En bra början räcker inte

Första periodenMatchen inleds med bra fart från AIK, och det LHC känns stressade av den höga pressen från de svart-gula hjältarna. LHC slänger bort pucken i egen zon flertalet gånger och lämnar dessutom hyfsat gott om yta i slottet. Det utnyttjas också av hemmalaget när Forssell fångar upp en slarvigt slagen puck från Lee Goren bakom målet och serverar Möller ett läge som en sådan målskytt bara dreglar över. Engstrand hinner inte reagera och tvingas således kapitulera då Möller trycker till direkt och ”the goose egg” spräcks innan fyra minuter passerat i matchen. Klart AIKs period, även om LHC skapar en del farliga lägen också, så det är inga jättemarginaler vi talar om heller. Markus Svensson har börjat bra i hemmamålet och räddat de farliga lägen som Östgötarna skapat.Andra periodenÄven i andra peridoen kommer det mål tidigt. Detta genom skott av Lindström i PP som träffar en LHC-spelare och studsar konstigt för Engstrand, och vi har 2-0 på tavlan. AIK städar generellt sett väldigt bra framför egen målvakt och ser till att Svensson har fri sikt för det mesta. Linköping å sin sida kommer in i matchen ju längre tiden går, och andra perioden är jämnare än den första. I slutskedet av perioden är det dock AIK som ligger på för mer, och LHC svarar på pressen med att slå icing.Tredje periodenSedan grundserien är tredje perioden LHCs favorit, åtminstone om man ska se till statistiken. 23 vunna tredjeperioder mot 20 mellanakter och 17 förstaperioder. Det är också i slutakten som LHC förmår göra flest mål, vilket också blir resultatet i kvällens drabbning. Reduceringen till 2-1 kommer genom en snabb spelvändning, ett pass över centrallinjen till en framrusande Zackrisson som drar till direkt. Svensson är inte tillräckligt snabb i sidledsförflyttningen och målet är ett faktum. Även det kommer tidigt i perioden, så alldeles uppenbart ett återkommande tema i semifinal 1.I samband med tredje periodens powerbreak åker LHC-kaptenen Johansson ut på en holding. Något som visar sig ödesdigert för AIK. LHCs kvittering kommer efter en situation som kommer att bli (och redan är) omdiskuterad. Rahimi dumpar puck i boxplay, Holloway ska ta ner den vid egna blå, men störs av Figren, som därefter hämtar pucken i sarghörnet och frispelar Sebastian Karlsson i slottet. Pucken sitter i nättaket bakom en chanslös Svensson. Mer än så tänker jag inte kommentera situationen, utan överlåter till var och en att göra sin bedömning av läget. Möller är sedan brutalt nära att avgöra matchen med ett ribbskott i periodens sista minut, men ödet ville annorlunda idag.FörlängningEn period som vi alla hoppades kunna undvika, både med tanke på att LHC hade börjat ta över matchen mer och mer och att ett hemmaavgörande på ordinarie tid hade varit det optimala. Dock visade ju resultattavlan på oavgjort vid full tid, och hur annars ska det avgöras. Mer så än tidigare i matchen var det Linköping som kom ut starkast. Om än AIK har flera chanser att avgöra, bland annat genom den för kvällen stekhete Möller och även Jocke Lindström, men till slut är det en slarvig puckmottagning/passning från Skogs som ser till att LHC kan sätta pucken i nät bakom Svensson genom Lindhagen. Tro dock inte för ett ögonblick att någon i AIK är nöjd med det, utan räkna istället med ett ordentligt revanschsuget lag som åker ner till Östgötaslätten på lördag!Spelarkommentarer kommer senare genom Addebeck. /Markmanredaktionen@northpower.nu