HV skulle korsfästas, men återuppstod

Inför match var känslan god, åtminstone för mig. Inte blev det sämre när jag på hockeybussen till arenan kom i diskussion med två HV-fans, som båda två kände att kvällens drabbning skulle kunna bli mycket jobbig för Jönköpingslaget. När dessutom nyheten att Rundblad fanns med i truppen och således bara Larsson saknas, medan HV har skador på flertalet tongivande spelare kändes förutsättningarna för att vinna mycket goda. Under första perioden visar också AIK att man är ett lag som ska slåss om både serieseger och SM-guld. AIK skapar mängder med chanser, och med normalt flyt och normal utdelning hade det varit minst två-tre måls ledning i första periodpausen. När dessutom HV har powerplay, men det är AIK som fortsätter att skapa lägen även i numerära underlägen. Dessutom ytterst nära att peta in en puck bakom Larsson. Närmast var Lundberg, men eftersom han begåvats med högst medelmåttiga sniper-egenskaper kan den för kvällen utmärkte Larsson freda sitt mål. Första målet faller istället i power play för AIK, och då genom ett patenterat samarbete mellan Rundblad och Lehtonen, och givetvis med Wargs bastanta hockeyrumpa i ansiktet på Larsson. Här spänner Lehtonen fast korset på ryggen på Jönköpingsklubben och skickar dem att påbörja vandringen upp mot Golgata.Majesky kliver avNär Majesky åker på en rejäl smäll av Per Ledin och blir liggande på isen i början av andra perioden tror vi nog allihop bå bortaläktaren att AIK ska få spela med en man mer ett bra tag. Smällen tar rakt på hakspetsen och Majesky tvingas utgå från matchen. Majesky skickas iväg på kontroll, och Anders Forsberg har inte koll på prognosen när jag får tag på honom efter matchen. Forsberg säger också att han förväntade sig nästan ett 5-minuters PP efter det, och låter lite besviken över att det bara blir 2+10.Resultatet av smällen är dock alldeles uppenbart – HV behöver inte tre dagar för att uppstå, de behövde en periodpaus och en armbågstackling! Efter att ha klarat av Ledins två minuter i ”snickerboa” började HVs målkalas, medan AIK ser förvirrade ut i försvaret. 2-1 kommer genom Thörnberg som kyligt drar bort Hadelöv, 3-1 sätter Bremberg på friläge och 4-1 nitar Thörnberg in på retur när han får stå alldeles för ensam framför målet. Tre blytunga mål inom loppet av fem minuter.Lagkaptenen visar vägenDet resulterar också i en time-out för AIK, som i viss mån väcker laget. Här kliver då förstakedjan med Warg i spetsen fram. Warg pekar med hela handen och stänker in 4-2 med ett slagskott (som domaren ringer på av någon märklig anledning?). Sedan är det Jockes tur att visa upp färdigheterna när han frispelas av Lehtonen. Lindström fick ett friläge i första, men blev störd i skottögonblicket och missade, men nu när han är helt sopren gör han inget misstag utan skickar upp Larsson på läktaren och lägger in 4-3. Mycket viktigt psykologiskt mål, och känslan är att det är match igen inför tredje perioden.Förödande utvisningarMed 20 sekunder kvar av andra åker Söderström ut för holding, och när sedan Bellemare plockas ut för tripping efter 1.01 i tredje så går det tungt. Bjuder man HV71 på ett lillfinger så tar de handen, armen och halva benet också. 39 sekunder i 5-mot-3 mot ett effektivt HV kan nästan bara gå på ett sätt – i det här fallet är det Hietanen som pangar in 5-3 från blålinjen. Just Hietanen är det också som slänger in 6-3 efter en tilltrasslad situation vid AIK-målet. AIK kan reducera till 6-4 genom Bellemare i box-play, men AIK kommer inte närmare tre poäng än så, och HV får fira LGHG-uppehållet som serieledare, men första matchen därefter, då jävlar är det pay-back-time!Individuell kritikHadelöv – gör definitivt ingen stormatch i målet, men har inte så jättemycket hjälp av utespelarna heller.Koistinen – som en god vän till mig sa: ”Jag börjar fundera om han bara varit på gränsen till NHL via NHL09 till Xbox och en VM-plats via något managerspel.”, känns som en bra sammanfattning av honom. Inne på fyra av HVs mål, bara PP-målet för AIK, -4 alltså.Rundblad – såg stundtals lite hämmad ut av sitt knä, men spelar ändå 29.17 minuter, drygt 7 minuter mer än närmsta AIKare. Var liksom Koistinen inne på fyra baklängesmål, men skillnaden är att Rundblad var inne på alla mål framåt förutom Lindströms friläge.Förstakedjan – stabila offensivt, men måste få hjälp från fler kedjor att producera mål. Gör ett mål och ett assist vardera idag.Lindgren/Burström – Äckligt bra bakåt. Enda spelarna förutom Lindberg, Wallmark (spelade inte) och Matte Lindström (3.30 speltid) som inte var inne på något baklängesmål. Skapar även en del framåt. Telefonintervju med Forsberg efter matchen (HV är tyvärr mycket restriktiva med att tillåta ”amatörjournalister” till borta-omklädningsrummet)Vad har du för tankar om matchen?Eftersom det är så tätt inpå är det jäkligt mycket negativt just nu. När jag går igenom matchen i efterhand kommer det säkert att vara mycket som är bra också, men nu är det riktigt jobbigt. Vi är riktigt sura på oss själva just nu, och jag tycker att vi bjuder HV på matchen. Vi bjuder på mål som vi inte ska bjuda på, plus att vi ska göra några fler själva. Jag tycker att det är lite klantigt av oss att HV kan vinna matchen. Vi är sura på oss själva att vi släpper matchen och bjuder på spelvändningar. Vi kommer ut heta inför tredje, men bjuder på ett fem-mot-tre-läge som de utnyttjar. HV kan man inte bjuda på sånt.Hur gick det med Majesky?Jag vet inte riktigt just nu. Han åkte iväg på kontroll, men tacklingen tog olyckligt, särskilt eftersom Ledin kom som andreman in i situationen. Armbågen tog på hakspetsen, och det är en ful sak som Ledin kommer lindrigt undan med.Hur gick resonemanget när du och Klockare tar ut 14 forwards och 6 backar, istället för 13+7?Jag skulle vilja säga att vi kan egentligen spela på fyra backar, och det är inte där det fallerar. Det är dessutom en tuff match för juniorer att gå in och vara bärande spelare. Matte vill vi definitivt ha med, eftersom han har sådana kvalitéer som vi vill ha i laget. Dessutom vill vi visa upp de spelare underifrån som vi tror på. I den här matchen är det mycket utvisningar och krångel i slutändan. Det där med sju backar är mest en svensk kulturgrej. I NHL är det fem backar och en sjätte som kör avlastning.Vad kommer ni att träna på under uppehållet?Det vi kommer att köra är sådant som vi håller på med hela tiden. Mycket för oss är att jobba på grunddetaljer, så som försvarsspelet och att inte ge bort lägen. Powerplay och boxplay blir det nog inte så mycket, eftersom många av de spelarna som normalt spelar där borta.Rundblad utgick med skada senast, har han känningar av det fortfarande, och kommer han att åka iväg på landslagsuppdraget?Nja, han ville spela själv, och jag har inga indikationer på annat än att Rundblad åker iväg på landslagsuppdraget.När ni mötte HV på hemmaplan i november lovade du att skaffa en användare på NP-forumet, så du kunde släppa lite information direkt till oss fans, hur går det med det?Ja just det, det har jag inte gjort än, men jag ska fixa det. Det känns som att det är lite tidsbrist och annat som har gjort att jag inte fixat det än. Men jag ska lösa det snart. /Markman