Bottennapp mot Brynäs

Precis som för det senaste motståndet HV 71 har kvällens motståndare Brynäs tappat rejält med kompetens och slagkraft sedan dom finalbesegrade AIK säsongen 2011/2012. Laget hade en minst sagt medioker fjolårssäsong  och slutade åtta, samma placering som de för närvarande parkerat på i den i årets tabell. Att försvara ett SM-guld när truppen blivit hårt brandskattad är med andra ord en svår uppgift sett till de två näst senaste vinnarlagen. En indiaktion som visar på att att AIK som regerande mästare gör det mycket bra som spelat till sig en serieledning med god marginal. Märklig förstaperiodFörstaperioden är nog en av de mest märkliga som spelats sedan isstadion sedemera arenan uppfördes. AIK inleder de första minuterna piggt, inget ovanligt med det. Sedan åker en stor mörk svartläggningsgardin ned och ger AIK ett totalt jävla mörker. På sju skott i förstaperioden lyckats Tommy Jonssons manskap göra hela tre mål till att börja med, AIK reducerar till 1-3, men sen gör Brynäs ytterligare två mål. AIK uppträder väldigt virrigt och nonchalant samtidigt som Brynäs lyckats hamna i den berömda "zonen" för ett tag. Spelmässigt men framförallt resultatmässigt blir förstaperioden en katastrof för hemmalaget som har  en rejäl uppförsbacke inför period två med ett fyramålsunderläge.Svängig andraperiodLika fort som pendeln svängde åt fel håll i förstaperioden svänger den tillbaka i andraperiodens inledning. Erik Forssell är den lilla men stora spelare som kliver fram och hänger två snabba mål alldeles in inledningen av andra perioden. En period som AIK startar på ett betydligt bättre i jämförelse med förstaperiodens avslutning. Efter sex minuter blankt i andra perioden tar Brynäs en time-out vid ställningen 3-5 och kan direkt efter sätta sitt sjätte mål på nio skott. Sedan kommer anstormningen av sig  från de svartgula och Brynäs kan ytterligare spä ledningen med ett 3-7 mål innan denna bedrövlighet  når sin andra paus. AIK uppträder virrigt, passivt och stillstående. Dålig fart och dålig rörelse, passningsspelet håller stundtals riktig amatörnivå. Jag hittar inte en enda ljusglimt förutom det ihållande skenet från jumbotronen.Tredje periodenI tredje perioden sker ingen kraftig scenförändring av denna match. AIK ligger på till och från men känns inte alls farliga och avsluten saknar skärpa. Johan Holmqvist gör även en bra match i Brynäs mål, till skillnad från firma Karlsson/Svensson i hemmalaget som båda två hade en minst sagt mindre lyckad dag på jobbet. De drygt 4500 i publiken börjar gå hem innan matchen är slut, fler mål blir det inte i perioden och matchen slutar 3-7, vilket inte känns rättvist även om AIK inte alls stod att känna igen från måndagens match.Sammanfattningsvis var detta ett bottenapp. Brynäs var inte så bra som siffrorna visade, snarare så effektiva som siffrorna visar. På den sju första skotten gjorde laget fem mål och fick med sig en ledning och övertag från första perioden som inte AIK förmådde att rubba trots ett bra försök i början av andra perioden. Bortsett från när det stod 0-0 och början av andra perioden och fram till  spelade AIK med dålig fart, dåligt passningsspel och var inte tillräckligt hungriga runt kassarna.Vem hamnar på (ett svagt) plus ?Forsell - visade att han ville vända och vinnaPetterström - kämpar, river och sliter med viss framgångAho - spelar lugnt och behärskat, håller Edström och Heed på läktarenVem hamnar på minusÖvriga 19 spelareSagt efter matchen med Pontus Petterström Dina tankar efter denna match ?- Ja vi sätter ju oss i ett tufft underläge i denna match. Jag kan ärligt talat inte säga att jag vet varför det blir såhär. Det här är hockey. Ibland får man mer än man förtjänar och ibland får man mindre äm man förtjänar, och idag hade Brynäs medstuds. Ingen som såg denna match kan väl säga att första periodens resultat var rättvist.Hur är det att jobba i detta underläge - Ja vi pratade i första pausen om att komma ut och göra en jävla vändning, och jag tycker vi gör ett riktigt bra försök, men vi tappar kraft när dom får göra två  mål direkt efter våra reduceringsmål. Våran kraftsamling är helt enkelt inte tillräcklig.Din egen insats - jag tycker du är en av få godkända spelare ...- Ja min insats spelar inte så stor roll en sådan här kväll. Visst det är kul att få göra mål det är det. Men det är så mycket roligare att vinna utan att jag blir målskytt, det kan jag lova dig. Nu ska vi vara lediga i helgen och jag kan lova dig att vi kommer att vara revanschsugna inför derbyt nästa tisdag!Eftersnack med Bud Holloway Dina tankar efter denna match ? - Ja det är sånt som händer det här. Jag vill inte påstå att resultatet efter första perioden är orättvist nödvändigtvis. Det handlar om att hitta ett sätt att göra mål och idag hittade Brynäs ett sätt att göra det. Det kan vi inte ta ifrån dem. Det är bara för oss att också hitta ett sätt att göra mål.Du ska vara en målgörare - du har nu 0 mål på 45 skott inför matchen, känner du press?- Nej, jag kommer att skjuta till jag gör mål. Folk pratar om att jag inte gör mål, men jag bryr mig inte om det för det går ju ändå bra för laget. Jag har haft sådan här svackor förr som junior - men det är lite annorlunda nu när det ändå går bra för laget och vi leder serien. Så nej jag är inte orolig faktiskt, det känns bra även om det inte blivit något mål. Nu ska vi vila och sedan träna på bra inför nästa vecka, sen ska även mina föräldrar komma hit i slutet av denna månad.Kommentarer från Markus Svensson som pratade med VF och Norran - Jag försöker att förbereda mig likadant oavsett om jag ska stå eller inte stå i matchen från start. Det är en del av mitt jobb att komma väl förberedd till matchen oavsett om jag startat eller inte. Denna match var inget undantag, och jag tycker inte det är svårt att komma in efter cirka sku minuters spel. Nu får jag göra som vanligt gå igenom matchen på DVD, som målvakt kan alltid göra något bättre.addebeckredaktionen@northpower.nu