Inför HV71 – Skellefteå AIK

Skadeläge:
HV71:
Ledin (långtidsskada, knä)
Louma (långtidsskada, hälsena)
Petersson (ljumskar)
Samtliga tre har varit frånvarande, men det pratas om att vissa kan göra comeback inom en snar framtid. Detta är dock högst osäkert.
.
AIK:
Skadefritt.
.
Hett:
HV71:
• Thörnberg-Voutilainen. Duon har sett till att placera sig i poängprotokollet i samtliga matcher förutom senast mot Timrå. Det är alltid farligt (inte bara målmässigt i Thörnbergs fall) när dessa herrar, exemplariskt kompletterade av Elitseriens bästa spelare Johan Davidsson, får pucken. Trion har mäktat med 21 poäng (10+11) tillsammans under de 6 inledande matcherna.
.
AIK:
• Förstakedjan. Trots att de inte är helt och hållet samspelta har de ändå producerat. Även vår förstakedja har producerat 21 poäng (10+11). Lehtonen leder skytteligan i ES tillsammans med Pärssinen och Thörnberg, samtliga tre spelare med fem fullträffar.
• Tredjekedjan. Genom samtliga matcher vår stabilaste enhet, både framåt och bakåt! Elitseriens bästa tredjekedja?
.
Kallt:
HV71:
• Tabellplaceringen. Regerande svenska mästarna har bara lyckats skrapa ihop 6 poäng och en niondeplats hittills. Lite väl tidigt att börja prata om baksmälla kanske, men någon succéinledning har de i vart fall inte gjort. Dessutom blev laget nollat av Timrå i sin egen hemmaborg senast.
.
AIK:
• Powerplay. Även om det finns bättre tendenser i PP-spelet ibland, så kan man inte sticka under stol med att det fortfarande är riktigt dåligt. 11,54 (för närvarande en 8:e plats i PP-ligan) är för dåligt för ett topplag!
• Boxplay. En av fjolårets största styrkor känns som bortblåst på isen. Detta trots att det i huvudsak är samma spelare på isen. Tappet beror knappast enbart på spelarförlusterna av Marttinen och Norgren, även om det kanske förklarar en del av det. 77,27 % (näst sämst av alla ES-lag) i spelformen är liksom PP-spelet icke godkänt! Är det nya spelsystemet som sätter griller i huvudet på spelarna?
.
Matchsnack:
HV har, precis som tidigare säsonger en otrolig bredd i sitt lag. För i ärlighetens namn, vilket annat lag kan sätta en spelare som Fredrik Bremberg utanför de två förstakedjorna? Snabbskrinnande Teemu Laine klev nämligen in i handlingarna genom att ta över hans plats i andrakedjan sedan omgång fem. Jönköpingslaget har inlett säsongen lite knackigt och har fortfarande inte tagit en vinst under ordinarie matchtid. Det har hittills blivit tre övertidsvinster (varav en efter straffar) och tre förluster. Larsson är den som har fått stå alla sex matcher hittills, detta med en räddningsprocent på 90,20, vilket resulterar en tiondeplats i målvaktsligan för hans del.
.
Skellefteå AIK har efter två riktigt tråkiga förluster inledningsvis fått upp ångan och sett till att påbörja en poängmässigt stabil, om än spelmässigt medelmåttig trend i och med 11 av de senaste 12 poängen bärgade. Efter ett par svaga ingripanden i premiärmatchen har Hadelöv spottat upp sig till den stabila nivå han höll under stora delar av fjolårssäsongen. Han ligger för närvarande på 91,30 %. Jocke Eriksson har på det stora hela varit godkänd i sina två matcher, men har gett ett lite blekt intryck. Jocke har för närvarande svaga 86,44 i räddningsprocent.
.
Mötena lagen emellan brukar alltid bli heta tillställningar, både fysiskt och känslomässigt. AIK har hyfsat bra statistik mot Jönköpingslaget, med 4 segrar och 6 förluster den senaste säsongen (slutspelet inräknat). På det stora hela borgar det för en intressant match för både spelarna och publiken, en match som faktiskt kan sluta i princip hur som helst!
.
Tankar inför matchen:
• Kan AIKs förstakedja matcha HVs dito?
• Håller Lindström-Warg-Lehtonens svit med mål i varje match hittills?
• Lyckas AIK fixa till sitt hittills rätt risiga BP mot seriens kanske bästa PP, även om de börjat säsongen svagt med HV-mått mätt?
• Vem vinner målvaktsmatchen? Stabile Larsson eller rutinerade Hadelöv (alt. talangfulle Eriksson). Mina pengar sätter jag på att Hadelöv står i alla fall.
• AIKs backar har börjat säsongen klent i egen zon. Visserligen har det offensiva spelet sett bättre ut än i fjol, men felpassningsprocenten och indian-antalet är på tok för höga för att jag ska vara nöjd i alla fall.
.