Knapp förlust i första Luleåmötet

Lördagen bjöd på säsongens första möte med Luleå i Coop Norrbotten Arena och dåda lagen kom till match med vinst i bagaget från premiären. NorthPower fanns på plats med ett hundratal tappra som åkt de 13 milen för att få titta på jumbotronen, starkt jobbat trots usla förutsättningar.Matchen inleddes ganska avvaktande och det märktes att hemmaspelarna var en aning övertaggade. Anton Hedman tar en idiotutvisning efter 2.47 när han åker på Målvakt Eriksson och Forsell behöver sen 13 sekunder  i PP innan han lyfter in en retur till 1-0,Lindberg och Holloway assisterade. Efter målet stramas  spelet upp och inget av lagen får några länge anfall utan det är ganska tillknäppt. Redan 7 minuter in i matchen syns ett tydligt mönster, AIK pressar på när de två första linorna är inne medan Luleå får mer press på AIK:s tredje- och fjärdelinor.Luleå kommer mer in i matchen in andra halvan av perioden via två utvisningar. Linus klasen lämnar matchen 17:08 efter en närkamp med Jocke Lindström. Rapporterna säger att Klasens frisyr tog skada samt att han fick svett på sig. Han togs omedelbart omhand av psykolog och bör klara sig igenom det hela utan bestående men. Inga ytterligare mål faller utan ledningen står sig till paus. Främst tack vare lysande box-playspel från AIK:s sida. I inledningen av period två träffas Petterström olyckligt av en tackling från Hedman och lämnar matchen. Kan vara en hjärnskakning men det var inget oschysst med tacklingen utan Petterström är inte riktigt med på att den kommer.Med undantag för några kontringar går första halvan av perioden är det Luleå som styr. 1-1 kommer också efter 11.22, i powerplay, av Hedman som kan slå in en lös puck framför mål. Rättvist i det läget. Två minuter senare verkar dock Luleå dra iväg på en sista-minuten. Tre utespelare står och tittar på när Johan Forsberg störtar fram och erövrar pucken av Johan Gustavsson bakom mål och vallar in den via Johan Franssons skridsko, alltmedan tre andra Luleåspelare tittar på. 1-2 på tavlan och det målet är kandidat till årets bjudning redan nu.Målet ger AIK ny energi och Luleå slutar spela, tre utvisningar på rad hinner man med innan pausen och AIK har långt och massivt tryck i anfallszon. Man är nära flera gånger men ingen puck sitter i nät och 1-2 står sig till tredje. I tredje periodens tredje minut får Luleå 2-2 något märkligt sedan Abbot slagit in pucken med klubban i huvudhöjd. Att han står i målgården och träffar Lindgren i ansiktet med klubban samtidigt tar dock domarna ingen notis om utan godkänner målet.Spelet i Perioden blir sen mer avvaktande med Luleå som något mer spelförande. AIK går hårt på topplinorna men skapar inget framåt. 3-2 Gör istället Luleå genom Jens Jakobs efter ett långt anfall, 14.24 på klockan. AIK kommer sen aldrig ikapp trots Intensivt coachande från Anders Forsbergs sida. Luleå vinner med 3-2 och det är väl inte så mycket att säga om det.Förlusten beror i mina ögon främst på att AIK inte utnyttjade lägena i framför allt slutet på andra, ett eller två mål där och man hade förmodligen vunnit. AIK orkar inte riktigt distansen ut pga att man har så många spelare borta. Toppspelarna fick massor med istid och orken tröt på slutet.En del har hyst farhågor över att Luleå får press på våra unga backar flera gånger under matchen. Svaret på det blir att även AIK får Luleå under press långa stunder. Båda lag har så pass vasst manskap att man klara av att skapa press mot egentligen vilket ES-lag som helst. AIK gav sig själv chansen att vinna men var för ineffektiva. Holloway mfl måste göra mer än ett mål på de chanser man skapar annars är det svårt att vinna.Matchen som helhet ger ingen anledning till panik. Laget har visat att man trots stort manfall kan spela jämnt även mot ett topplag på bortaplan. När laget blir fulltaligt kommer det här att bli en rolig säsong.// Zimmeredaktionen@northpower.nu