AIK nollade på hemmaplan

Växjö hemma en solig lördageftermiddag i september känns på förhand som en säker etta i din tipskupong. Sista matchen mot dem för drygt två veckor sedan visade dock motsatsen. Växjö kan konsten att backa hem, låta motståndarna äga puck, men ändå vända på steken och göra mål på halvchanser. Det är därför med dubbla magkänslor jag tar plats på pressläktaren. Matchen kan precis som mot Modo hemma gå som på räls, eller som träningsmatchen mot Växjö, förlust trots massivt spelövertag. Mållös första periodMed kaptenen tillbaka i förarsätet hade jag förväntat mig fullt fart från AIK. Nu var det snarare treans växel som AIK kom ut och anförde matchen med. Växjö backar hem, spelar tight och taktiskt, och har en sista utpost i Norrena som lämnar lite för AIK att jobba med. AIK har svårt att komma till samlade anfall och svårt med att skapa längre tryck i anfallszonen. En tidig AIK-utvisning medför att taktpinnen går förlorad, även om puckinnehavet och målchanserna är i AIKs favör saknas det rätta trycket som gör att du kan uppleva att matchen är på väg i rätt riktning ur svartgula ögon.  Perioden slutar mållös. Bäst chans för hemmalaget hade Bud Holloway i spel 4-4 där han blir frispelad av Forssell. Bud misslyckas med att lägga pucken högt över en Norrena som ligger i split. Symboliskt nog för perioden har Växjö ett klingande stolpskott 15 minuter in i matchen. Magkänslan om att Växjö närsomhelst kan smyga upp och göra ett ledningsmål gör sig åter påmind.Grinig andra periodDen andra perioden känns som en repris på den första. AIK har inte bättre fart under fötterna än att Växjö hinner backa hem och hålla samtliga AIKs formationer på utsidan. Med Jimmie tillbaka på isen händer det alltid något ur svartgul synvinkel. Oavsett om det är hans dubbla utvisningar, hans vilja att gå rakt in i skiten, eller crosspanningen genom mittzon som han suger ned från knähöjd.  Publikfrieri på hög nivå. Även om Jimmie har långt till formen är det alltid en fröjd att se hans närvaro och engagemang ute på isen. Matchen blir allt grinigare och grinigare. AIK ser frustrerade ut och det blir inte bättre av Växjö kan rinna igenom i spel 4-4 och göra 0-1 genom Steve Saviano efter 17,15.  När AIK får avsluta perioden i spel fem mot fyra ser det uddlöst ut, och Norrena behöver inte stå på huvudet för att hålla nollan intakt trots totalt 18 motade skott efter två perioder.Forsberg plockar ut EricssonTredje perioden inleds i Power play och AIK har bra fart på puck och spel, men skärpan är inte bättre än att Norrena – med ”old school style”- kan värja de chanser som uppkommer. AIK har svårt komma igenom en samlad box och avsluten kommer lite för långt utifrån. När Norrena dessutom har vaknat med en bra dagsform är det uppförsbacke för hemmalaget.Sett i sin helhet är sista perioden AIKs från början till slut. Trots flertalet chanser under spel 5 mot 5 och inte minst spel 5 mot 4 uteblir målet som ska förlösa hemmapubliken. Om Norrena storspelade i träningsmatchen är hans spel minst lika bra idag. Reptilsnabb med plockhandsken, spelskicklig med klubban, och tur med studsar och stolpar som en målvakt har en bra dag. Perioden känns som en otäck flashback hämtad från träningsmatchen.  I ett sista försök att samla laget för ett kvitteringsmål tar Forsberg time out och plockar ut Eriksson i målet. Det sista halmstrået till en poäng förloras i samma sekund som Växjö gör 0-2 i tom bur efter 18,56. Besvikna hemmafans lämnar direkt arenan, kanske med känslan av att ha blivit berövade på tre poäng.Efter matchen träffar jag Anders Forsberg som har lite att fundera på över helgen.Vad är du nöjd med, respektive mindre nöjd med efter 0-2 hemma mot Växjö? -Jag är nöjd med försvarsspelet, men bara periodvis nöjd med spelet i sin helhet. Det känns som att vi måste snäppa 1-2 nivåer i vårat spel för att kunna gå vinnande ur matchen. Kapaciteten till att göra det finns, och det är ingen inställningsfråga hos spelarna. Snarare så att vi som lag måste höja oss över hela banan för att spela bättre i 60 min.Vad säger du om erat powerplay idag? -Vi är inte tillräckligt heta framför mål, vi måste vara mer kampvilliga. Svårigheten i Power-play spelet ligger också mycket i det faktum att vi hela tiden måste formera nya femmor på grund av rådande skador och avstängningar med mera. Sen får Norrena det lätt när vi skjuter långt utifrån med otillräcklig trafik framför målet.Finns det någon eller några spelare du vill framhålla efter denna match? -Nej egentligen inte. Det var en ganska slätstruken insats från hela laget. Det känns lite segt och vi kan aldrig riktigt komma igång med den press vi önskar sätta på Växjö.Hur gör ni för att ladda om batterierna och komma tillrätta med bristen på målskytte? -För mig som ledare handlar det om att gå igenom matchen på video imorgon för att kunna analysera de som vi får jobba på att förändra för att komma upp eller två snäpp. För spelarnas del väntar vilodag imorgon och sen är det träning på måndag med ny energi.Anders avslutar med att snudd på ursäkta sig för det uteblivna målskyttet som kanske resulterar i att det finns lite att skriva om utifrån AIKs synvinkel.Matchens lirare Viktor Arvidsson sitter kvar på sin plats efter matchen och håller sedvanlig låg profil. Viktor tyckte att han försökte sin vana trogen att göra mål men att Norrena får det alldeles får det alldeles bekvämt runt sitt eget mål. ”Vi måste upp på hästen” säger Viktor med en blick som avslöjar att tankarna redan finns på nästa match.  På frågan vad han ska göra för att ladda om blir svaret ”ta det lugnt”.  Till materialaren Tobbe sa Viktor att han skulle hem och spela Sequence (sällskapsspelet som gavs till matchens lirare) ”hela jävla helgen” med en starkt ironisk röst.Ett snack med JimmieOm kaptenen är den som sista ska lämna skutan stämmer det väl in på Jimme Ericsson. Han är sist kvar i omklädningsrummet efter att ha gjort sin säsongsdebut. Jimmie berättar att det känns skoj att vara tillbaka men att förlusten känns som smolk i glädjebägaren.  Matchbilden tycker Jimme blev av den oväntade typen.  ”Vi jobbar inte tillräckligt hårt och vi har för dåligt tempo över hela banan”. Precis som Forsberg var inne på tycker Jimmie inte att Norrena fick tillräckligt stora besvär med att freda sitt mål. ”Det gäller att vara hetare framför mål och skapa ytor åt varandra i anfallszon”.  Intervjun avslutas med att Jimme får ge sin syn möjligheterna att spela med brorsan Jonathan.-Det där vill jag inte spekulera för mycket i, och det är inget som jag tänkt så mycket på.  Jag känner mig kluven i frågan i frågan om elitserien ska släppa in NHL-spelare som omfattas av lockouten. Det ligger inte på något sätt i mina händer och jag litar på att hockeyligan och elitserien kommer att fatta det bästa beslutet.Därmed avrundas en kväll som inte gav mycket att komma ihåg. Noll poäng och noll gjorda mål på hemmaplan gjorde nog varken de 4800 fansen särskilt nöjda, eller de som satt hemma i Tv-soffan. Spelare och ledare i AIK verkar inte bekymrade över målskyttet, det handlar om att snäppa upp som lag 1-2 hack då materialet finns i truppen för att gå vinnande ur en sådan här match.addebeckredaktionen@northpower.nu