AIK på väg mot fjärde raka sm-finalen

Efter onsdagens utskåpning och överkörning av Linköping har AIK både det mentala som det faktiska överläget i semifinalserien. Det spel AIK presterade visar varför dom vann serien och är favorit till SM-guldet, återigen. Hyllningarna har varit många och supelativen överflödiga. AIK har hyllas som ett potentiellt lag av NHL-klass. Idag är det en ny match och målen som gav segern i Cloetta Center senast saknar betydelse när denna match väl är igång. Linköping förväntas inte vinna mot AIK och förutom en del av sin heder finns inte särskilt mycket att förlora för Melins manskap. Bortlaget kan därför spela utan någon större press och har allt att vinna och i princip inget att förlora.I inledningen av första peridoen visar att Linköping gjort sin hemläxa från match ett och två i serien. De är betydligt mer samlade i sin defensiv och backar hem för att gruppera sig i ett samlat försvar. Bortalaget tar även ledningen genom Simon Hjalmarsson som trycker in ett skott från blålinjen bakom en skymd Svensson. Resten av perioden övergår till en starkare AIK-dominas, men Marcus Högberg har en betydligt bättre kväll mellan stolparna denna afton och visar att han vill göra sitt yttersta för att hjälpa laget till en seger.AIK kvitterar i period tvåI andra perioden kvitterar AIK sedan Jimmie intagit sin plats på kontoret och kan styra in 1-1 i powerplay. AIK börjar ta över i puckinnehavet och Linköping får inte till längre tryck eller anfall. Kvällens gäster känns ändå livsfarliga när dom vänder spelet snabbt och kommer till avslut från trängda lägen. Fler mål blir det inte i perioden, det kan Högberg tacka sin stolpar och fru fortuna för, jag kan räkna till minst tre klockrena stolpträffar under andra perioden. Spelet känns allmänt böljande för det är egentligen bara AIK:s förstafemma som förmår att skapa ett hårdare tryck i offensiv zon. Framförallt är Jocke Lindström i en sådan form att han får kvällens motståndare att se ut andra klassens statister i stjärnor på is. Hoppas han får och tar chansen i ett VM i maj månadArvidsson och Holloway avgör matchen Jocke ställer sig återigen i händelsernas centrum i mitten av tredje perioden när han blir grovt upphakad när han är på väg att rinna igenom. Kuben med kollega friar och Jocke visar sin "mörka sida" när han jagar efter domarna. Men när Jocke inte får tur eller utdelmning kan en annan lirare stiga fram. Viktor Arvidsson är den som är sist på pucken till 2-1. Ett skott från Fredrik Lindgren som han styr in på plockhandssidan och förlöser hemmapubliken. Inte ens Ray Charles skulle kunna missta hur kul Viktor tycker det är att göra mål även om det är en tröstlös reducering i november eller ett ledningsmål i en sm-semifinal inför en fullsatt hemmarena. Spiken i kistan sätter sedan Bud Holloway som blir generöst framspelad i  ett friläge av Oscar Möller och kan raka in 3-1. Till sist blir det 4-1 genom Oscar Sundqkvist i tom kasse. AIK vinner med tre mål och har 3-0 i matcher och fyra matchbollar till den fjärde raka sm-finalen.Efterord med Bud HollowayVad säger du om kvällens match Bud ?- Ja det var en rolig match. Vi spelar konskvent och med tålamod matchen igenom, det är det som gör att vi kan vinna. Tålamodet är verkligen tålamod. Spelar vi vårat spel med bra tålamod så kommer segern till slut.För vi spelar alla med bra självförtroende just nu. Ingen risk att man slappnar av efter onsdagens storvinst ?- Nej vi tog oss "en reality check" och sa till varandra att nu börjar vi om på noll. Onsdagens match är glömd och nu var det fullt fokus på denna match. Vi får inte bli sväva iväg för mycket efter en vinst eller sjunka så lågt efter en förlust, det gäller att nollställa sig totalt inför varje ny match. Hur är det att spela slutspel hockey i SHL och mot Linköping ?- Ja det är roligt, speciellt när det gäller så mycket och blir så tävlingsinriktat mellan lagen som det är nu. Tycker man inte hockey är roligt att spela nu så undrar jag när man ska tycka det. Det är roligt när det blir tufft och grinigt, det tillhör slutspelshockeyn. Jag har ju även lärt mig en del trashtalk på svensk som är användbart, men min mamma uppfostrade mig alldeles för bra för att jag ska upprepa dem för dig haha. Sen har vi som vanligt en bra publik som alltid gör en solid insats och står bakom oss. Dom gör det bra varje kväll och gör det lättare för oss att tända till och finna det lilla extra.Är det svårt att hålla huvudet kallt ute på isen ?- Nej vi står upp för vårat lag i alla lagen. Men det finns ingen som är beredd att ge tjuvsmällar som kan bli kostsamma i längden. Som lag och individer går vi inte över gränsen och håller känslorna kalla. Vart har Luke Bryan tagit vägen, nu spelas ju Lars-Krizters ...?  - Ja det är så att fredagar är alltid Jimmies kväll och då blir det dansbandsmusik som spelas här i omklädningsrummet. Efterord med Viktor Arvidsson Viktor - hur skönt var det där målet ? - Ja det var otroligt skönt. Jag tycker vi hade mycket puck och chanser så det var på tiden att vi fick utdelning. Jag tycker alltid det är lika roligt att göra mål. Sen spelar det mindre  roll hur målen kommer till eller vad målet gör för ställningen.Sen är det alltid kul när ens insatser för laget är uppskattade (Viktor fick "den blåa hjälmen" som den bästa för kvällen i hemmlaget) Idag tycker jag vi har ett puckövertag som vi borde ha förvaltat tidigare. Det gäller att vi sätter våra chanser med bättre skärpa. .........................................................................................................................................................................addebeckredaktionen@northpower.nu