Det doftar Guld! Luleå-Skellefteå AIK 2-4 (0-2 i matcher)

AIK spelade ut Luleå igår, Luleå svarade med att kasta om i femmorna och satsa allt framåt. Blottorna bakåt blev dock för stora och AIK:s skoningslösa offensiv firade triumfer när disciplinen i egen zon försvann i Luleå.

Luleå kör järnet från nedsläpp och får fast AIK i egen zon, man får också en drömstart när Linus Persson gör 1-0 efter 2.35, målet är en kombination av bra rörelse och lite flyt med studsarna. Målet får dock AIK att vakna och man kliver på mer och får med sig en utvisning. Ett bra powerplay blir resultatlöst och efter nio minuter får Luleå spela 5 mot 3 i 1.12. Ett drömläge men Petterström och Forssell täcker bort det mesta och Eriksson tar hand om det som når fram. AIK håller tätt och när man blivit fulltaliga störtar Arvidsson iväg, hamnar bakom mål och skickar in pucken framför mål där en framrusande Emanuelsson kan slå in 1-1 bakom Gustavsson i Luleåkassen. Nu tar AIK över matchen och när Daniel Gunnarsson dräller på anfallsblå kan Arvidsson knycka pucken och dra iväg, fri med Gustavsson gör han inget misstag utan lyfter en backhand över benskyddet och 1-2 på tavlan efter 15:01. AIK hinner även med att göra 1-3 genom Jimmie Ericsson, som kan sätta ett närskott efter kalabalik i Luleåzonen. Trots en drömstart från Luleå har AIK knäckt hemmalaget och fått matchen dit man vill. Andra perioden inleds med ett stolpskott av Möller och Bud får så när tag på returen men 1-4 ska dröja ytterligare några minuter. Luleå försöker anfalla men kommer inte igenom och efter sex minuter drar AIK:s tredjefemma igång ett anfall där man snurrar upp hela Luleåfemman på läktaren och kan göra 1-4. Målet är signerat Arvidsson och Melker Karlsson med den senare som målskytt. Luleå flyttar upp spelet och AIK spelar på ledningen. Man håller Luleå borta från målet bra men efter 12.24 kan Linus Persson grisa in en puck till 2-4, ett viljemål som ger Luleå lite hopp. Hemmalaget kommer dock inte närmare trots att de försöker anfalla. Man får ut väldigt få riktigt farliga chanser av sitt puckinnehav. Perioden slutar 1-1 och AIK kan gå till vila med en tvåmålsledning. Lite onödigt att ge initiativet till Luleå men samtidigt spelar AIK kontrollerat och är vassa när man vänder spelet. Tredje perioden präglas av ett ställningskrig skapat av ett desperat kämpande Luleå och ett disciplinerat AIK. Luleå kommer inte igenom muren och till de farliga lägena. Klockan tickar på fort utan att det händer speciellt mycket mer än att det grisas i sarghörnen och lagen byter puck med varandra. Inte ens när Luleå plockar Gustafsson i slutet blir det något tryck. Perioden blir mållös och AIK vänder hemåt med 2-0 i matcher.Luleå gjorde allt rätt till en början, hög fart och får en tidig ledning. Trots det går AIK till en bekväm ledning med 3-1 efter 20 minuter. Mentalt är segern blytung för AIK. Just nu har Luleå inga kort kvar att spela ut. Man går ut stenhårt och blir straffade med 3 mål i baken, man jagar och försöker men kommer aldrig igenom AIK-defensiven. Rönken har inga ess kvar i rockärmen. AIK har nu chansen att döda serien på tisdag. Vi ska inte ta ut någonting än men just nu finns ingenting som pekar på att det inte blir Jimmie Ericsson som får lyfta bucklan.Individuellt får naturligtvis Viktor Arvidsson högsta betyg men ingen föll igenom idag. Tredjekedjan klart bäst framåt. Sen ska Petterström och Forssell ha beröm för sitt sätt att döda 3 mot 5-läget och starta vändningen där./Zimmeredaktionen@northpower.nu