AIK till semifinal efter seger 2-1 i Örnsköldsvik

Tyvärr hockeysverige, slutspelet går vidare utan härliga karaktärsspelare som Nicklas Danielsson, Dick Axelsson och Rob Schremp. Efter en stark förstaperiod kunde AIK vinna med 2-1 i Örnsköldsvik och därigenom säkra kvartsfinalserien med 4-2 i matcher.Första periodenAIK fick en drömstart genom Bud Holloway som gjorde 1-0 redan efter 54 sekunders spel. Målet kom till efter en soloraid från mittpunkten där Holloway först drog bort Thomas Pöck och sedan Mikael Tellqvist. Både Pöck och Tellan sålde sig ganska billigt, samtidigt som det var ett enormt vackert mål.Madsen i Modo hade ett bra läge att kvittera direkt efter målet, men han var för upptagen med att tänka på hur mycket han hatar alla AIK-spelare att han inte kunde träffa mål. Modo fick en till chans att kvittera tidigt när Johan Forsberg blev utvisad efter knappt två minuter, men Modo skapade noll och intet i det kraftspelet.AIK dominerade tidigt puckinnehavet kraftigt och därmed matchen. När Modo äntligen lyckas komma till ett farligt läge, två-mot-en, tog Nicklas Danielsson ett eget, dåligt avslut som inte träffade mål. AIK vände spelet genom en uppåkning av Fredrik Lindgren som resulterade i en tre-mot-två situation, vilken avslutades med ett direktskott av Joakim Lindström som gick in i Tellans femte hål. En tavla av Tellan, helt klart, som förutom målen såg skakig ut rent allmänt.Efter nio minuter var skotten 8-1 till AIK och då var det ändå Modo som fått spela PP. Matchbilden liknade den i andra matchen med ett AIK som vårdade pucken och ett Modo som såg ut att glida omkring planlöst.Efter hand började dock Modo skapa några chanser, men utan att komma i samlade anfall, utan det mesta rörde enmansruscher och liknande. En rätt vanlig syn när ett lag har motgång. Jocke Eriksson i AIK-målet tvingades dock komma upp med några riktigt bra räddningar, bland annat en dubbelräddning där han först klarade en styrning från nära håll och sedan Dick Axelssons retur. I slutet av perioden fick Modo också ganska bra tryck i ett andra powerplayförsök, efter det att Nicklas Danielsson rivits ner i ett öppet läge framför mål där Jocke än en gång var bra med. Och detta fastän Danielsson tycker Jocke är kass. Jaja, man har inte alltid tur när man tänker.Andra periodenI andra perioden kom Modo ut starkt direkt. Fredric Andersson fick inte träff på pucken när han frispelades framför Jocke efter en minuts spel. Strax därefter fick Modo ett långt, tungt byte efter det att Alm och fjärdekedjan spelat fast sig i egen zon. Det trycket resulterade i ett friläge för Rob Schremp som Jocke klarade samt ett två-mot-noll-läge där Nicklas Danielsson gjorde en passning för mycket. AIK var uppenbart i brygga.Lite andrum kom när Tollefsen åkte ut på en något märklig utvisning 4.39 i en situation där en AIK-spelare tappade hjälmen, dock utan att det såg ut att finnas någon avsikt från norrmannens sida. AIK kunde ställa upp och skapa ett hyfsat tryck i kraftspelet men utan att spelet klaffade riktigt fullt ut.När Modo blivit fulltaliga var det AIK:s och Oscar Lindbergs tur att åka ut för en märklig utvisning när en Modo-spelare tappade hjälmen. Tydligen har man numera ett strikt ansvar för motståndarnas hjälmar. Christer Lärking fick i alla fall beröm för att vara konsekvent, och det är ju skönt att han kan få sådana omdömen ibland också.Modo skapade bra tryck i PP och kunde hålla i sitt momentum även efter utvisningen. Det förstördes emellertid av en utvisning på Rob Schremp efter 12.01, vilket dödade mycket av Modos forcering. Jocke Lindström hade också ett megaskott i ribban under kraftspelet, men Modo klarade sig den gången. När Schremps utvisning var slut avtog spelet något i intensitet, men periodens tendens med mycket Modo och spel i AIK:s zon höll i sig, även om AIK nu hade något bättre koll på grejerna än i början av perioden.Tredje periodenModo inledde perioden mer avvaktande än vad som kanske hade väntats och AIK kunde inledningsvis hålla undan utan några större problem. När AIK fick chansen i PP fanns dock inte tillräckligt med fokus offensivt för att skapa något nämnvärt.Att Mattias Ritola påminner om Sasja Belijavskijs på så sätt att han faller lätt visste vi sedan tidigare, men fem minuter in i perioden svarade han också för en spin-o-rama som skulle gjort den gamle letten stolt, vilket ledde till ett friläge, men han var inte tillräckligt i balans för att få till avslutet – den första riktigt farliga chansen i perioden.Anfallet därefter var Erik Forssell nära att punktera matchen när Bud Holloway serverade honom i ett två-mot-en-läge, men Tellan fick sträcka ut ordentligt.AIK fortsatte spela disciplinerat. Modo hade svårt att skapa lägen och ännu svårare att få långa anfall. Att det då kommer ett slumpmål var väl logiskt ologiskt då. Efter att Modo dumpat in pucken såg Johan Alm ut att sluta spela bakom mål, men var sannolikt upphakad av Nicklas Danielsson, pucken grävdes fram av Sundström till Skröder som missade skottet, vilket istället blev en perfekt passning till Danielsson som hade öppet mål.Efter reduceringen hade Modo knappt sex minuter på sig att hitta på något, men det hände inte så mycket och AIK spelade än mer minimalistiskt än tidigare. Den riktiga pressen kom inte förrän i matchens sista minut då Modo vann några tekningar i AIK:s zon och Tellqvist var utplockad. Som vanligt slutade domarna döma i slutminuterna och nog blev det spännande, men AIK redde ut stormen till slut.Sammanfattning och några spelaromdömenMan kan säga att matchen gick i vågor, där den första perioden var AIK:s och den andra perioden var Modos, och en tredje period som var ganska konturlös (till AIK:s fördel förvisso) och att det på så sätt var jämnt. Och det var jämnt i mål, målchanser och skott. Samtidigt var det AIK:s rivstart som mest av allt definierade matchen och satte dem i förarsätet i 59 minuter och sex sekunder - att Modo skapade en hel del i andra perioden måste ses som en reaktion mot det. Jag tycker därför att segern var rättvis.Helt klart vann Joacim Eriksson målvaktsmatchen mot Mikael Tellqvist och jag tycker Jocke var AIK:s bästa spelare i kväll tillsammans med Petter Granberg. Petter är en pojke bland män, men han är bättre än dem allihop just nu. Bud Holloways solomål gav laget en tidig ledning och den arbetsro som behövdes - den spetskompetensen kan ha avgjort matchserien./ HankKommentera matchen eller Nicklas Danielssons sommarläsning på http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=533&p=34183#p34183