Det var visst match ikväll också ...

Derbyt mot Luleå kom lite i skymundan denna kväll. Allt, precis allt, som folk pratade om i Skellefteå Kraft Arena var om Jocke Lindström kommer hem.Det gör han – läs mer genom att klicka här – men den här texten ska försöka fokusera på kvällens match. Förlust med 2-3 efter straffar blev resultatet, men undertecknad är inte särskilt orolig trots det. AIK kom till matchen ikväll som favoriter efter urladdningen mot Linköping senast, och började också piggt. Matchens första tio minuter tillhörde AIK till fullo, bland annat hade Christian Söderström ett skott på mål som såg ut att vara över linjen. Efter videogranskning – är någon överraskad? – gjorde domarna dock wash-out och 0-0 stod kvar på tavlan.Även om målen uteblev så såg tempot och passningarna betydligt bättre ut än tidigare i år. Luleå å sin sida visade upp ett mycket oroligt spel och försökte som vanligt mest att dra ner tempot i matchen.Efter powerbreaket såg dock AIK långsammare ut, perioden spelades av utan mål trots några heta lägen – Oscar Möllers jättechans efter dryga 15 minuter var den bästa – men helt orättvist var inte 0-0 ändå. Skotten 6-8 speglade inte riktigt spelövertaget, men väl antalet chanser. Periodens med marginal snyggaste prestation var annars Bud Holloways klubbpassning (!) till Oscar Möller. Möller tappade klubban i anfallszon och Bud flippade helt sonika upp den rakt i händerna på Möller, som kunde spela vidare som om ingenting hänt. Holloway har skills, helt klart! Andra perioden började trevligare. Melker ”Kamikaze” Karlsson har kanske mer än någon annan förtjänat att spräcka målnollan i år och nu satte han äntligen dit den. På styrning från Martin Lundbergs skottpassning hamnade pucken i nättaket och Melker stod för ett riktig Fredrik Warg-hopp in i plexit, så glad blev han.Och det skulle komma mer. Luleå drog på sig en avvaktande utvisning och Jimmie Ericsson placerade sig bakom Johan Gustafsson, serverade kompisen Christian Söderström ett perfekt läge som Chrippe sopade in utan bekymmer. Skönt för Chrippe som fram till dess missat flera topp- och halvchanser.2-0 var ett faktum och Luleå såg ut att rasa. Norrbottningarna fick dock ett psykologiskt viktigt mål direkt efter, när Elias Fälth kunde dundra in 2-1 på ett slagskott. Det gav energi och med bara 23 sekunder kvar av perioden kom kvitteringen – i ett läge där snart sagt hela arenan väntade sig en utvisning för ”Too many players on ice”. Och inte ens Luleås tränare Thomas ”Bulan” Berglund sade emot:-Nä, det såg lite tveksamt ut, det där bytet. Det brukar bero på att spelaren som är på väg in får pucken direkt, innan utespelaren har hunnit av. Och då ska ju domarna ta en utvisning också, så är det. Över en hel säsong tycker jag ändå att det brukar jämna ut sig, sade ”Bulan”.Anders Forsberg sköt in sin syn:-Jag fick för mig att det var lite väl många Luleåspelare på banan så jag ville höra domarnas syn på saken. Men de hade inte sett något och då är det inte mycket att göra, man är ju hyfsat partisk i de där lägena också. Jag håller för övrigt med om att det brukar jämna ut sig, sa Forsberg. Tredje perioden blev en uppvisning i destruktivt spel från bortalagets håll. Långa perioder såg man inte ens ut att vilja anfalla, utan vände om, tog burskydd och lät klockan gå. Hur många icing, slagskottspassningar från eget mål och sarg-ut Luleå slog tappade undertecknad räkningen på.AIK var det klart bättre laget men mötte gång på gång en köttmur bestående av fem varulvströjor. Matchen gick till förlängning som också dominerades av AIK, men avgörandet kom först efter straffar.Tolv stycken krävdes det, och det var bara Toni Koivisto som lyckades göra mål. Bonuspoängen därmed norrut. Båda lagens tränare fick på presskonferensen frågan om de tyckte att straffar var ett rättvist sätt att avgöra matcherna. ”Bulan”:-Vi ligger rejält minus i förlängningarna i år men jag tycker ändå att det är bra för publiken att ett lag får vinna. Idag var Skellefteå det lite bättre laget även om vi hade en del spelövertag i perioder. Vi får vara väldigt nöjda med två poäng.Forsberg höll med om straffarna:-Jag tror inte det skulle bli bättre av att ha oavgjorda matcher i serien, de flesta vill nog ha ett segrande lag. Man blir grinig när man förlorar på straffar men det är inte straffarnas fel i sig, tyckte Anders.Matchen som helhet, vad tyckte du?-Underhållande, det var egentligen bara deras 2-1-mål som jag blev lite sur över. Det kom i första bytet efter att vi gjort 2-0 och det ska vi inte behöva släppa. Lee Goren var inte direkt upprymd efter matchen, men såg ändå vissa ljusglimtar.-Vi ska inte behöva släppa 2-0, vi har matchen i det läget. Men jag tycker att vi spelade ganska bra idag. Det är ett annorlunda lag att möta, de försöker ha fem killar på pucken hela tiden så det gäller att försöka spela ut dem med fart. Trots att vi inte vann matchen så tycker jag vi lyckades rätt så bra med det.Är det frustrerande att möta ett sådant lag?-Ja, visst är det det. Visserligen vet vi att de spelar så här men det är inte lätt.Du såg ut att stå väldigt bra till i samband med Chrippes bortdömda mål i första perioden. Uppfattade du om pucken var inne?-Den var inne, jag är helt säker på det. Jag stod perfekt till och deras målvakt har pucken i handsken, och hela handsken i målet. Är det inte mål då? frågade Goren sig. Rasmus Edström hade mycket speltid denna kväll och fick även förtroendet att lägga en straff, som han dock missade.Var du inställd på att spela så här mycket?-Jadå, alla vill ju spela och det har funkat bra för mig på slutet. Det är bara kul att få förtroendet att spela.-Sen är det synd att vi inte vinner en sån här kväll, vi hade matchen men de fick något slumpmål och kom ikapp.Hade du någon uppfattning om de var sex man på isen vid kvitteringen?-Nej, de var sju man på isen. Det ska vara utvisning direkt på det där men istället gör de mål. Det är tungt.Luleå såg inte ut att vilja anfalla alls mot slutet, utan verkade nöjda med oavgjort?-Ja, och de ska de vara också, jag tycker vi ägde både egen zon och anfallszon och i förlängningen var det bara vi som försökte göra mål.Berätta om din straff.-Jag fick frågan av Anders om jag ville lägga den. Det har funkat bra på träningarna och jag försökte lägga den högt. Det ville sig inte idag men jag lägger gärna fler, jag gillar straffar, säger Edström. På individuell nivå var det inga direkta bottennapp denna kväll. Fjärdelinan med Melker – Martin – Oscar fick äntligen utdelning och de gnuggade på bättre än någonsin. Monarkkedjan har nog lagets bästa puckbehandling men känns efter 26 omgångar fortfarande inte helt ihopspelade. Istället är det individuella prestationer som leder till chanser för dem. Trillar allting på plats där så finns det en stor potential där.Anders Söderberg gjorde en ruskigt stark insats och hans fart sätter verkligen griller i huvudet på ett bromsgäng som Luleå. Jocke Eriksson var stabil i målet utan att göra sin bästa match. Pikkarainen började bra men hade återigen några riktigt svaga moment i matchen. I hans fall är det lägstanivån som måste upp – när han är dålig är han alldeles för svag för lagets bästa. Ja just det, det var det där med Joakim Lindström också. Vi avrundar med ett par kommentarer om Jockes återkomst. Först Jimmie Ericsson:-Det är en klasspelare. Han kommer att vara Elitseriens bäste forward och en otroligt bra powerplayspelare.Christian Söderström fick sedan frågan om vems plats han tyckte att Jocke skulle ta. Han sög på frågan ett tag, sedan kom svaret:-Han kan ta Jimmies plats tycker jag, flinade Chrippe./Trolletredaktionen@northpower.nuDiskutera gärna matchen här