Marginalerna mot oss - Brynäs-AIK 3-2.

I torsdagens omgång 12 drabbade AIK samman med nya antagonisterna Brynäs i Läkerol arena. Matcherna mellan lagen brukar av tradition vara roliga att se på med offensiv hockey och mycket målchanser. Båda lagen är spelskickliga och vill spela med fart och högt tempo.  I dessa jämna matcher brukar specialteams vara den faktor som avgör huruvida man vinner eller förlorar och så skulle fallet vara även ikväll.

Första perioden ser ut precis som väntat. Det går fort med snabba pass och många målchanser och ett förstklassigt målvaktsspel, både Holmqvist och Svensson ser bergsäkra ut i agerandet och spikar igen sina mål. Varken snabba sidledspass, direktskott eller närskott från slottet räcker till för att spräcka nollan och 0-0 står det när hesa Fredrik förkunnar att perioden är slut. AIK ser riktigt bra ut och spelar med stort självförtroende. Man vinner majoriteten av närkamperna och de snabba passen öppnar för flera bra chanser. Brynäs å sin sida är inte direkt dåliga de heller och visar att de också har kapacitet att göra mål. Det är en jämn period och oavgjort känns rättvist.Andra perioden är en och en halv minut gammal när Oscar Lindberg vänder spelet, drar bort Molin och sätter den högt bakom Honken, ett av få svaga ingripanden. Målet tänder tyvärr Brynäs som får komma i långa anfall och när man får sitt andra PP efter elva minuter tar det tre sekunder innan Elias Lindholm kan panga in 1-1 högt bakom Svensson. Brynästrycket mattas eftersom av och tempot går ner mot slutet av perioden. Spelmässigt så är det inget snack om att Brynäs är bättre men AIK är ändå svåra att göra mål på och man har 1-1 i paus. Brynäspressen är ett skolexempel på hur effektivt ett snabbt passningsspel är. När laget flyttar runt pucken och använder hela isytan i offensiv zon blir AIK:arna passiva eftersom man inte törs gå på puckhållaren då risken är uppenbar att man blir överspelat. Alternativet är att formera sig i en box, försvara området framför mål och ge upp isen längs sargen. Det är ett vapen som är extremt svårt att försvara sig mot och Brynäs behärskar det till fullo. Nu är ju inte AIK helt bortkomna i genren heller och har visat det långa stunder både tidigare matcher och i första perioden. Noterbart är att skotten i perioden är 9-10, vilket visar på att AIK-defensiven ändå är grymt effektiv.Slutakten inleds precis som den andra perioden, tre minuter in får Arvidsson puck i mittzon, trampar förbi sin back och grundlurar Honken, 1-2 på tavlan. Tredje perioden blir annars mer öppen än de föregående, spelet vänder gång efter annan när lagen turas om att anfalla. Brynäs kan Kvittera genom ett viljemål av Järnkrok, 7.33 in i perioden. Under slutspurten av matchen har AIK ett flertal lägen att avgöra, bland annat när Melker Karlsson styr en puck i stolpen. Brynäs får dock ett PP men dryga minuten kvar sen Lundberg åkt ut, en i mina ögon horribel utvisning som istället borde ha drabbat Brynäs. Gundersson hindrar Lundberg som jagar en dumppuck. En solklar interference men istället åker Lundberg för roughing. Enterfeldh kan sen avgöra med halvminuten kvar och AIK går lottlösa av isen. Matchen som sådan är riktigt bra och underhållande som det brukar vara och det var en match där de små marginalerna avgjorde, tyvärr till Brynäs fördel. AIK kunde lika gärna ha vunnit men efter att ha studsarna med sig flera matcher så var det väl dags att ha lite oflyt. AIK drog också på sig för många utvisningar, bla två för 6 man på banan och två Brynäsmål faller i fem mot fyraspelet. AIK:s powerplayspel var bra men man nätade inte och när man har 2-6 i antal powerplay så ger man Brynäs en onödig fördel som blir avgörande.Markus Svensson utgick i andra perioden efter vad som såg ut som en smäll på Kid Creole & the coconuts men det borde inte vara nån fara för spel sen i veckan. Svensson är annars extremt stabil och trygg i målet och får väl anses vara den vassare av AIK:s målvakter just nu även om Jocke gjorde en prickfri insats i slutakten. I Övrigt var laget som helhet riktigt bra, några missar och sånt men i stort en bra match. Lindberg bäst, Arvidsson gladast. Holloway spelar inte på den nivån han brukar men är ändå ett konstant hot i offensiv zon. NP Syd hördes stora delar av matchen och gav Brynästrumman en bra match på läktaren.//Zimme.redaktionen@northpower.nu