AIK ett nummer för stora i Ängelholm

Skellefteå AIK tog flyget till ett blåsigt Skåne och säsongens mest avlägset belägna bortamatch, den i Ängelholm mot Rögle. Och tre nya poäng blev det trots att allt inte stämde, lägstanivån i år är högre än på väldigt länge och nykomlingarna Rögle var helt enkelt en storlek för små. Matchen kunde ha tagit en annan vändning om inte domarna – korrekt – dömt bort Rögles ”mål” efter dryga fyra minuter. Men sorry, Mike Iggulden, man får inte göra mål genom att ta med sig både målvakten och sig själv in i målburen, och washout visades utan pardon.Bud Holloway har inte fått målskyttet att lossna riktigt den här säsongen. Dels är han väldigt flitigt uppvaktad av motståndarna, särskilt i PP, men det har inte riktigt stämt med precisionen så här långt.Därför var det extra skönt att se kanadensaren vandra in och sätta 0-1 kort efter tekning. Den sortens mål som ett rutinerat elitserielag sällan släppa in, nu blev Rögle en smula tagna på sängen och skåningarna såg rätt så snopna ut. Bud klev därmed upp i delad ledning i Elitseriens poängliga.Perioden slets för AIK:s del annars sönder av tre utvisningar emot sig, boxplayet fungerar dock ypperligt och trots etablerat spel för Rögle i anfallszon fredade AIK:s vilt kämpande BP-spelare målet, väl understödda av Markus Svensson i målet.Inför andra perioden hade man ändå en känsla av att det inte såg så där enormt säkert ut. Desto skönare då att få med sig två mål inom ett par minuter. Nisse Burström lossade kanonen (nåja…) och när Oscar Möller påpassligt gled förbi målet och skymde, perfekt tajmad, kunde Röglekeepern Jonas Fransson inte göra något. Och 0-3 skulle också komma – Tomas Skogs drog iväg ett skott från någon meter innanför blålinjen, Oscar Lindberg slängde ut arm och klubba, fick en touch på pucken som via en Rögleförsvarare trillade in i nätmaskorna. Hittills har man väl tyckt att Johan Forsbergs mål mot Luleå från positionen bakom mål har varit självskrivet som ”årets flytmål”, nu har han fått konkurrens!Direkt efter målet gick dock AIK bort sig i försvaret och Daniel Sondell kunde relativt enkelt reducera till 1-3. Med fem minuter kvar på perioden fick Rögle luft och AIK såg stressat ut, men den där spetskompetensen framåt finns inte hos skåningarna och 1-3 stod sig perioden ut.Tredje perioden såg ut som så ofta när AIK går ut i ledning. Rögle fick lyfta sitt lag och komma med vad de hade, men paniken infann sig aldrig trots en rikigt tung sekvens mitt i perioden, med spel i både tre, och fyra mot fem. Som åskådare blir man rejält orolig av bristen på anfallsspel under slutperioder som denna, men det är nog så att laget är så pass komfortabelt med att spela på en ledning att man sällan eller aldrig släpper något i onödan. När boxplayen var avklarade tappade Rögle sugen och riktigt nära en reducering kom man aldrig, trots att man långtidsparkerade i AIK:s defensiva zon.Plus i laget? Markus Svensson kan se lite vinglig ut i spelet bakom mål men höll 96 % idag och har definitivt inte startat säsongen sämre än Jocke Eriksson. Det känns väldigt tryggt att ha en andrakeeper som håller den nivån – Rögle har som bekant Martin Gerber som solklar etta och dagens målvakt Jonas Fransson är en ren backup.Melker Karlsson gick visserligen poänglös från matchen men har lyft nivån alldeles enormt från i fjol. Energin har alltid funnits där, men nu ser han spelvägar och sätter passningar på ett helt lysande sätt. Jocke Lindström gör precis som han vill när han spelar hockey, däremot behövs han på planen och inte i utvisningsbåset. Oscar Lindberg tar också sjumilakliv utvecklingsmässigt för varje match och man ska tänka på att AIK spelade utan Erik Forssell, Jimmie Eriksson och Pontus Petterström idag. Dessutom saknas ju sedan tidigare långtidsskadade duon John Klingberg och Pierre-Edouard Bellamare, och inom kort anslutande Ryan Vesce. Anders Forsberg var i vanlig ordning nöjd med sina adapter efteråt.-En stabil och bra bortamatch. Melker Karlsson och Oscar Lindberg gör ett jättejobb och sätter nivån för matchen.Vad är det Melker och Oscar gör rätt i år jämfört med i fjol?-Melker har alltid kämpat oerhört hårt, i år har han fått mycket mer självförtroende och vågar använda sin spelteknik på ett helt annat sätt. Det har lyft honom. -Oscar hade en tung fjolårssäsong, han trodde nog att det skulle komma gratis då och har fått lära sig att det krävs uppoffringar och stenhårt jobb. Han gjorde mycket snygga saker men var lite ”för fin”. Vi har också pratat mycket om hur viktigt det är att få se den påslagne Oscar, när han går in och jobbar som idag så är han en riktigt, riktigt bra hockeyspelare.Du såg rejält irriterad ut på domarna efter en av utvisningarna, kan du berätta vad som sades?-Jag har varit sur på domarna i några matcher nu, jag tycker inte det döms riktigt konsekvent. De får gärna ta ut våra killar för interference och sånt, men då finns det ett antal identiska lägen där man friar. Det handlar om att man ska veta var nivån ligger och anpassa sitt spel utifrån det, och det är nästan omöjligt ibland.Erik Forssell dök upp i träningskläder i båset, är han skadad?-Nej, han har haft feber. Erik har varit rejält förkyld i en vecka, var feberfri idag och åkte med ner. När han värmde och började testa kom symptomen tillbaka och då ställde vi över honom.Pontus Petterström och Jimmie saknades också, är de långt borta?-Nej, jag tror båda är med på tisdag. Jimmie är hel men han missade en hel försäsong och har en del att ta ikapp där. Jag räknar med att han får vila någon match då och då under några veckor till, säger Anders.Det såg ut som att ni gick ut och spelade på resultatet i slutperioden, anfallsmässigt blev det inte så mycket där?-Nej, vi känner oss ganska säkra i de där lägena numera. Det var när Rögle fick spela fyra, och fem mot tre ett tag som det blev lite krångligt. Utan den sekvensen hade vi nog inte släppt mer än 4-5 skott mot oss, nu blev det lite mer.-Samtidigt måste vi anpassa vårt spel och förändra oss emellanåt, vi kan inte bara gasa 60 minuter åt gången för då blir vi endimensionella och alldeles för lättlästa.Markus Svensson gick från jobbet med 96 % räddade skott idag, jag antar att du är nöjd med honom?-Ja, Markus är bra och han blir ännu bättre i takt med att självförtroendet kommer. Det är ett större steg än man kan tro att gå från att ha varit fasthamrad som andramålvakt till att faktiskt spela ett större antal matcher. Jag har tänkt att han kan få hålla 96 % hela säsongen...Spelet bakom mål var det enda jag kunde anmärka på idag, tankar där?-Ja, det finns att förbättra där men det gäller även Jocke och Steen. Krister Holm jobbar med alla tre killarna på det området. En bra dag på jobbet och tre poäng i en match som ingen kommer att minnas framåt mars-april. Men alla poäng räknas och efter en liten svacka är AIK nu uppe på andra plats i serien, bara HV71 är vassare så här långt. På tisdag väntar Linköping och efter den matchen har AIK mött alla lag en gång. 80 % av serien kvar därefter alltså, sen börjar det riktigt roliga!  /Trolletredaktionen@northpower.nu