen sammanfattas ganska enkelt. Missar, drällande med pucken på blålinjen, obefintlig trafik framför Modos kasse och en sagolik ineffektivitet i totalt fem powerplay. Skotten efter två perioder var 22-18 men då ska man tänka på att AIK hade 22 (!) skott utanför mål. Modo däremot förvaltade sitt enda powerplay perfekt och kunde gå till första periodvilan med 1-0 i ryggen. Det var med andra ord en rätt dålig känsla man hade i maggropen inför vad som kunde ha varit säsongens sista period i Skellefteå Kraft Arena. Men i tredje hände något. AIK steppade upp rejält i intensitet och började få längre anfall och bättre tryck mot Modo. Och kvitteringen kom, dock inte från någon direkt väntat målskytt. Efter ett lysande förarbete av Jocke Lindström fick Petter Granberg fritt spelrum. I motsats till många av lagkamraterna under matchens första 40 minuter väntade han inte en millisekund i onödan. Pang mot mål och där satt alltså kvitteringen. Arenan var i sjudläge innan men sprängde kokpunkten vid det där målet. Därefter var det AIK:s match mer än Modos. Man ägde mycket av spelet men det mesta talade ändå för förlängning långt in i perioden. Och efter ett klingande ribbskott från Tollefsen vände AIK spelet.Då tog Niklas Danielsson en rejäl tripping på Lee Goren, som under den avvaktande utvisningen ändå fick iväg en passning till Jimmie Ericsson. Från ett skapligt läge kunde han dra in 2-1 inför ett flagghav som sällan skådats. Modo var däremot vansinniga och ville ha utvisningen till filmning, något Tuffe-Uffes mannar inte hade något för.Modo forcerade sista minuterna och tog ut målvakten, men närmare 2-2 än ett mycket lurigt skott som höll på att ställa Jocke Eriksson kom man inte.-Han prickade precis mellan benskyddet och armen men jag var ganska säker på att jag hade den. Jag tryckte den mot kroppen och kände aldrig att det var någon fara att tappa pucken, berättar Jocke efteråt.Hur ser du på matchen från ditt perspektiv?-Vi gör en bra match men det är ju i tredje vi verkligen kliver upp. I de två första tycker jag att vi bromsar lite för mycket när vi får lägen, vi ska köra över dem med fart och det gjorde vi inte riktigt.Det kändes som att domarna satte ribban betydligt lägre idag, håller du med om det?-Ja, det känns som att de skötte sitt jobb bra idag. Det gick att föra en dialog med dem och fråga om deras domslut, så ska det vara.Hur viktigt var kvitteringsmålet?-Det var ju ett psykologiskt viktigt mål, så är det. Efter målet får vi bra med energi och Modo tappar lite. Och det var ju ett jäkligt snyggt mål av Petter, det behöver han inte skämmas för, säger Jocke. Lee Goren hade en rätt svag inledning av matchen men spelade upp sig i sista perioden.-Ja, tredje var vår bästa period, jag hade ett par missar i början, men det handlar också om att vi höll oss till vår gameplan matchen igenom. Vi gjorde det för enkelt och förutsägbart för Modo tidigt i matchen och hade för lite folk framför mål.Tyckte du att Modo blev frustrerade efter kvitteringen?-Ja, och det är skönt att se att de blir det.Hur upplevde du situationen som föranledde Jimmies mål?-Han trippar mig ganska rejält, för mig var det inget snack om saken. Petter Granberg hängde alltså in 1-1, hans första slutspelsmål någonsin, och sken som en sol efteråt.-Otroligt skönt, det är Jocke som ordnar läget helt och hållet, jag behöver bara klippa till. Men det är klart att det var grymt skönt att se den smita in, säger Granberg.Hörde du förresten att Luleå åkte ut idag?-Ja, tråkigt. Jag hade velat spöa dem i finalen… Tränare Anders Forsberg såg betydligt mer harmonisk ut idag och sammanfattade matchen så här:-Kamp, två lag som vill vinna. Det ena med fart, det andra genom att ta bort den.Modo tog ett annorlunda grepp i slutet av andra perioden där man ifrågasatte kvarvarande tid, fick till en videogranskning och kunde snacka ihop sig under tiden. Är det ett nytt grepp?-Det är ett gammalt grepp som dessbättre används väldigt sällan. Din syn på domarinsatsen idag?-De hade lagt nivån annorlunda idag men det var väntat. De gör det så oerhört svårt för sig annars, börjar de släppa för mycket så ställer de sig själva inför en omänsklig uppgift ju längre matchen går.Vad snackade ni om i andra pausen?-Folk på mål, det var alldeles för tomt framför Tellqvist i början. Annars handlar det mest om att fortsätta tro och våga.Hur ser du på att ni inte lyckades förvalta något av de fem powerplay ni hade i de första två perioderna?-På ett sätt är det inte konstigt, att hålla 60 % effektivitet går ju inte. Men vi slarvar en del, Jag tycker vi har ett och ett halvt powerplay som är riktigt dåligt.Ni hade enormt många skott utanför mål första 40 minuterna, varför blev det så?-Det är en produkt av att skotten kommer för långsamt. När vi står still lite för länge och letar lägen så försvinner luckorna direkt och då letar sig skotten utanför istället.Det är då det är bra att stora målskyttar som Petter Granberg kliver fram?-Haha, verkligen! Han skjuter riktigt bra på träningar, hårt och precist. Men kolla hur han håller klubban, jag fattar inte hur han ens kan skjuta med händerna så där ihopflätade. Jag skulle inte ens få pucken fram till mål med den klubbfattningen, skämtar Forsberg. Jimmie Ericsson såg ut att ha all tid i världen i omklädningsrummet efteråt och sammanfattade matchen så här:-Vi tar kampen och har bra inställning. Spelet i fem mot fem är bra, det är i powerplay det inte funkar riktigt idag.Vad är det som strular där idag?-Vi har problem att ta in pucken i anfallszon, framför allt jag. Jag blev helt enkelt sönderläst av deras försvar.Jimmie saknade en framtand och fick frågan varför. Han dröjde lite med svaret och sade sedan så här:-Jag boxades lite med en grannpojke som slog ut den.Du försvann även ut en bra stund i första perioden, vad hände där?-Där … var det lite materialfel, flinar Jimmie.Du fick med dig en trippingutvisning i slutet där Modo var tokiga över domslutet, hur upplevde du den situationen?-Egentligen är det nog inte rätt lag att snacka tripping mot, säger Jimmie och fortsätter:-Han får in klubban mellan skridskorna och då är det inte lätt att åka. Jag förstår att de klagar men i mina ögon var det en korrekt utvisning.Målet, slutligen, berätta om det!-Lee får iväg en crosspassning till mig och jag kommer en mot en. Såna lägen gillar jag och jag fick ju in den där lurken.Lurk? Vad är en lurk?-Det var Chrippe som kallade den för det så vi kör på det, flinar Jimmie vidare.Vad tar ni med er till matchen på tisdag?-Vi ska försöka spela som vi gjorde i tredje perioden idag.  Tittar man lite närmare på spelet så lämnade det väldigt mycket att önska i början. Det var inte utan att man undrade ompaniken började sprida sig i AIK, för man drällde kopiöst med pucken på blålinjen och missade alltså fem powerplay på två perioder. Desto skönare då att se att laget verkligen tog sig samman och kunde förvalta sitt spelmässiga övertag till att vända matchen. Och även om ingen i laget skulle erkänna det öppet, så var det nog enormt lättande både att få hål på Tellqvist efter fem mållösa perioder, och att se Modokeepern släppa in Jimmies ”lurkskott”, som i ärlighetens namn inte var otagbart på något sätt. Nu väntar alltså en bortamatch på tisdag kväll i ett, får man anta, fullsatt Fjällräven Center. Ni som har möjlighet, haka på North Powers bussar ner och hjälp laget fram till semifinal!  /Trolletredaktionen@northpower.nu