Jimmie Shelter, Yeah!-vle!

AIK vann måndagens bortamöte mot Brynäs med 3-2 efter två mål av matchens gigant och AIK:s kapten, Jimmie Ericsson. Den här rapporten innehåller fyra delar: matchrapport, spelarkritik, presskonferens och intervjuer.MATCHEN:Matchen börjar med att AIK sätter något som eventuellt kan liknas vid högsta fart direkt och tar också ledningen med 1-0 efter bara en dryg minuts spel. Det är Jimmie Ericsson som erövrar pucken i mittzon och sedan kan bryta in från kanten och sätta pucken högt. Något av ett klassmål tror jag att man kan kalla det utan att överdriva alltför mycket.Efter ett visst AIK-övertag de första bytena tuggar sig BIF snabbt in i matchen och sätter hård press på AIK:s något tafatta backar. Logiskt nog kvitterar de också när det har gått omkring fem minuter; Martin Johansson styr då in ett inspel från kanten av Jesper Ollas efter en spelvändning. Direkt efter målet slår Tomas Skogs en jätteindian som ger Johan Larsson ett friläge, men Hadelöv i AIK:s mål klarar.AIK fortsätter ha tydliga problem med uppspelen, såsom har varit fallet även i tidigare matcher. Nu är det kanske än mer markant då BIF checkar högt - AIK blir inte bara feltajmade i uppspelen, BIF vinner ganska ofta pucken.Det är dock AIK som tar ledningen och det i spel  5-mot-3. Den första utvisningen kommer efter att Jimmie försökt bryta sig fram i anfallszon, den andra kommer fem sekunder senare för puck out. AIK övertygar inte med två man mer i nästan två minuter. Bellemare spelar med Jimmie, Bud, Möller och Pikkarainen. Det tar en minut innan Bud får på ett hyfsat avslut. Varför tar inte Jimmie plats framför mål? är en fråga jag ställer mig under kraftspelets gång. När andraformationen kommer in smäller det dock till - ehuru inte efter någon större uppvisning i kraftspel. Oscar Lindberg söker Free Goren på bortre stolpen, men pucken tar på Brynäsbacken Lars Jonson som styr den in i eget mål.Brynäs skapar en del chanser, bland annat direkt efter målet efter en ny Skogsindian samt ett friläge för Daniel Widing, efter att Andreas Dackell hittat honom med ett tjusigt instick. Hadelöv är bra med alla gånger.AIK går till periodvila i ledning i en mer fartfylld förstaperiod än vad som brukar vara fallet mellan lagen.Matchbilden i den andra perioden påminner till stor del om den första. Lagen byter chanser med varandra, men utan att något av lagen visar upp något egentligt konstruktivt spel - båda har problem med att komma in i anfallszon under kontrollerade former. Eller för all del att ta sig ur sin egen. Den relativt höga farten håller emellertid i sig. AIK får ett powerplaymål bortdömt i slutet av perioden efter offside i målgården. Det var annars en bra kombination där Niclas Burström smög upp från sin backplats.AIK gör dock 3-1 i samma kraftspel fast i tredje perioden. Det är inget klassiskt PP-mål, men likväl ett mål av hög individuell klass. Bud Holloway transporterar pucken från egen zon, drar/tränger sig förbi tre Brynässpelare och kan frispela Jimmie Ericsson som drar Lill-Honken och lägger pucken i femte hålet.Efter målet avtar matchen något i intensitet, även om vissa ströchanser skapas. Brynäs kan emellertid reducera efter 8.36 genom ett snabbt anfall och så kallad klappklapphockey. Det var Mads Hansen som satte dit pucken assisterad av Martin Johansson och Jesper Ollas.I jakten på kvittering får sedan Daniel Widing två jättelägen. Det ena tillkommer efter en något otippad offensiv räd av Johan Alm där Brynäs kunde kontra; genom att finta bort Hannu Pikkarainen kunde Widing komma fri med Hadelöv, som höll tätt. Kanske var Hadelöv hjälpt av den slashing som backcheckande Oscar Möller tvingades dela ut på Widing och blev utvisad för. I det efterföljande kraftspelet får så Widing sitt andra jätteläge och kan sånär kvittera på ett direktskott från slottet.Brynäs tillbringar mycket tid i AIK:s zon utan att skapa särskilt många klara chanser i övrigt. Kring 18-minutersstrecket tar de timeout och plockat därefter Lill-Honken. De biter sig fast i AIK:s zon och pucken studsar än hit, än dit, men det blir ingen kvittering och AIK går segrande ur kvällens match. SPELARKRITIK:Matchens gigant var utan tvekan Jimmie Ericsson, som gjorde sin bästa match för säsongen. Två mål, fick med sig utvisningar, och hade sitt karakteristiska driv i åkningen igen.Förutom Jimmie glänste även Andreas Hadelöv med stabilt spel i målet - trots allt fick Brynäs en hel del klara chanser under matchen.Bland forwards visade många kedjor gott gry. Möller-kedjan var piggare än på länge och skapade en hel del, Buds framspelning till 3-1 var också läcker. Jimmie - Force Hell - Goren gjorde ett gediget dagsverke och var kanske formationen som fick längst anfall. Bellemares kedja utmärkte sig inte offensivt, men de sliter som djur och både Söderberg och Pite-Foppa åker sjukt mycket skridskor. Fjärdekedjan anonym och med vad jag upplevde som begränsat med speltid (nej jag tänker inte kolla upp det).Sämre var det med backarna, som understundom hade väldiga problem. Med Edström och Styrman borta är det en försvagning av bredden. Rutinerade backar som Pikkarainen och Skogs måste då spela betydligt bättre än de gjorde i dag. Pikkarainen såg allmänt disträ ut och Skogs hade faktiskt en riktigt usel kväll. Vi behöver inte hänga upp oss på det, Skogs har gjort en jättebra start på säsongen i stort och jag hoppas han återvänder till den formen snarast.Positivt på backsidan är Fredrik Lindgren och Niclas Burström, som är de klart lysande stjärnorna. PRESSKONFERENS:Anders Forsberg:- Riktigt nöjd med första och andra perioden och hur vi kommer upp i tredje perioden. Dock vet jag inte om det är vi som sänker tempot eller Brynäs som lyckas höja det efter det att vi gjort 3-1. På det stora hela jättenöjd. Vi sa att vi skulle försöka bryta en trend, vi hade inte vunnit här på ett bra tag, så det kändes jätteskönt. Vill plussa för att det är kul att spela i dag, inte två lag som backade hem utan kul för publiken och det uppskattar i alla fall jag. Brynäs tränare Tommy Jonsson var inte alls nöjd med matchen:- Jag tycker Skellefteå vinner rättvist, första perioden, inledningen, är väldigt blek från vår sida, jag vet inte varför, men vi är inte där. Andra perioden visar vi ett annat hjärta men tappar kanske strukturen i spelet. I tredje rycker vi upp oss lite, men naturligtvis är jag inte nöjd med vår prestation. Enskilda spelare, som fjärdekedjan, gör det bra, men det räcker inte. INTERVJUERAnders ForsbergHur mår du egentligen nu?- Jo, jag mår bättre, jag har repat mig väldigt mycket, kunde inte gå för ett tag sedan.Ovanligt bra fart i dag för att vara en bortamatch i Gävle?- Ja, men Brynäs är ett lag som bjuder upp och försöker spela bra hockey. Sen hade vi bestämt oss efter förra matchen att nu jäklar går vi ut och kör ordentligt.Jag tycker att kedjan med Möller med flera visade en del bra intentioner i dag.- Ja, det var ett stort steg uppåt. Ett sparkapital. Ett stort steg jämfört med föregående matcher.Du har inga planer på att kasta om där?- Det kan bli omkastningar, vi får se. Det är ett bra lag, bra spelare, då kan man byta lite. Petter Granberg:Vad tycker du om matchen i dag?- Jämn och tät match, roligt att Jimmie klev upp.Kändes som att de checkade ganska hårt på er backar?- Ja absolut, det gäller att vi spelar snabbare och enklare förstapass.Vad säger du om din egen säsongsinledning, du har ju hoppat runt en del?- Jag har spelat lite överallt känns det som, men det är upp och ner. Den här matchen var väl inget vidare, men det blir bättre förhoppningsvis. Bellemare:Vad säger du om matchen?- Jag tycker vi gjorde en riktigt bra bortamatch. Vi slarvar då och då, men det är en svår bortamatch, vi tar tre poäng och det är vad som är viktigt.Din egen insats?- Jag är inte riktigt nöjd med min insats, men min femma spelar bra. Mina ytterforwards spelar stenhårt.Din säsongsinledning annars då, och att spela center, många tycker ju att du varit, ja… en gigant.- Det har gått bättre än jag trodde, det är en stor skillnad mellan att vara ytterforward och center, jag tänkte först att jag inte skulle klara spela på den här nivån som center, men det känns som jag kan hjälpa backarna mer och det gillar jag. Det känns ganska bra faktiskt.Du är ju van att spela med Johan Forsberg sedan tidigare också.- Ja precis. Jag är center nu, men om man kollar på matcherna så finns det ingen riktig center. Både Foppa och Antos  är de som jobbar om de hamnar längst ner. Som tre ytterforwards som jobbar tillsammans och stenhårt - det är det som är vår väg.C YA DON'T WANNA BE YA!!!/ HankFortsätt gärna diskutera matchen här: http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=220&start=90