AIK varvar upp i serieledning

Det känns som att AIK står på flygfältet och börjar varva upp motorerna nu. Seger hemma mot Solna och seger borta mot Rögle ger en andra plats i tabellen. Gästande Linköping placerar sig som sjua i tabellen med en match mindre spelad än AIK.  Vid hemmaseger har Forsbergs manskap chansen att kliva upp på en förstaplats, beroende på hur många poäng HV 71 tar med sig från Norrbotten till Småland ikväll. Det finns således en serieledning att spela om.  Det borde vara motivation nog för att lägga Linköping på rygg och addera tre poäng till de nitton som AIK redan har i tryggt förvar.   Sönderryckt första period Första perioden rycks sönder av utvisningar till stor del. Chansen att ta ledningen finns i powerplay för båda lagen. Trots den giftiga uppställningen respektive tränare kan matcha uteblir chanserna för såväl hemma- som bortalaget.  De gulsvartas boxplay är mycket aggressivt, vilket gör nödvändig tid och yta till offensivt spel till något sällsynt för Roger Melins manskap. När så alla går och väntar på första periodens korv och kaffe strular Andreas Andersson i bortamålet till det i spelet bakom eget mål. En som inte står och bara väntar på paus i detta skede är Oscar Möller.  Han snor åt sig pucken och slår felvänd in pucken mellan bena på Andersson med mindre än minuten kvar av perioden. I sin helhet en period där lagen spelar välbalanserad hockey med stor respekt för varandras offensiv. Båda lagen vill framåt, men inte till bekostnad av en kontring med en man för lite hemåt. Figren testar AIK:s försvar Efter att AIK misslyckas med att få ett momentum med sig från andra periodens första powerplay är det Linköping som skapar sig ett litet parterröverläge. Linköping fyller på med mer folk, ökar jobbet i offensiv zon, och lägger fler och fler puckar mot Jocke Eriksson. Det intensifierade jobbet med att kvittera får dock en oväntad vändning när Niclas Burström gör 2-0 efter en tilltrasslad situation i LHC:s slott. De är inte snygga mål som vi ser så här långt ikväll, men de är resultatet av hårt jobb runt kassen som gör att hemmalaget har en tvåmålsledning.Måste även lyfta fram Jocke Eriksson som vaktar målet i AIK ikväll. Efter två spelade perioder, och 12-17 i skott till bortalaget, kan Jocke med skicklighet avvärja alla chanser från bortalaget. Inte minst oroar Robin Figren Skellefteås defensiv ikväll.  Han blåser stundtals förbi AIK:s backar på offensiva blålinjen och överglänser vida Arlbrandt och Weinhandl. Känns nu lite ovisst inför tredje perioden om AIK kan stänga matchen. Skogs hittar målet Tidigare nämnda Figren är det som i efterdyningarna av en AIK utvisning kan reducera Skellefteås ledning. Linköping får den nödvändiga tätkänningen och matchen står inför sitt avgörande de närmaste tio minuterna. Knappt hinner Linköping börja jaga sitt andra mål innan Erik Andersson blir hakad i mittzon.  AIK får därför chansen i powerplay. Väl i numerärt underläge visar Tomas Skogs att han inte fuskat det minsta under bänkpressen i sommar. Ett rappt och hårt handledsskott efter blott fyra sekunder spel i powerplay letar sig in bakom Andersson och gör ställningen till 3-1.Melker sätter spiken i kistanEfter Skogs mål kan AIK kontrollera matchen ända in över målsnöret. Men innan slutsignalen hinner ljuda drar en trött och frustrerad Robin Figren på sig en onödig utvisning. Luften går ur Linköping och som grädde på moset kan Melker Karlsson raka in 4-1 i slutfasen av matchen. Alla 4433 besökare på kvällens match kan därmed gå hem med tre poäng i bagaget och idel glada miner på läpparna och konstatera att laget leder elitserien.  Smolket i glädjebägare är givetvis att Luleås match mot HV 71 fick avbrytas efter en otäck skada på Oscar Sundh, vilket gör tabellen haltande.Matchvinnande faktorerUr min synvinkel vinner AIK denna match av två enkla anledningar. För det första spelar laget ett starkt defensivt spel. Linköping tillåts inte jobba runt i AIK:s zon i längre perioder, och när väl chanserna dyker upp känns Linköping alldeles för oskärpta. Sen har AIK tre bra målvakter, Stefan Steen är enligt Forsberg konkurrenskraftig på denna nivå. Ikväll stod Joacim Eriksson och han gjorde det med bravur.  Totalt motade han 26 av 27 möjliga skott. Fortfarande känns hans returspel som en stor utvecklingsfaktor. Så länge som försvaret är på tårna ger inte returerna mål i baken, men i täta slutspelsmatcher kan sådana returer vara direkt avgörande.Den andra matchvinnande faktorn är AIK:s förmåga att förvalta de chanser som Linköping ger. De relativt enkla målen som Niclas Burström och Möller får göra är det bara att tacka och ta emot för.  Det är skönt att AIK kan vinna både på defensiva och offensiva grunder. Ikväll var det ingen sprudlande offensiv i hemmalaget, men när målet ändå trillar in känns det tryggt att försvaret spelar bra när Linköping pressar på. I synnerhet var boxplay-spelet lysande idag. Linköping hade enligt Forsberg endast ett skott på mål under dryga sju minuter spel i numerärt överläge.Individuellt ska Jocke Eriksson givetvis ha ett starkt betyg efter att endast blivit tvingad till kapitulation en gång. På forwardssidan var det lite som vanligt. Melker gör mål och spelar starkt centerspel. Jocke varvar geniala pass med att sitta i utvisningsbåset. Foppa jobbar hårt men känns harmlös framåt. Oscar Lindberg har definitivt växlat upp och gör bra prestationer. På backsidan fängslas jag av Johan Alms framsteg under denna säsongsinledning. Bestämd och välavvägd med pucken, resolut fysiskt spel utan pucken.After Ice med Johan AlmJohan – hur ser du på din och lagets insats denna afton? – Ikväll kändes de tre poängen viktigast. Jag tycker att vi spelade bra defensivt matchen igenom. Det är lite så här vi vill spela med bra försvar som grund till vårat eget spel. Just personligen tycker jag att jag hade lite sega ben denna kväll. Hur ser du på din utvecklingskurva och framtid i Skellefteå AIK? – Jag tycker att jag de senaste matcherna har hittat en jämn nivå i mitt spel och det känns bättre och bättre just nu. Jag tycker själv att jag denna säsong har vuxit av att få mer förtroende av Anders. Jag tar tacksamt emot all den speltid jag kan få utav honom. Dessutom får vi backar god hjälp av Bert och Klockare under matcherna, även om de har lite olika sätt att uttrycka sig på. Bert är den hetlevrade mer spontana, och Klockare är den eftertänksamme mer tänkande bollplanket. Hur ser du på möjligheterna att din karriär fortsätter i AIK efter ditt kontrakt gått ut? – Det beror helt på vad Lasse och ledningen har för tankar och åsikter. Jag trivs både med hockeylivet och det sociala livet i Skellefteå just nu. Så för egen del har jag inga andra tankar än att bli kvar här i staden och laget.  Till sist Johan - när vi får vi se ditt första elitseriemål Johan? (suck) – Tro mig, det finns ingen annan som väntar på det lika mycket som jag gör.  Jag får nog ta och ställa in mitt sikte om målet ska komma. After Ice med Tomas SkogsEn stabil trepoängare för laget och du återfinns i målprotokollet – är du nöjd?– Nja jag är inte riktigt nöjd med m mitt eget spel idag. Detta var ingen av mina bättre matcher för säsongen. Men laget gör en bra defensiv insats idag och det lägger grunden till trepoängaren. När det egna spelet går lite knackigt är det ändå skönt att få hänga dit en balja och hjälpa laget till en seger. Jag vill även framhäva att jag fick duktigt med hjälp av Fredrik Styrman i denna match. Hur påverkas du av att få speltid i både powerplay och boxplay?  – Att få speltid i båda spelformerna känns givetvis riktigt kul. Det är något som bidrar till att höja självförtroendet hos mig. Jag har ju en del rutin och tyngd att bidra med och det är kul att komma till användning i båda spelformerna. På vilket sätt kan du bidra till att hjälpa de yngre backarna i detta lag? – Rent spelmässigt finns det inte så mycket jag kan göra som det känns. Det handlar mer om att visa att man måste vara på jobbet varje dag på denna nivå. Det är lätt att när man är ung och ny att när media, NH-draften, mm. kommer in i bilden att man tappar fokus lite grann. Det gäller att inte slappna av dagen efter en trepoängare och en bra match. Varje dag är en ny dag. Men det är inga problem i denna trupp. De unga killarna kommer hellre och tränar en halvtimma extra än att stiga av tidigt från passen. Forsberg - en nöjd vinnare Om jag säger stabil vinst trots att ni inte spelar bra – vad säger du då?– Skitbra, det finns nog både en eller två extra växlar att hämta ur laget en kväll som denna. Det känns extra skönt att vinna när motståndarna tyckte att vi spelade bra... Ikväll är jag väldigt nöjd med hur vi presterade i boxplay. Att endast få ett skott emot sig på 7:45 i numerärt underläge är väldigt bra gjort. Du har nu två målvakter som turas om att storspela – har du angenäma bekymmer? – Faktum är att jag har tre grymma målvakter. Stefan Steen som brukar träna med oss är uppe i en väldigt hög klass tycker jag. Så det känns ju förstås mycket bra att jag har dessa tre målvakter i truppen. Ni har nu mött alla övriga lag i serien – vilka lag har bjudit på bäst motstånd?  Ja det är väl de vanliga som brukar vara i toppen. Framförallt Hv71, Brynäs, och Luleå. Sen är Linköping också ett bra lag.Med enkla mål framåt och gott defensivt spel besegras Linköping relativt enkelt ikväll. AIK tar därmed steget upp i serieledning tills matchen mellan Luleå och HV 71 spelats klart. Tanken på ett AIK i serieledning kommer att värma när väckaren ringer och regnet står som spön i backen i morgon bitti. Nästa stopp är Brynäs borta på torsdag- bara att ställa in siktet på att få revansch för senaste mötet därnere som gav silversmak./addebeckredaktionen@northpower.nu