Lösa går om - Bring em on!!

I införanalysen frågade jag mig vilket ansikte AIK skulle visa upp idag. Det håglösa, gråa tråkiga Leffe Bork-ansiktet, det frejdiga anfallsglade David Rundblad-ansiktet eller det mer försvarsinriktade disciplinerade Kjelle Samuelssonansiktet, och jag hoppades på en blandning av det två senare. Vad blev det då, en kombination av alla tre skulle jag säga.Första periodenAIK började bra, gick ut och dominerade spelet, aggressivt försvarsspel och hög forechecking och aggressivt försvarsspel samtidigt som man åkte mycket skridskor och helt dominerade spelet. När Johan Forsberg åkte ut efter några minuters spel visade man upp ett fantastiskt aggressivt boxplay som gjorde att Timrå inte kunde skapa någonting alls.Skogs:-  Vi hade pratat innan match om att gå ut och köra från början och det såg ju riktigt bra ut då.Efter 6 minuter så gjorde Oskar Möller 1-0 i ett snyggt anfall, sen bara en minut senare så kvitterar Timrå och efter det så försvinner AIKs fina spel från öppningen. Timrå får lite grepp om händelserna ett tag även om det inte är några farliga chanserSkogs:- men sen när dom fick ett mål och med den desperation och många chanspuckar dom spelar så när deras passningar då går fram så kan det bli svårt att försvara sig mot.Andra periodenI andra perioden var det ett väldigt böljande spel, många spelvändningar och det var tydligt när Timrå bildade köttmur i mittzon hur svårt AIKarna hade att ta sig igenom med puck vilket ledde till rätt mycket spelvändningar där Timrå skapade en del chanser.Andra perioden slutade 0-0 och det bestående minnet är ett byte där Goren, Bellemare och Forsberg gjorde allt rätt, vad man ville och det är ett under att man inte lyckades göra mål. Timråspelarna stod som utplacerade trafikkoner och tittade på när AIKarna spelade hockey. Tyvärr fick man inte utdelning där.Tredje periodenInför tredje diskuterade vi på läktaren att detta kan sluta hur som helst. Men min polare som höll på Timrå hade känslan av att Timrå har för mycket att förlora och därför gav han sig fan på att det blir så.Och mycket riktigt. AIK får en utvisning med sig som varade i 4 sekunder. Goren tekade bak till Pikkarainen som lägger en lång diagonal passning över till Holloway som drar på direkt, in nära stolpen.SpelarkritikEgentligen tycker jag att de flesta spelarna gör en halvrisig match så jag går inte in på det negativa utan kommenterar bara de positiva spelarna.Jocke Eriksson var fantastisk och utan hans storspel så kunde mycket väl Timrå ha både kvitterat och vunnit matchen. Hade han gjort denna match förra veckan så hade han spelat i landslaget nästa vecka. Fantastisk match.Bert Robertsson:- Fantastiskt målvaktspel som räddade oss. Jocke var otroligt bra idag och utan hans fantastiska spel hade vi nog inte vunnit. Men samtidigt så har vi på nått sätt förtjänat segern. Flera lag vi har mött har det ju varit likadant mot, målvakterna gör supermatcher mot oss. Nu gjorde Jocke en supermatch.Tycker också att Melker Karlsson var riktigt bra idag, och sett över tre perioder så upplevde jag fjärdekedjan som lagets bästa. De lyckades ofta förlägga spelet i anfallszon  och även om det ibland blir lite väl mycket snurrande i hörnorna på den kedjan så förlägger dom åtminstone spelet i anfallszon. Det är mer än man kunde säga om övriga kedjor idag.Bert:- Melker spelade center idag och han är ju en kille som är duktig på att hålla puck och åka skridskor, överhuvudtaget så är det kul att se hur dom unga killarna går in och kör på. Petter går in och spelar hårt och säkert. Oskar Lindberg gör en bra match och hela fjärdekedjan var en av de bättre kedjorna sett över matchen.Självklart får vi inte heller glömma bort Holloway och Möller. Även om dom inte syntes så mycket under matchen så gör dom två mål och avgör tillställningen. Dom är här att göra mål och poäng. Härligt att se att dom sakta men säkert börjar leverera.Inför matchen skulle jag fokusera på tre punkter, nu blev det fyra.Försvarsspelet, det aggressiva försvarsspel som Skellefteå håller på att lära in kräver att man är aggressiv och går nära. Idag såg det bitvis bra ut men Timrå lyckades skapa rätt mycket lägen där spelare fick pucken mitt i slottet. Som tur var hade vi Jocke Eriksson i mål tillsammans med att vi mötte Timråspelare helt utan självförtroende. Summerat så är jag inte nöjd. Ska man spela ett bra försvarsspel får man inte ge Timrå så många lägen som dom fick, främst i tredje idag.Skogs:- När backen går på och sätter press så  ska tredje forward täcka upp i mitten, där missade vi lite idag. det är så jävla kul att var uppe och snurra hela tiden att forwards inte hinner med hem och täcka upp när en back kliver på och då blir det lite för fria lägen mitt i planen.Snabba uppspel. Jag upplever det som att ambitionen hos tränarteamet är att spela ett spel som inte riktigt alla backar behärskar. Att vända upp och snabbt släppa ifrån sig pucken till en spelare med fart för att sen med kontroll på pucken ta sig in i zonen. Jag upplever det som att Alavaara ofta får problem med detta, han vågar inte riktigt släppa pucken i förstaläget eftersom det ibland innebär att chansa lite och då kör han på rutin och det sätt som han alltid spelat. Dvs burskydd. Tycker att de unga killarna Styrman och Granberg gör det bra idag.Bert:- Det är ju en resa vi gör här, vi ska utbilda spelarna och det är helt klart något vi jobbar med att försöka vända upp och spela pucken snabbt, visst stämmer det inte hela tiden men emellanåt såg det rätt bra ut. Vi fick dessutom gå runt på lite folk idag, vilket förstås gör det svårare när man får spela med lite ovana spelare.Trafik på mål. Tycker det började bra, man drev på mål när det fanns lägen, men det kom av sig eftersom matchen led. Det blir rätt mycket snurrande i anfallszon emellanåt och då vill alla tre forwards vara med och snurra. Istället för att en tar position framför målvakten och man lägger upp den till back som får skjuta emellanåt så fortsätter man snurra i kanterna. Där tycker jag fortfarande det finns mycket att göra även om det glimtvis så ok ut. I PP däremot var det ingen alls som tog Wargens position från ifjol.Om köttmur i mittzon. Jag har upplevt det som att när ett lag bildar köttmur i mittzon så funkar inte AIKs uppspel och sätt att ta sig in i zon så bra utan man tvingas dumpa. Eftersom forwards då i sina åkmönster sikter på att man ska ha spelat sig in i zon när dumpen kommer står stilla blir man tvåa på pucken och lämnar över initiativet till motståndaren. Och mycket riktigt såg det bitvis ut så idag också. Timrå tvingas emellanåt grisa för att inte bli överkörda och då uppstod precis det problemet.
Bert:- Vi är ett spelande lag och vill inte dumpa. När lagen köttar ihop kring egen blå så har vi inte någon fullständig plan för hur vi ska hantera dumpningar eftersom det inte är så vi vill spela. Men det är helt klart något vi märkt på slutet och som vi måste börja adressera. Vi vill fortsätta vårt spel men bör titta på hur vi hanterar detta.
Sammanfattningsvis så var vi som helhet inte bättre än Timrå idag men Jocke Eriksson räddade oss tillsammans med Möller och Holloway som nu börjar leverera det dom är här för, mål. Det syns också att Skellefteå är ett bätte lag än Timrå när man spelar bra
Skogs:.- När det stämmer är vi ett bättre lag än Timrå, vi har en växel till att lägga i men idag stämde det inte så bra. Men det är lika jävla svårt med Timrå borta som HV eller Färjestad. det är en så otroligt jämn serie.