En trist, slarvig historia

AIK får fortsätta att vänta på säsongens första hemmaseger. Det blev förlust mot HV 71 i en märklig match där bortalaget var lite bättre i det mesta, utom skottstatistiken. Den vann nämligen AIK med förkrossande 38-19, men det delas som bekant inte ut några poäng för sådana segrar. Bristen på noggrannhet straffade sig för AIK ikväll.Efter hemmapremiären mot Timrå för en dryg vecka sedan var kritiken mot AIK:s spel på sina håll tuff. Timrå tilläts ta allt för mycket plats och inför kvällens möte med HV 71 var förhoppningen att se ett hungrigare AIK komma ut, med ambitionen att ta tag i taktpinnen direkt.Det gjorde man också – i knappa tre minuter. Efter ett mindre lyckat byte kunde Jason Krog trampa in mot mål och mycket säkert placera pucken i plockhandskrysset. 0-1 direkt alltså och en mentalt krävande uppförsbacke väntade.Ett numerärt överläge dryga halvminuten senare skulle möjligen kunna återställa ordningen, men det kom av sig efter en onödig interferenceutvisning på Jimmie Ericsson framför motståndarmålet kort därefter. Och inte blev det bättre av att Erik Forssell tvingades utgå en bit in i perioden. "Forre" täckte ett skott med foten, som svällde upp. Christian Söderström, 13:e forward för dagen, ersatte resten av matchen.Det där riktiga inledande draget, som vi är så bortskämda med i Skellefteå Kraft Arena, kom på grund av målet av sig en aning. HV 71 visade tydligt att man inte tänkte tillåta Skellefteå att transportera pucken utan motstånd, och en ettrig forechecking såg ut att överraska hemmalaget. Matchen igenom hade AIK stora bekymmer att starta sitt anfallsspel.Knappa kvarten in i första perioden fick Per Ledin vila sig i två minuter efter en interference på Oscar Lindberg. Det efterföljande powerplayet var dock bedrövligt och när AIK för första gången lyckats etablera spel i HV71:s zon återstod bara 25 sekunder av utvisningen. Ingen utdelning följde och några fler mål fick vi inte se i första perioden. Skotten vanns med 11-5 men många av dessa utgjorde inga riktigt heta målchanser.Fortsatt ineffektivt powerplayAndra perioden inleddes med 1.55 i powerplay men tyvärr fortsatte slarvet. HV 71 checkade intensivt och förtjänstfullt och AIK lyckades endast få iväg ett par puckar mot Daniel Larsson i HV-målet. Utvisade Mats Trygg hann knappt mer än in på banan förrän Jesse Joensuu övertog hans plats i utvisningsbåset efter en tripping på Tomas Skogs. Men vid det här laget kan ni melodin – slarvigt och trögt powerplay, få skott och ett enkelt byte för ett hungrigt HV 71.Johan Alm hade för dagen övertagit skadade Fredrik Styrmans roll, och Alm hade ingen lyckad kväll. Han fick problem med HV71:s tempo och trycktes flera gånger fast i egen zon med missade uppspel som följd. Mitt i andra perioden drog han på sig en utvisning för boarding. Utan att imponera i powerplay lyckades HV ändå sätta 0-2.Och 0-2-målet var på något sätt symptomatiskt – i det här läget hade bortalaget inte ens fått iväg tio skott på mål men till skillnad från AIK var man skoningslöst effektiva. HV 71 tilläts att enkelt ta in pucken i zon, och efter en perfekt passning från Jesse Joensuu kunde Jason Krog, helt fri i slottet, enkelt stänkta upp pucken i nättaket bakom en chanslös Joacim Eriksson.Alm ska dock inte ensam lastas för AIK:s problem ikväll – av backarna var det bara Niclas Burström och Fredrik Lindgren som kom upp i hyfsad nivå.Bättre tredje – men inte tillräckligtJag ska inte trötta ut er med en upprepning av ovanstående referat. Första halvan av tredje perioden utgjorde nämligen ingen skillnad mot föregående 40 minuter. AIK ägde pucken men HV71 slog enkelt ifrån sig, checkade högt och ställde gång på gång våra backar i svårlösta situationer.Något av en vändning kom efter 12.10, då Oscar Lindberg på en retur slog pucken klockrent i stolpen i ett läge där Daniel Larsson var helt överspelad. Efter ramträffen fick Skellefteå äntligen det som så populärt brukas kallas ”momentum”. Drivet i spelet var bättre, uppoffringarna större och tempot högre.Reduceringen skulle också komma, men inte förrän i matchminut 58. Efter ett fint förarbete av Lee Goren som bröt sig in från högerkanten, kunde Fredrik Lindgren sopa in pucken. Jimmie Ericsson noterades också för en assist i röran framför målet. Joacim Eriksson lämnade sedan kassen inför en offensiv tekning för AIK:s del, men nytt slarv i anfallszon gjorde att Oscar Sundh kunde lägga in 1-3 i öppen bur. När sedan Johan Forsberg kort senare åkte ut för en hårt dömd highsticking gick ridån ner, och HV71 kunde enkelt spela av de återstående 82 sekunderna.Statistik ljuger aldrig?Skottstatistiken vanns med enorma 38-19 men siffrorna speglar inte riktigt matchbilden. Påfallande många av hemmalagets avslut var relativt enkla byten för HV-försvaret, som endera styrde undan puckarna eller beredde fritt synfält för sin utmärkte keeper Daniel Larsson. De riktigt heta chanserna var få, men det är inte utan att man undrar om matchen fått en annan utveckling om Oscar Lindbergs stolpträff istället hittat nätmaskorna. HV71:s tränare Fredrik Olausson var nöjd efter matchen:-Vi gör en mycket bra insats idag. Boxplayet fungerade perfekt och våra killar stod emot strålande när Skellefteå i perioder hittade momentum. Vi visste på förhand att Skellefteå borta är en riktigt tuff match och de var bra. Vi får tacka Daniel Larsson som tog det mesta ikväll.Anders Forsberg kunde trots resultatet se vissa ljusglimtar:-Matchen i helhet var bra. Vi börjar sådär och HV:s första mål gör att vi kanske kommer av oss lite. Vi får ändå många puckar på mål men vi måste in framför mål på ett mycket bättre sätt.Powerplayet såg inte bra ut idag?-Det håller jag med om. Vi låter HV slå bort pucken alldeles för lätt. Emellanåt spelar vi till oss några riktigt bra lägen men då gör vi ingenting av dem. Det är för dåligt.Från sidan ser det ut som att det är backsidan och uppspelen som är problemet.-Jag tror mer att det är en träningssak faktiskt. Alla spelare är inte vana vid det här höga tempot som vi ska spela i men vi ska träna mycket på powerplay framöver.Har du några planer på att ändra powerplayformationer?-Nej, de vi har är grymt bra, det är de som ska göra mål. Vi behöver inte ändra på något där.Erik Forssell utgick tidigt, hur är det med honom?-Han fick ett skott på foten och den svällde upp så pass mycket att han inte kunde fortsätta. Jag vet inte mer än så.I omklädningsrummet var det förstås inga första muntra miner. Vi fick ändå en pratstund med Tomas Skogs och Pierre-Edouard Bellemare.Först Skogs:-Vi gör ingen bra match, de checkade hårt på oss och vi kom inte upp i nivå. Man är aldrig nöjd efter en förlust. Det här var min sämsta match i Skellefteå.Bellemare kämpade och slet, sin vana trogen.Är du nöjd med din insats?-Det kan jag inte vara när vi förlorar. Jag tycker vi kom ut bättre än mot Timrå men deras mål kom som en kalldusch. Vi blir lite passiva och måste ta mer kommando över matchen.Du åkte på en tiominutare för abuse i slutet av matchen, vad hände?-Jag tyckte utvisningen på Foppa (Johan Forsberg, red:s anm) var hårt dömd, och det sa jag till domarna.På lördag väntar en ny hemmamatch. Serieledande Frölunda kommer på besök och de blir en hård nöt att knäcka. Göteborgarna har fantastiska 15-3 i målskillnad efter sex spelade matcher och är ännu utan förlust under ordinarie tid. Det krävs att nära nog samtliga AIK-spelare höjer sig ett snäpp för att vi ska få se säsongens första hemmaseger på lördag.I och med kvällens förlust parkerar Skellefteå AIK på en sjunde plats i serien, på samma poäng som Luleå men med ett måls bättre målskillnad. En tröst i mörkret.  Officiell Game ReportOfficiell Shots & Face Off ReportOfficiell Player ReportDiskutera gärna vidare här: http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=191 /Trolletredaktionen@northpower.nu