Dålig underhållning men bra utdelning

Något skönspel bjöds publiken i Skellefteå Kraft Arena verkligen inte på denna kväll. Men precis som i tisdags räckte en effektiv förstaperiod till tre nya poäng och hur man tar poängen är som bekant inte riktigt lika viktigt som att man faktiskt tar dem. AIK IF betvingades med 2-1 och serieledningen är därmed kvar i Västerbotten!  Underhållningsmässigt hade hemmapubliken med facit i hand kunnat gå hem efter första perioden, en period som Skellefteå AIK vann spel-, skott- och målmässigt. Nästan en och en halv minut i fem mot tre slarvades bort i inledningen men när Tomas Skogs laddade ett tungt slagskott efter en kvart spelad var turen på hemmalagets sida. En touch på Oscar Lindberg ställde AIK IF-målvakten Markus Svensson totalt och 1-0 var därmed ett faktum. Melker Karlsson kunde några minuter skyffla in en retur och 2-0 kändes ganska komfortabelt i pausen. Andra perioden blev sedan mer ett ställningskrig och målen uteblev. Två utvisningar för hemmalaget rev delvis sönder spelet men gästerna gjorde det också bra, tuggade sig in i matchen och hade flera högklassiga målchanser efter hemmaslarv i egen zon. Man hade till och med en puck inne men efter videogranskning dömdes målet bort för spark.-Jag kollade med domarna efteråt och de förklarade att skridskon lyfts från isen. Så får man tydligen inte göra mål, jag visste inte det men så är det, sade AIK IF:s tränare Roger Melin efteråt. Avslutningen blev däremot ett tämligen mediokert kapibel för Skellefteå AIK:s del. Som så många gånger förr den här säsongen blev laget stillastående och spelade på att bevaka sin ledning.Men i hockey går det fort och gästerna bombade verkligen mot Jocke Eriksson i målet med anfall på anfall. Skellefteå AIK stod alldeles för stilla och när AIK IF fick periodens andra powerplay tog det bara fyra sekunder för Robert Rosén att lägga in reduceringen.-Det där måste ha varit en intränad variant för det gick riktigt fort och det var nästan omöjligt att ta den där, kommenterade Joacim Eriksson efteråt. Bortapressen fortsatte matchen ut och Skellefteå AIK ska nog vara glada att Oscar Steen tog en onödig interferenceutvisning i anfallszon med fyra minuter kvar. Andrum för hemmalaget, vars powerplay denna kväll var mycket svagt, och när gästerna väl kunde ställa fullt lag på banan såg de mentala krafterna ut att vara slut. Anders Forsberg var mer nöjd med resultatet än spelet denna kväll:-Mot Färjestad i förrgår gjorde vi en riktigt bra match, idag var det okej men inte mer. Spelarna var lite slitna och alla skador i truppen har gjort att en del av dem har fått matcha riktigt hårt.Spelet ni visade upp i tredje perioden har vi sett några gånger i år, det ser ut som att ni spelar på resultatet när ni går ut i ledning inför sista?-Det blir lite omedvetet så, vi tappar lite intensitet i spelet och håller nog inte mer än 50 % av farten i sista perioden idag.Vad talar för att det ser bättre ut i slutspelet?-Först och främst att vi får ha en hel och frisk trupp. Förra året började skadorna komma på allvar runt den här tiden. I år har vi haft bättre framförhållning och en bredare trupp, det är inte särskilt långt borta att vi har fullt lag nu, berättade Forsberg.Sista matchen inför landslagsuppehållet är på lördag, då väntar Färjestad borta. Hur ser du på den matchen?-Förhoppningsvis är även Färjestad lite slitna nu, de fick spela länge ikväll och för mig hade de gärna fått fortsätta tre perioder till, skämtade Forsberg.Du kastade in två juniorer ikväll, Sam Marklund och Mattias Granlund. Är du nöjd med deras insats?-Absolut, de går in för fullt och det smäller rejält i sargerna när de är på isen. De kommer att följa med till Karlstad och spela även där, de gör det riktigt bra ikväll. Som läget sett ut i laget på slutet är en avstämning med lagets läkare Karin Granberg närmast obligatorisk efter varje match nu. Karin hade en del nytt att berätta ikväll:-Niclas Burström fick rejält ont efter att ha täckt flera skott i andra perioden med flera kroppsdelar. Han spelade igen i slutet, kommer att vila i morgon och är med på lördag, sade Karin, funderade över sitt uttalande, och tillade snabbt:-Men det var inga SÅDANA kroppsdelar!Hur är det med Anders Söderberg efter smällen i förrgår?-Antos kommer att testas i morgon, vi får se efter träningen om han är aktuell mot Färjestad. Fredrik Styrman och Martin Lundberg tränar i rött i morgon.Många undrar över Jimmie Ericssons status, hur är läget där?-Jimmie tränar med laget i morgon men spelar inte förrän efter uppehållet. Allt går enligt planerna där men vi tar inga risker alls med honom, berättade Karin, och fortsatte:-Johan Alm vilades strategiskt idag men tränar i morgon och ska vara spelklar till på lördag.Alm själv fyllde i:-Jag ska rotfylla ett par tänder före träningen i morgon så vi får väl se, skrattade han.Skulle Alm åka lite extra krokigt på träningen i morgon så vet vi alltså varför. Tandläkarbedövningar är ingen lek. John Klingberg fick åter istid efter att ha varit bänkad i tisdags.-Det gjorde inte så mycket, det är mest skönt att laget vinner. Jag tycker det gick okej idag, de (AIK IF) gör en bra match och ger aldrig upp, sade John.Du såg ut att vara på väg mot en riktig Rundbladkopia i andra perioden när du bröt in mot mål. Har du tjuvkikat på Youtube?-Haha, det har jag faktiskt inte. Men jag vet att han brukar göra så där och jag fick ett läge där det passade att bryta in från kanten.Klingberg var dock inte lika nöjd med klimatat i sin nya hemstad.-Det är ju inte klokt så kallt det är här, herregud alltså! Jag stack ut näsan i morse och höll seriöst på att frysa ihjäl. Visst, det kan vara rätt kallt i Göteborg också men då blir det i alla fall varmt på dagen, klagade Klingberg skämtsamt.Välkommen till Skellefteå, John. Jocke Eriksson gjorde på nytt en närmast felfri insats i målet och det blir allt tydligare att han är den givna förstamålvakten när slutspelet så småningom drar igång.-Det rullar på riktigt bra, vi krigar på bra även om vi blir för stillastående i sista perioden.Hur är det att vara målvakt i det läget, skäller du på dina medspelare när det nästan är spel mot ett mål?-Nej, jag kan skrika åt dem någon gång när de är bakom mål att hålla markeringen eller så där men annars försöker jag bara fokusera på mitt eget spel. Det känns lugnt och tryggt i spelet nu.Du blev inte uttagen till landslaget den här gången, är du besviken?-Ja, lite besviken är jag men jag försöker att inte ta så hårt på det. Jag har ju inte spelat så mycket och de vill säkert testa fler målvakter. Och så gick det inte så jättebra i den matchen jag stod senast, även om vi redan var klara segrare då och kanske inte spelade som bäst, tyckte Jocke.Anders Forsberg fyllde i:-Jag är egentligen tacksam för att få behålla spelarna hemma men visst tycker jag att vi har några spelare som platsar i landslaget.Vilka?-Jag passar på den, men det är nog inte så svårt att räkna ut, hintade Forsberg med tydlig adress mot målvakts-Jocke. Jocke blev för övrigt matchens lirare även den här kvällen och öppnade presentpåsen inför undertecknad.-En Auditermos och en … Sverigetröja. Jo men det var fint ändå, tyckte Jocke. Segern var Skellefteå AIK:s åttonde raka på hemmaplan och därmed behåller man serieledningen – en ledning man nu innehaft i 17 omgångar. Man kan förstås se insatser som den här med kritiska ögon och det var inget SM-guldspel som presterades denna kväll. Samtidigt har laget höjt sig enormt det senaste året och lyckas numera få med sig vinster även när man spelar långt ifrån sin toppnivå. Färjestad borta på lördag blir alltså sista matchen inför det tio dagar långa uppehållet och då kan vi räkna med ett betydligt tuffare och grinigare möte. Jocke Eriksson har sin bild klar inför det mötet:-Man får inte tänka på att vi vann senast, och man får inte bjuda dem på något. De gillar inte tufft spel även om de spelar rätt hårt själva, det gäller att vara på deras spelskickliga spelare hela tiden.  /Trolletredaktionen@northpower.nuDiskutera gärna vidare här