AIK malde ner Djurgården

Efter en riktigt risig förstaperiod mot Djurgården var det nog många av de 4273 åskådarna som såg ett hemmafiasko framför sig. Inte mycket stämde och stockholmarna kunde gå till pausvila med en 0-1-ledning. Lagmaskinen AIK kom dock ut som ett helt annat och förbättrad lag i andra perioden och kunde till slut mala ner Djurgården med stabila 4-2. Uppspelen från backplats är verkligen AIK:s akilleshäl så här långt den här säsongen. Och inledningsperioden ikväll var inget undantag. Efter några lovande minuter i inledningen kom Djurgården in i matchen allt mer. Stillastående spel, dåligt powerplay och oprecisa passningar gjorde att Djurgården, utan att forechecka överdrivet hårt, kunde hindra hemmalaget från att skapa särskilt mycket konstruktivt. De flesta sargdueller vanns av Djurgården och 0-1-målet kunde slås in av Jonas Almtorp efter att AIK släppt två returer. På backsidan slarvades det friskt och att siffrorna stannade vid 0-1 ska AIK definitivt vara nöjda med.Tomas Skogs var inte alls nöjd med första perioden:-Vi är inte riktigt med i skallen i början och mycket blir fel. Jag vet inte vad det beror på men vi måste komma ut bättre än så här, de lyckas trycka tillbaka oss alldeles för enkelt, tyckte Skogs. Scenförändring i andra perioden ...Andra perioden inleddes i 40 sekunders boxplay med Jan-Axel Alavaara på botbänken. Djurgården lyckades inte etablera något spel och så fort AIK fick fem man på isen syntes det att något hänt i pausen.-I första pausen pratade vi mest om vikten av att vara noggranna. Det var bitvis slarvigt och det känns som att vi vill för mycket, säger Stefan Klockare, för dagen huvudcoach.Djurgården tvingades ta tre utvisningar på knappa tio minuter i andra perioden vilket innebar 21 sekunder i 5 mot 3. Just när bortalaget fått in sin första spelare kom Hannu Pikkarainen in i zon, fintade skott från blålinjen och slog en utsökt passning till Pierre-Edouard Bellemare vid bortre stolpen. Ur nästan ingen vinkel alls tryckte ”Bellman” in kvitteringen och fransmannen har nog aldrig varit bättre än nu.Målet gav Skellefteå ett rejält momentum och bara 37 sekunder senare var det dags igen. Jimmie Ericsson slet, vände och vred på sin kant och serverade Lee Goren en riktig macka i slottet. Goren tackade genom att kliniskt lägga in ett dragskott i nättaket.Djurgården, för dagen med fem backar efter att Josef Boumedienne blivit sjuk på morgonen, tog i det här läget timeout och såg något piggare ut efter det. Efter en tilltrasslad situation och ett räddat förstaläge kunde backen Philip Holm sätta returen. Något riktigt lyft fick dock inte Djurgården trots målet. Istället malde AIK på och tog över allt mer. Andrakedjan skapade mängder av chanser men allra närmast ett mål var Oscar Möller, som prickade ribban med ett stenhårt slagskott med dryga halvminuten kvar av perioden. En period som AIK alltså vann med 2-1, med bud på mer.... och rivstart i tredje!Tredje perioden började med en riktig rivstart då trion Ericsson – Goren – Forssell sånär kunde spela sig fram till ett ledningsmål redan efter en halvminut. Målet skulle dock komma bara minuten senare och återigen var andrafemman inblandad. Anders Söderberg och Bellemare jobbade fram en en-mot-en-situation för Johan Forsberg, som distinkt kunde placera pucken i målet bakom en för dagen ganska medelmåttig Gustaf Wesslau.-Målvakten blev rejält skymd av deras back, jag tror inte han såg någonting. Jag provade att lägga den i bortre hörnet och tror att den smet in ovanför hans ben, säger Forsberg.Djurgården lyckades aldrig resa sig efter AIK:s ledningsmål. Efter ett fenomenalt boxplay av Goren och Bellemare mitt i perioden kom Djurgården aldrig upp i någon hög nivå. Ett par slumpchanser uppenbarade sig visserligen efter efter slarvigt spel i försvarszon från hemmalaget. Närmast var Jimmie Ölvestad på ett friläge men Hadelöv kunde avväpna utan problem. Målvakten plockades ut med 1.15 kvar av matchen men efter en klockren brytning av Erik Forssell mitt framför eget mål snodde Goren, åt sig pucken, lade den lugnt tillrätta på bladet och pricksköt spiken i kistan, 4-2, i öppet mål. Goren gjorde förresten poäng för sjunde matchen i rad och har alltså fortfarande inte gått poänglös från någon match i år!Sammantaget ändå en ganska stark insats av AIK, man ska tänka på att Djurgården av många hålls som guldfavoriter i år. Det faktum att de tvingades gå runt på fem backar var enligt assisterande coach Tomas Montén inte orsaken till förlusten.-Nej, det här var en sur förlust. Bortsett från tio minuter i mittperioden tycker jag att vi var med ganska bra. Vi vet att det här är en ruskigt tuff bortamatch men det faller lite för oss när vi drar på oss tre raka utvisningar i andra perioden. Vi var bra nog att vinna idag men måste sätta våra chanser, säger Montén.Stefan Klockare var desto mer nöjd:-Djurgården äger första perioden men sedan tar vi över mer och mer. Vi kom ut sämre än mot Frölunda men lyckades ta tag i saken efter första perioden, tycker jag. Vi fick ett betydligt mindre utspritt lag i andra perioden och sedan ett psykologiskt viktigt 3-2-mål direkt i tredje. Kul också att vi fick göra ett powerplaymål, säger Klockare.Hur tycker du annars att powerplayet fungerar just nu?-Det är inte perfekt men jag tycker vi är på rätt väg. Vi har ett bra sparkapital där och det kommer att bli bättre och bättre. Kom ihåg att vi startade halvknackade i PP även förra året. Då slutade det med att vi hade bäst PP-statistik i serien till slut, berättar Stefan.Boxplayet ser ut att fungera bättre?-Ja, boxplayet idag var mycket bra. Inget att klaga på där, fortsätter Stefan.Tomas Skogs hade en intressant åsikt om just powerplayet.-Powerplayet generellt har förändrats ganska mycket de senaste åren. Förr var det mer att det försvarande laget ställde upp i box direkt. Numera är det mycket mer offensivt i boxplay, motståndarna står inte och väntar på skott utifrån.Kan det vara därför det gjorts så många boxplaymål?-Ja det tror jag, säger Tomas.Hur ser du på uppspelsproblematiken?-Det fungerade som sagt inte alls i första. Men många gånger handlar det om att göra det enkelt. Man måste inte sätta ett genipass varje gång, det går att spela enkelt och ändå skapa bra uppspel.Sju omgångar in i serien, trivs du i Skellefteå så här långt?-Absolut, jag har inte en grej att klaga på. Klubben är enormt proffsig och det är en helt annan glädje för mig här än i Timrå på slutet. Det tar på psyket att förlora match efter match och mentaliteten här är annorlunda, säger Tomas, och fortsätter:-Det här laget kommer att bli bättre och bättre ju längre serien går. Vi är nog ett lag som kommer att tjäna på ”serielunken” under de mörka höstmånaderna.Johan Forsberg sken som en sol efter matchen och såg ut att aldrig vilja lämna omklädningsrummet.Jag vill påstå att det här var din bästa match för säsongen. Hur känner du själv?-Nja, det vet jag faktiskt inte. Det är okej men inte mer. Men jag hade några bra skott idag och hela vår kedja fungerar grymt bra ihop. Vi har lite olika roller och kompletterar varandra bra. Jag tycker att vi bör göra ännu fler mål, jag är inte nöjd ännu. Fast det är klart att man är nöjd att det blev utdelning idag.Fjolårssäsongen blev lite av en besvikelse för din del, inte minst för ögonskadan. Hur känns den biten nu?-Jag är så återställd man kan bli, synen är inte helt perfekt men jag ser nog inte sämre än många andra spelare som inte använder linser, säger Johan. Segern gjorde att AIK tog ett rejält skutt i tabellen och laget ligger nu tvåa, tre poäng efter ledande Frölunda med en match mindre spelad. Det går helt klart åt rätt håll! Bäst i AIK denna kväll? Hårt mellan Goren och Bellemare – både tycks ha hur mycket energi som helst och räddade laget både offensivt och defensivt. Noterbart i övrigt var att Tre Kronors förbundskapten Per Mårts tagit med sin stab till Skellefteå för att se matchen. Pelle fick frågan om hur han såg på AIK-arnas eventuella framtid i landslaget och svarade på följande sätt:-Jag skulle bli förvånad om ingen från Skellefteå är med i landslaget i år.Däremot parerade han frågan om Niklas Burström är aktuell.-Niklas är en väldigt spelskicklig back som jag hade i J19-laget. Jag har bra koll på honom, säger Mårts om ”Nisse”. Officiell Game report: http://forumbilder.se/images/f3420111136458125.jpgOfficiell Player report: http://forumbilder.se/images/e8420111137556315.jpgOfficiell Shots & Face Off Report: http://forumbilder.se/images/2042011114234752f.jpg Diskutera gärna vidare här: http://northpower.nu/wordpress/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=203&p=9877 /Trolletredaktionen@northpower.nu